Saarikko tarjoaa verohelpotuksen nimellä hölmöläisten peiton jatketta

Melkoisena uutisena on viime päivät jauhettu ministeri Saarikon esitystä, että tuloveroa voisi alentaa jo tällä vaalikaudella. Tähän tilanteeseen, jossa talous kasvaa ja väestön tulokehitys on hyvällä tasolla, ei ole mitään perustetta verojen alennuksiin.

Toisaalta ymmärrän asian niin, että joka tapauksessa useimmat kunnat joutuvat nostamaan verotustaan ja sähkön hinta on nousussa ja kolmanneksi edessä on eläkejärjestelmän uudistus, joka sekin lisää kustannuksia. Kaikki korotukset ovat pois palkansaajien käyttöön jäävästä tulosta. Tätä Saarikko paikkaisi alentamalla valtion tuloveroa. Se keino toimii huonosti. Siitä hyötyisivät vain ne, jotka valtion tuloveroa maksavat eli hyvätuloiset eniten.

Ehdottomasti parempi keino on tehostaa kuntien hallintoa kuluja alentavasti, toimia niin, että sähkön hinnan nousu jää mahdollisimman maltilliseksi. Sama koskee eläkejärjestelmää. Se on remontin tarpeessa alhaisen syntyvyyden vuoksi. Kyllä sieltä palkansaajien kannalta heikennyksiä on tulossa. Ne vain pitää toteuttaa oikeudenmukaisesti.

Oli miten oli, hakoteillä ollaan, jos kuvitellaan, että valtio turvaa viime kädessä, ettei tulo- ja menorakenteisiin tule mitään palkansaajien tulotasoa heikentäviä muutoksia. Kyllä lisätulojen pitää rakentua kasvavan tuottavuuden ja sitä kautta lisääntyvän kaupan varaan. Jos siinä ei onnistuta, varmin tie huonontaa tilannetta entisestään on ajaa valtiontalouskin omatekoiseen lamaan.

0
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu