Realismia kehiin

Keskusta on ilmoittanut, ettei Antti Rinteellä enää ole sen luottamusta. Rinteellä on vain kaksi huonoa vaihtoehtoa: ilmoittaa eroavansa tai kieltäytyä erosta, jolloin hän häviää luottamusäänestyksessä, kun Keskusta siinä tilanteessa äänestää opposition mukana Rinteen jatkoa vastaan. Rinteellä ei enää ole eduskunnan enemmistön luottamusta.

Tämä on tosiasia. Nyt ei auta parku, että Keskusta pettää aina, eikä muukaan kiukuttelu. Siten tilanne ei parane. Uusiin vaaleihin ei ole varaa, ei SDP:llä eikä Keskustalla. Näin ollen hallitus eroaa nimellisesti, mutta jatkaa toisen pääministerin johdolla.

Tässä muutostilanteessa luontainen jatkaja on Sanna Marin. Hän tulee Rinteen tilalle siksi väliajaksi, kunnes SDP:lle valitaan uusi puheenjohtaja. Huono ratkaisu olisi, jos Rinne kaikesta huolimatta jatkaisi SDP:n puheenjohtajana. Parasta olisi, että Rinne itse ilmoittaa erostaan sekä pääministerin, että puoluejohtajan tehtävistä.

Hyvin nimiä SDP:llä varsinaiseen jatkoon riittää. Marin olisi hyvä valinta vakinaiseksikin, mutta hyviä nimiä olisivat esimerkiksi. Lindtman, Skinnari ja Haatainen. Filaton voitaisiin valita Paateron työn jatkajaksi.

Sitä en osaa arvioida, miten kauan koko prosessi kestää. Se päättyisi kuitenkin ylimääräiseen puoluekokoukseen, johon kutsuttaisiin edellisen varsinaisen edustajakokouksen edustajat. Sen jälkeen Rinne olisi sivussa lopullisesti.

En moiti Rinnettä, mutta pakko on todeta, että omalla toiminnallaan hän aiheutti tilanteen, jossa Keskustalle tuli tilaisuus epäluottamukseen. Tämä on tilanne. Nyt on katsottava tulevaisuuteen. Nykyinen hallituspohja on paras mahdollinen, eikä sen muuttamiseen ole aihetta.

Toisaalta ei SDP:llä muuta mahdollisuutta ole jatkaa johtavana hallituspuolueena, joten tosiasiat on tunnustettava ja toimittava olemassa olevien mahdollisuuksien mukaan.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu