Pienyrittäjän itseriisto vanhushoidon ratkaisuksi

Aluksi lainaus Saarijärven paikallislehden, Sampon, artikkelista: ”Saarikan mallissa on vaikea toimia Wallaton-mallin mukaisesti niin, että yksittäinen hoitaja ottaisi vastuun omista asiakkaistaan vuorokauden ympäri viikon jokaisena päivänä. Tähän ei työaikalainsäädäntö taivu.”

Anne Mietalan artikkelin mukaan Saarikan johtaja Mikael Palola arvioi, että Wallattoman mallilla, jossa hoitajat työskentelevät ”yrittäjinä” vastaavat palvelut voidaan tuottaa noin 20 % halvemmalla kuin Saarikassa nyt. Samaa lupaa Wallaton Oy:n toimitusjohtaja Pia Nurme. Samalla hän vakuuttaa, että hoitajalle jää yrittäjänä toimien asiakasmaksuista aikaisempaa enemmän rahaa käteen.

Hanke aloitetaan pilottina. Sen aikana asiakasmaksut pysyvät ennallaan. Sen jälkeen asiakkaat voisivat ostaa palveluja joko Wallattomalta tai keneltä tahansa yksityiseltä tuottajalta. Onhan erikoinen lupaus. Ainakaan minulla ei ole tietoa, mitä muita Vastaavia palvelun tarjoajia Saarijärvellä on sen jälkeen, jos ja kun toiminta siirretään Walattoman ohjauksessa toimiville ”yrittäjille”. Saarikka voisi tukea toimintaa palvelusetelillä.

Mallin perusongelma on siinä, että varsinainen taustayritys Wallaton välttyy kaikilta työnantajan maksuilta ja vakuutuksilta. Ne jäävät kunkin yrittäjähoitajan omaksi huoleksi. Lisäksi hoitorenkaassa olevat yrittäjät maksaisivat tuloistaan Wallattomalle provision siitä, että Wallaton hoitaa asiakaslaskutuksen ja sieltä saisi tarvittaessa teknistä tukea, eri maksua vastaa tietysti.

Wallattoman toiminnan kautta parempi tuottavuus ja kannattavuus perustuvat siihen, ettei ”yrittäjille” makseta ylityökorvauksia, eikä sunnuntailisiä. Lomatkin jäisivät lyhemmiksi kuin työsuhteessa. Yrittäjänä toimivalle hoitajalla voi toki jäädä enemmän rahaa käteen, mutta sen hintana ovat pidentyneet työajat ja maksamatta jäävät korvaukset.

Saarijärvellä vieraillut JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine varoittaakin moisesta yksityistämishankkeesta. Siinä voi käydä huonosti. Jos ei olla tarkkoja, kunnan kulut voivat uuden järjestelmän seurauksena kasvaa ja työttömyys lisääntyä.

Yksityistäminen näyttää käynnistysvaiheessa edulliselta, mutta kohta sen jälkeen ollaan vaatimassa lisää rahaa. Erityisesti on varottava sitä, ettei mikään yritys pääse alueella monopoliasemaan. Siinä kunta jää yhden tuottajan armoilla. Tähän loukkuun Saarijärvi on ajautumassa.

Omana kantanani totean, että jos Wallaton hanke toteutuu Palolan esittämän mallin mukaan, Wallaton varmasti pärjää, mutta ei mikään muu. Kunnalle edullisuudesta ei ole mitään takeita ja hoitajille tarjolla on lisääntyvä työmäärä ilman vastaavia korvauksia. Asiakkaat voivat palvelusetelistä huolimatta varautua kasvaviin palvelumaksuihin ja kunta kasvaviin työttömyyslukuihin ainakin siltä osin, mitä hoivatyöpaikat vähenevät.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu