Opposition kysymykset

Taas kerran oppositio paljasti eduskunnan kyselytunnilla tietämättömyytensä kyselemällä hallitukselta asioita, jotka koko kansalle on selitetty jo moneen kertaan. Aloitan Kankaanniemen ja Tavion heitoista. Kankaanniemi kysyi vakavalla naamalla, miten Suomi on varautunut euron romahdukseen. Tavio jatkoi tästä ja totesi Suomen olevan EU:ssa aivan väärässä seurassa.

Kankaanniemi ei tiedä, eikä ilmeisesti koko oppositiokaan, ettei euro voi romahtaa. Sehän on vain yksi valuutta muiden joukossa. Nykyjärjestelmässä rahalla, oli sen nimi mikä tahansa, ei arvoa ole. Rahalla on vain hinta, korko, jolla sitä saa käyttöönsä niin paljon kuin lainan myöntäjä arvioi lainaajalla takaisin maksuun kykyä olevan. Kaikki raha on velkaa ja samalla jonkun saatavaa.

On rahalla myös vaihtoarvo suhteessa muihin valuuttoihin. Juuri nyt euro on kalliimpi kuin dollari. Raha on vaihdon väline, jolla itsellään ei mitään arvoa. Arvoa sen sijaan on sillä aidolla omaisuudella, joka on lainan takeena. Jos pankki myöntää lainaa arvottomia omaisuustodisteita vastaan, tulee sille luottotappiota. Niistä lähti liikkeelle vuoden 2008 lama.

Halla-aho lämmitteli jälleen kerran iäisyyskysymystään turvapaikanhakijoiden työllistämisestä, jota ei missään tapauksessa saisi sallia, ei varsinkaan heille, jotka eivät ole oleskelulupaa saaneet. Kysyn vain, mitä vahinkoa on kenellekään turvapaikan hakijan työn teosta ja siitä jos hän työn syrjään päästyään jääkin Suomeen jatkaa työntekoa ja maksaa veroja? Halla-aho on juuttunut yhteen asiaan, jonka ratkaisu poistaisi kaikki ongelmat. Kuka uskoo?

Petteri Orpo on juuttunut numeroihin ja tivasi hallitukselta tarkkaa lukua siitä, mikä on hallituksen tavoite, johon kansalaiset voivat luottaa. Koronaviruksen leviämistä ja toimenpiteitä sitä vastaan ei voi yhdellä luvulla kuvata. Tämän pääministeri Sanna Marin totesi painokkaasti.

Hallitus seuraa monia mittareita. Tartuntojen määrän kehitys on yksi seurattava, sairaalassa ja tehohoidossa olevien määrän kehitystä seurataan myös. Jos tartuntojen määrä rajoitusten purun seurauksena nousee, hallituksella on valmius ottaa rajoituksia käyttöön tarvittaessa paikallisestikin.

Paljon tuli kysymyksiä myös Suomen sitoumuksista EU:n muiden jäsenmaiden velkojen maksuun. Katri Kulmuni vastasi aivan oikein, että Suomi ei voi olla EU:n jäsen sitoutumatta mihinkään. Se maksaa jotain. Suomen vaatimuksena kuitenkin on, että jokainen jäsenmaa vastaa omasta taloudestaan. Tärkeää on nyt, että EU pysyy yhtenäisenä ja toimintakykyisenä. Se on kaikkien jäsenmaiden yhteinen etu.

Otan esille vielä yhden kysymyksen, jota oppositio tivasi. Pyrkiikö Suomi koronaan nähden laumasuojaan, joka merkitsee, että ajan kanssa useimmat suomalaiset saisivat tartunnan ja immuniteetin koronaa vastaan sairastumalla taudin tai hyvällä tuurilla ilman oireita?

Tämän ministeri Kiuru ja pääministeri Marin kielsivät ehdottomasti. Tavoitteena on viruksen torjunta niin hyvin kuin mahdollista. Aivan samaa ministeri Kiuru selvitti jo muutama päivä sitten A-studiossa. Jostain syystä oppositio ei vain suostu ymmärtämään ja uskomaan, mitä hallitus on alunperinkin tavoitteeksi ottanut.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu