Nyt on Natoon liittymisen aika

En tiedä, mille vuosikymmenelle muutamien vanhojen ajatus on pysähtynyt. Kun he edelleen levittävät kuvitelmaa, että Venäjän naapuruutta ja kauppaa voidaan Ukrainan sodan jälkeen jatkaa ennallaan. Kunhan Suomi vain ei liity Natoon, Venäjällä ei ole mitään syytä kiusata Suomea.

Asia ei ole lainkaan noin yksinkertainen. Suomi on täysillä mukana Venäjän vastaisissa pakotteissa ja on toimittanut Ukrainaan aseapua voimavarojensa mukaisesti. Kauppakin on lähes pysähtynyt. Puutavaraakaan ei Venäjältä Suomeen tuoda Venäjän asettamien vastapakotteiden vuoksi. Suomalaisten yritykset Venäjällä, eivät siellä voi jatkaa toimintojaan. Menee kyllä kauan ennen kuin kukaan uskaltaa sijoittaa mitään Venäjälle.

Venäjän muuttuminen hyökkääväksi roistovaltioksi on kestänyt pitkään. Lähinaapureitaan se on Putinin johdolla pitkään uhkaillut ja valloittanut näiltä alueita. Hyvin harva tämän vuoden tammikuussa osasi ennakoida, että Venäjä hyökkää Ukrainaan. Jonkin aikaa naureskeltiin USA:n tiedustelutiedoille, joiden mukaan sota voi alkaa helmikuun puolivälissä. Se oli suhteellisen tarkkaa ennakointia.

Ratkaiseva päivä oli 24 helmikuuta. Silloin paljastuivat Venäjän raa´at sotakasvot. Venäjän taktiikkana on ollut kaiken tuhoaminen. Venäjän armeija ei varsinaisesti etene, mutta ohjuksillaan se tuhoaa kaupunkeja. Uhreista suurin osa on siviilejä. Ne ovat selviä sotarikoksia. Sen päälle tulevat siviilien joukkomurhat vallatuissa kylissä ja kaupungeissa.

Ei ole olemassa sellaista Venäjää, jonka kanssa voisi sopia kaupasta ja muusta yhteistyöstä. Voisiko aloittaa vaikka Suomeen paenneiden venäläisten turvallisesta paluusta kotimaahansa? Aika harvoilla heistä on siihen uskallusta. Ukrainalaisia pakolaisia Suomessa on jo noin 20 000 ja lisää tulee. Lopullinen määrä voi hyvinkin nousta 40 tuhanteen.

Tässä tilanteessa kaikkein turvattominta on jäädä yksin rakentamaan tulevaisuutta Venäjän hyvään tahtoon luottaen. Siinä pelissä joudumme nopeasti Valko-Venäjän asemaan Venäjän alusmaaksi. Riittävimmän mahdollisen turvan Venäjää vastaan saamme liittymällä Naton jäseneksi. Se prosessi on nyt käynnissä. Sillä on kansalaisten laaja tuki. Mikään muu valtio kuin Venäjä ei ole Suomelle uhka.

Kun Ukrainan sota joskus päättyy, Venäjän suhde muuhun Eurooppaan ja myös Suomeen riippuu Venäjästä. Jos Venäjä lopettaa sotapolitiikkansa, palauttaa Ukrainalle valloittamansa alueet, suostuu aiheuttamisensa tuhojen korvauksiin ja ryhtyy vilpittömästi yhteistyöhön muun Euroopan kanssa, ei sille esteitäkään ole, mutta nopea prosessi se ei ole. Venäjän on lopetettava sotansa. Vain siten syntyy tilanne, jossa on mahdollista alkaa aidosti suunnitella tulevaisuutta.

+17
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu