Ryhdy asunnonvälittäjäksi. Pääset yrittäjäksi 1 000 euron kuukausimaksulla.

Tämän aamun (18.11.) uutisissa sen kuulin ensi kerran, että riistoyrittäjyys on pesiintymässä myös asunnon välitykseen. Kysymyksessä on hyvinkin vanha käytäntö. Toimeksiantoyritys vuokraa toimitilat, hommaa asiakkaita ja perii taustatoiminnastaan jopa 1 000 euroa kuukaudelta. ”Yritäjän” ei tarvitse kuin myydä asuntoja niin paljon, että pystyy maksamaan toimintaoikeutensa ja jotain proviisiota jää itsellekin.

Malli on sama kuin tukanleikkuussa, jossa parturi-kampajaliikkeeltä voi vuokrata tuolin ja työskennellä yrittäjänä, vaikka ei aina omista esdes välttämättömiä saksia. Työvälineet voi vuokrata varsinaiselta liikkeen omistajalta. Eipä ole tuo toimintamalli kovinkaan suosittu, eikä ihme. Harvoin siinä pääsee samoille tuloille kuin saman alan tuntipalkkainen työntekijä, joka voi saada lisäboonusta jokaisesta asiakkaasta.

Kysymyksessä onkin uusliberalistinen riiston muoto, jossa työsuhteen ehdot kierretään teettämällä työ yrittäjänimikkeellä. Malli on tulossa myös vanhusten kotihoitoon. Alustafirma hoitaa laskutuksen ja ohjaa asiakkaita yrittäjähoitajalle, jolla ei ole työsuhdeturvaa eikä työaikalain suojaa. Sen sijaan hänellä ovat kaikki yrittäjän vastuut.

Hoitajayrittäjä joutuu itse huolehtimaan eläke- ja vakuutusmaksuistaan sekä työhön liittyvistä matkakuluista. Toki toimeksiantaja huolehtii myös työmatkojen laskutuksesta sekä tarpeen tullen lisäneuvonnasta, mutta se perii kaikesta tällaisesta lisämaksun.

Yrittäjämallissa pahimmillan käy niin, että asunnonvälittäjä velkaantuu toimeksiantajalleen, kun kauppoja ei odotettuun tahtiin synnykään, mutta sovitut kulut pitää maksaa sovitun suuruisina, vaikka niitä ei käytännössä niin paljon olisikaan. Taustayrittäjä siinä vain takaa voittonsa.

Suomen hallituksen pitää ottaa tämä yrittäjänikkeellä riisto vakavasti ja ryhtyä toimiin työsopimuslain muuttamiseksi siten, ettei alustataloudessa työskenteleviä lasketa yrittäjiksi, vaan työsuhteessa oleviksi työntekijöiksi, joille on maksettava vähintäänkin alan minimipalkka. Samalla heillä on työaikalain ja työsuojelulakien suoja.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu