Oikeudenmukainen verotus

Marinin ehdotus muuttaa kunnallisvero progressiiviseksi on nostanut vastustajat liikkeelle. Ei kuienkaan niin ärhäkästi kuin olin odottanut. Verotus maksukyvyn mukaan on niin selkeä ja oikeudenmukaine periaate, että vaikea sitä on tuosta vaan kumota. Minä kannatan Marinin ehdotusta, vaikka todennäköisesti se johtaisi henkilökontaiseen verotason nousuun. Itse menisin paljon pietemmälle.

Verotus pitäisi muuttaan siten, että kaikki tulot, joita kukin meistä saa iästä sukupuolesta ja mistä tahansa syystä riippumatta lasketaan ensin yhteen. Progressiivinen vero määritetään tuosta kokonaisummasta ja jaetaan valtion veroksi ja kuntaveroksi ja myöhemmin vielä maakuntaveroksi sen mukaan mikä on kunkin alueen kulujen yhtessumma.

Yrityksiä ei tässä mallissa verotettaisi lainkaan, sillä yritystulo on aina myös jonkun henkilökohtasta tuloa ja se on kokonasisuudessaan verotuksen piirissä. Yritysten maksettavaksi jäisi edelleen arvonlisävero, eläke- ja sairausvakuutusmaksut sekä kaikki vakuutukset, joita yritys tarvitsee. On syytä todeta, etteivät yritykset perimmältään näitätäkään maksa, ei sentin vertaa. Lopullinen maksaja kaikesta on kuluttaja, joka tuotteita ja palveluita ostaa. Yritysen rooli on toimia näiden verojen ja maksujen kerääjänä.

Julkisten menojen kohdennuksella on tässä mallissa ratkaiseva merkitys, mikä olisi tarvittavan verotuksen kokonaisumma. Tilanne ei tältä osin juurikaan nykyisestä muuttuisi. Kyllä nytkin on pidettävä huoli, ettei verovaroja käytetä väärin, vaan suunnitellusti kuhunkin kohteeseen tarpeen mukaan.

Yritysten osalta tilanne selkeytyisi kovastikin, Veroja, jota pitäisi välttää, ei olisi. Verosuunnittelu kävisi tarpeettomaksi. Yritykset vosivat keskittyä tuotantoonsa tai palvelutoimintaansa avoimessa kilpailutulanteessa. Elinvoimaiset menestyisivät. Heikot jäisivät jalkoihin. Kokonaisuutena tehokkuus vauhdittuisi ja koko yheiskunta olisi terveemmällä pohjalla.

+3
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu