Purra puhuu sujuvasti, mutta ristiriitasesti

Riikka Purra esiintyi tänään (21.8.) ykkösaamussa. Esiintyminen oli sujuvaa, mutta ratkaisuesitykset ristiriitaisia. Otan tässä esille sananvapauden, kansantaluden ja maahanmuuton, joka juuri nyt jakantuu kahhteen osaan: Afaganien auttamiseen ja muuhun pakolaisuuteen.

Purra vaatii sananvapauden laajentamista niin, etä voitaisiin avoimesti puhua myös asioita, joissa nyt pitää varoa sanomisiaan. Kysymyksessä tietysti ovat tapaukset, joissa perussuomalaiset ovat saaneet tuomioita kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Purra ei paheksunut tuomittujen tekemisiä, vaan Suomen oikeuskäytäntöä, joka ei salli kiihotusta jotain kansanryhmää vastaan. Outoa kansalaisvapauksien puolustamista on se, että lakia pitäisi muuttaa niin, että kaikki roskapuhe ja kirjoittelu on sallittua, jopa suotavaa.

Maahanmuuton tavoitteena perussuomalaisilla on 0 pakolaista. Siten säästyneet varat voitaisiin käyttää ihmisten auttamiseen siellä, missä he ovat. Toisaalta kehitysapuakin pitäisi vähentää. Tuolla järjestelmällä varat pakolaisten auttamiseen loppuvat alkuunsa. Ei ole olemassa sellaista rahastoa, johon pakolaisista aiheutuvin kulujen väheneminen voitaisiin kerätä ja sen jälkeen ohjata pakolaiskohteisiin. Muutos tarvitsisi taustalle myös lainsäädäntöä. Mitään suunnitelmaa siitä ei ole.

Afganistanin tilanne on taas oma kokonaisuutensa. Purra hyväksyy sen, että kaiki suomalaiset voidaan tuoda turvaan, mutta vetää rajan siihen, että afgaanitaustainen Suomen kansalainen hoitakoon paluunsa itse, koska on omasta halustaan entiseen kotimahansa palannut lomaileman tai jostain muusta syystä. Suomen pitäisi siis kohdella kansalaisiaan eri tavalla sen mukaan, mikä on heidän etninen tastansa. Sen perustuslaki yksiselitteisesti kieltää.

Miten sitten rajataan niiden afgaanien Suomeen tuonti, jotka ovat olleet suomalaisten palveluksessa työsuhteessa ja ovat nyt talebanien jahdattavien listoilla. Purralla ei käsitääkseni tähän suoraa kantaa ollut. Olennaisinta kuitenkin on, että autettavia olisi mahdollisimman vähän.

Suomen taloudesta Purra puhui odotetusti. Veroja pitää alentaa, yritystoimintaa edistää ja valtion menoja leikata. Se on mahdoton yhtälö ja toimii vain siten, että kaikkein heikoimmin toimeentulevilta leikataan toimeentulon edellytyksiä. Suora seuraus siitä olisi leipäjonojen kasvu entisestään. Sitä eivät hyväksy perussuomalaisetkaan, mutta eivät he tällaista syy-seuraus-yhteyttä näe. Sen voi todeta, että paremmasta taloudesta on helppo puhua, kun ei ymmärrä, mikä käytännössä on mahdollista ja mikä ei.

+6
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu