Rahatalous tiensä päässä

Tämän kirjoituksen pohjana on Esko Seppäsen Blogi: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/eskoseppanen/haastan-edelleen-finanssikapitalismin-teologian/?fbclid=IwAR109VaEWwvPiG969DTTbiqdxrzCZJ16WEv0MwLzmx7u1ar2_8spe0xbFFY Seppänen on entinen taistolainen taloustoimittaja, eroparlamentaarikko ja paljon muuta. Kannattaa tutustua hänen viime aikaisiin kirjoituksiinsa. Niissä on otetta, joka useimmilta taloustoimittajilta puuttuu. Nykyinen rahatalous toimii kahdella tasolla. Ylimpänä on reaalitaloudesta irtautunut finanssitalous.
Finanssitaloudessa ei enää tuoteta käyttöarvoja. Se on puhtaimmillaan ainoastaan vaihtoarvojen maksimointia. Se on rikastumisen vimmaa ilman tuottamisen riesaa.
Reaalitalous tuottaa tavaroita ja palveluja, joilla käyttöarvoa. Finanssitalous ei tarvitse rikastumisen väliportaaksi tuotantoa, ainoastaan oman arvomaailmansa merkkejä ja merkityksiä. Rikastumisen keinona on reaalitaloudesta irtautuneen rahan ja rahatuotteiden ostot ja myynnit.
Reaalivarallisuus on toisarvoinen asia. Etusiajlla on bittirahavarallisuus. Nykykapitalisti omistaa paljon bittejä. Hän ei yritäkään työllistää muita ihmisiä niin halvalla kuin mahdollista, eikä myöskään maksa veroja, kuten reaalitaloudessa toimiva yrittäjä.
Kaiken kattavat futuureihin ja niiden johdannaisiin perustuvat rahapelit ja pankkien keskenään muodostamat osto- ja myyntiliikkeet ovat riippumattomia yhteiskuntien historiallisista, poliittisista ja taloudellisista erityispiirteistä. Kauppa käydään pääasiassa kahden osapuolen kesken. Viranomaiset valvovat normaalia pörssitoimintaa, mutta ”tiskin yli” (over the counter) tehtävät pörssiostot ja myynnit eivät ole kenenkään valvonnassa.
Nykyinen taloustiede ei analysoi pääomamarkkinoiden inflaatiota, eikä sitä näinä nollakorkojen aikoina juuri ole. Inflaatio joka tapauksessa ilmenee eri tavalla reaalitaloudessa ja finanssitaloudessa. Olisi todella mielenkiintoista tietää tuo ero. Rahan tyhjästä luomisen kierre kuitenkin jatkuu, mutta se näyttää tulleen tiensä päähän.
Tosivarakkaat ovat jo alkaneet järjestellä omaisuuksiaan uudelleen. Yksi keino on muuttaa virtuaaliomaisuutta setelirahaksi. Korkoa tuosta toiminnasta ei saa, mutta saa sen turvan, ettei omaisuus häivy inflaatiota enemmän taivaan tuuliin. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei nykyisiä valuuttoja ole sidottu mihinkään. Ainoa kestävä arvo on kulta, mutta kullan ostoryntäys nostaisi kullan arvon kohtuuttomuuksiin. Niinpä siltäkin on toistaiseksi vältytty.
Kaikki raha, myös virtuaalitaloudessa on jonkin velkaa. Velasta maksetaan korkoa. Se on virtuaalitalouden arvottomien sijoitusten hinta. Kun virtuaalitalous ei itse tuota mitään, ei ole olemassa muuta lopullista lähdettä, jolta korkoa voi periä kuin reaalitalous. Korot ovat alhaalla siksi, että virtuaalipääomien hallitsijatkin ymmärtävät, ettei sitä kymmeniä kertoja pienempi talouden osa pysty korkeita korkoja maksamaan.
Tältä osin puhdas rahatalous on tullut tiensä päähän. Yhä useampi on menettänyt siihen uskonsa ja eihän sillä mitään muuta voimaa olekaan kuin usko sijoitustuottojen jatkuvaan nousuun. Se on mahdoton yhtälö. Virtuaalitaloudessahan maksetaan lisähintaa alati kasvavasta arvottomasta bittivirrasta. Nyt kysymys on lähinnä siitä, milloin tuo luotto lopullisesti romahtaa.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu