Ranskan vaaliennusteet jäivät kauaksi toteutuneesta

Jos jokin meni pieleen Ranskan presidentin vaaleissa, niin gallupit ja niihin perustuneet ennakoinnit. Ainakin lehdistö levitti tietoa, miten LE Pen kirii kannatusluvuissaan ja saattaa hyvinkin voittaa vaalit. Tällä kannalla oli media laajemminkin.

Vaalien lopputulos 58-42, joka vielä tarkentuu, kertoo muuta. Macron säilytti paikkansa selvästi, joskin hiemaan pienemmällä marginaalilla kuin ensi kerralla. Pohdittavaa on siinä, miksi media niin laajasti oli Macronia vastaan.

Syynä saattaa hyvinkin olla kaupallisuus. Väärän tiedon levitys, josta kukaan ei kuitenkaan jää kiinni, koska kysymys oli ennusteista, lisäsi lehtien menekkiä. Kuivat tosiasiat eivät ihmisiä yhtä paljon kiinnosta. Media toteutti sananvapauttaan kilpailevan ehdokkaan hyväksi.

Häpeäksihän se on, mutta muuttuuko mikään? Kohut vetävät edelleen, mutta kun niiden syöttö on taloudellisesti kannattavaa, miksi tyyliä olisi syytä muuttaa. Vaihtoehtokaan ei ole. Valehtelu ja asioiden vääristely hallitsee myös Sosiaalista mediaa.

Minulle Ranskan vaaleista jäi päällimmäiseksi käsitys, että Macronilla on paljon vastustajia. Hän oli huonoista vaihtoehdoista vähiten huono. Aika moni äänesti sen vuoksi Le Peniä vastaan, ei niinkään Macronin puolesta.

Syntynyt asetelma vaikeuttaa Macronin toimintaa presidenttinä, mutta tuskin muuttaa kovinkaan paljon. Hänellä ovat edelleen Ranskan presidentin laajat toimintavaltuudet, eikä kolmannesta kaudesta tarvitse välittää, kun sitä ei tule. Ehkä puheet muuttuvat enemmän köyhää kansanosaa ymmärtäväksi, mutta teot ovat jo eri asia.

Macronin toiminta rajoittaa melkoisesti myös Ukrainan sota ja sen seurauksena hintojen nousupaineet. Jotkut talousasiantuntijat varoittelevat jo tilanteesta, jossa korkea inflaatio yhdistyy työttömyyden kasvuun ja talouskasvun heikkenemiseen. Se menee herkästi hallitsijan vastuulle, vaikka syynä on maailman tilanne.

+1
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu