Pieni juttu, iso uutinen

Tämän päivän Ilta-Sanomat kertoo yhden palstan pikku-uutisena, että Afganistanin korkein johtaja Haibatullah Akhundzada on varoittanut takinkääntäjistä ja soluttautujista, jotka vaarantavat liikkeen tulevaisuuden. Samalla hän on kehottanut aloittamaan sisäisen puhdistuksen liikkeessään. Lähin vertailukohde on Neuvostoliitto, jossa Stalinin terrorin aikaan kukaan ei voinut olla varma hengestään.

Toinen vertailtava on Kambodzan johtaja Poll-Pot, jonka vaino kohdentui kaikkiin luku- ja kirjoitustaitoisiin. Hitlerkin aiheutti paljon tuhoa, mutta se ei keskittynyt saksalaisiin. Siten hän eroaa Stalinista ja Poll-Potista, joiden vaino kohdentui pääosin omaan kansaan ja oman puolueen toisinajatteleviin.

Kun johtaja kehottaa sisäisiin puhdistuksiin, se voi tarkoitta vain sitä, että johtaja on kaiken arvostelun yläpuolella. Häneen tyytymättömät vaiennetaan mitä todennäköisemmin tappamalla. Oikeudenkäynnit, jos niitä pidetään, ovat vain näytöksiä, joissa syyllisyys vahvistetaan.

Tärkein asia johtajalle on pysyä vallassa ja syrjäyttää kaikki, joilla on jokin mahdollisuus tarjota joku muu luin johtajan ajama vaihtoehto maan nostamisesta nykyisestä alennustilastaan. Välitön seuraus tästä asetelmasta on, että olot kurjistuvat entisestään. Se tarkoittaa nälkäkuolemia ja yrityksiä päästä pois maasta. Niitä hallitus ei suvaitse. Niinpä suurin osa afgaaneista on vankina omassa maassaan.

Jossain vaiheessa kurjistuksen on pakko loppua. Kysymys on vain siitä, miten lähelle kivikautta maa sitä ennen vajoaa. Ilman kansainvälistä apua Afganistan ei selviä. Tältä osin kysymys on siitä, miten avustustoiminta voidaan organisoida, kun maan johto ei muiden maiden väliintuloa hyväksy millään tasolla.

Pois suljettu ei ole sekään, että maa ajautuu laajaan sisällissotaan samaan tapaan kuin parhaillaan on käynnissä Etiopiassa. Joka tapauksessa rauha, jota talibanit sanoivat tavoittelevansa, on siirtynyt johonkin kaukaiseen tulevaisuuteen aikaan, jolloin he eivät enää vallassa ole.

+4
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu