pahimpaan pitää varautua

Pakolaisvirta Valkovenäjältä Liettuaan on pieni näyte siitä, mitä on tulossa. Afganistanista pakenee varmasti satoja tuhansia ihmisiä, ensin lähimaihin ja mahdollisuuksien mukaan kauemmaksi. Eurooppaan tulijoita riittää Afrikan suunnalta ehkä eniten.

Tähä saakka pakenijat ovat ovat olleet lähinnä sotien uhreja. Pahempaa on tulossa. Kaiken tuhoavat myrskyt lisäänyvät samoin kuivuus ja tulvat. Merien pinta nousee useilla metreillä ja peittää alleen monia nyt tiheästi asuttuja alueita.

Kaiken kaikkiaan ilmisen asumiselle sopivat alueet vähenevät. Ne, jotka kykenevät lähtemään, eivät jää paikoilleen kuolemaan. Edessä on laajin muuttoliike, mitä ihmiskunta on koskaan kokenut. Siihen pitää varautua myös Suomessa.

Tähän hyvinkin ennakoitavissa olevaan tilanteeseen pitää varautua aivan toisin menetelmin kuin mitä esimerkiksi perussuomalaiset ovat hokeneet. Rajojen sulkeminen ei ole tähän mennessä onnistunut missään.

Pakolaisuuteen otettava täysin uusi asenne. Siihen tarvitaan koko Euroopan yhteistyötä. EU:n toiminnot yksin eivät riitä. Mukaan pitää saada Venäjä ja Turkki vähintäänkin. Muuttoliikkeen taakkaa pitää tasoittaa.

Jos niin ei tehdä, joudumme hallitsemattomaan tilanteeseen, jossa voimakkaimmat ottavat vallan ja suurten joukkojen tilanne vain huononee. Edellytyksiä parempaan on vasta sen jälkeen kun riittävä määrä ihmisiä on kuollut nälkään ja erilaisiin saiurauksiin. Se on miljoonien ihmmisten kohtalo.

Tähän astiset skenaariot ovat lähteneet siitä, että ihmiset saavat omin toimin ilmaston lämpenemisen hallintaan. Nyt on jo kysymys siitä, onko tämä enää mahdollista. Prosessi, jonka olemme käynnistäneet ei enää ole hallinnassamme.

Voi ja pitää ilmastonmuutoksen hallintaakin yrittää, mutta sitäkin tärkeämpää on varautua elämään niiden ongelmien kanssa, jotka ovat edessämme, kun lämpeneminen ei pysähdykään.

+2
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu