Saarikko johtaa Keskustan alasajoa

Keskustapuolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Saarikko keskittyy ennen kaikkea riitelyyn ja riidan kylvöön. Sen sijaan hänen pitäisi keskittyä valtiontalouden hoitoon yhteistyössä muiden ministereiden kanssa.

Hyvä tyylinäyte riidan kylvöstä on Saarikon julkinen arvostelu EU-komissiolle valmisteltu hallituksen lausunto metsien sertifioinnista, josta hallitus ei ollut yksimielinen. Se on Saarikon lausuman mukaan Sanna Marinin syy ”Pääministeri ei tässä kokonaisuudessa onnistunut vaan hallitus on nyt eripurainen. Oleellista on kuitenkin itse asia, eli se, että Suomi äänestää vastaan”.
Myöhemmin Saarikko on pahoitellut sananvalintaansa, mutta ei kantaansa asiaan.

Viimeksi Saarikko ohjeisti Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa sosialidemokraatteja, vasemmistoliittoa ja vihreitä lopettamaan haaveilu yhteisen kehyssopimuksen rikkomisesta. Saarikon mielestä kaikki syyt kehysten avaamiselle koronan jälkeen ovat tekosyitä. Hän uhkaili puheessaan, että keskusta ei tule olemaan mukana hallituksessa, ”jossa keimaillaan talousryhdin hylkäämisen kanssa”.

Asia on kuitenkin niin, että koko hallitus päätti koronan aiheuttamien lisäkulujen rahoittamisesta velkarahalla. Jo silloin oli selvää, ettei hallitusta muodostettaessa tehdyssä menokehyksessä ole mahdollista pysyä. Vieläkään ei ole tarkkaa tietoa koronarahoituksen lopullisesta määrästä. Uudesta menokehyksestä voidaan päättää sen jälkeen, kun kokonaisuus on selvillä. Siihen Suomen osalta liittyvät myös EU:n yhteislainan tuotot ja kulut.

Varmaan kansalaisten muistissa on myös keskustapuolueen ministeri Kurvisen menettely vastoin pääministerin pyyntöä, ettei kulttuurin, tieteen, taiteen ja urheilun leikkauslistaa julkisteta ennen kuin hallitus on asiaa käsitellyt uudemman kerran.

Kun Kurvinen joutui hallituksessa leikkaustavoitteistaan luopumaan, hän uhosi, ettei hänen ministerinä tarvitse eikä hän kysy lupaa pääministeriltä ministeriönsä tiedotustilaisuuksien järjestämiseen. Täten hän uhriutui siitä, ettei pystynytkään heikentämään hallinnon alaansa kuuluvien järjestöjen ja niissä toimivien ihmisten asemaa, kuten olisi halunnut. Olisihan se ollut ennen kokematonta oman hallinnonalan toimintojen supistamista. Onneksi hallituksesta löytyi ryhtiä torpata Kurvisen haaveet.

Surkuhupaisa on Keskustapuolueen puheenjohtajan valtiovarainministeri Saarikon valittelu ja uhkailu lähteä hallituksesta sillä perusteella, kun yhteistyö ei ole kaikilta osin ollut sitä, mitä odotettiin. Tuollaisella joka suuntaan säntäilyllä Keskustan kannatus hupenee kaikkein varmimmin. Se on vahinko, sillä Suomi tarvitsisi nyt vakaata ja luotettavaa Keskustaa. Nykyisellä toiminnallaan Saarikko johtaa Keskustan ala ajoa. Se ei varmasti kuluu hänen tehtäväkuvansa.

Saarikon itse ja Keskustan puolueena pitää lopettaa hallitusveneen jatkuva keikuttelu, jonka vuoksi vene hörppii jatkuvasti vettä yli laitojen. Pääministeri Sanna Marinilla on kyllä riittävästi töitä varsinaisissa asiakysymyksissä. Sen päälle joutuu nyt äyskäröimään toistuvasti vettä hallitusveneestä sen pinnalla pitämiseksi.

0
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu