Sodan laajenemisen pelko estää Natoa toimimasta tehokkaasti Venäjää vastaan

Naton keskeinen tavoite Ukrainan sodassa on, ettei sota eskaloidu (suomeksi: laajene). Tätä Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg toisti useaan kertaan Kultaranta- keskustelun puheenvuorossaan. Sen vuoksi Nato ei ryhdy toimiin, jotka laajentaisivat taistelut Venäjän puolelle, ei sulje Ukrainan ilmatilaa, eikä ryhdy valvomaan Mustanmeren laivaliikennettä.

En tiedä, mikä pelko on tällaisen asenteen takana, mahdollisesti ydinaseuhka. Tällainen rajattu apu Ukrainalle aiheuttaa joka tapauksessa sen, että ukrainalaiset joutuvat taistelemaan yksin. Vastassa on lukumäärältään ylivoimainen keinoja kaihtamaton hyökkääjä, jonka armeijalta kuitenkin puuttuu se tärkein eli taistelutahto.

Tässä tilanteessa vahvasta aseavusta huolimatta Ukraina ei pysty niin massiiviseen vastarintaan, että voisi nopeasti työntää venäjän pois sen valtaamilta alueilta. Sota jatkuu mitä todennäköisimmin yli vuodenvaihteen. Kysymys on siitä, kestääkö Ukrainan puolustus niin pitkään, että Venäjän ote lopulta heltiää.

Kuolonuhrien määrä nousee varmasti satoihin tuhansiin. Siinä ohessa romahtaa Venäjän talous ja kyky jatkaa sotimista. Ukrainalaisilla puolustustahtoa varmasti riittää, mutta aseapua se tarvitsee lisää. Onneksi sen määrää Nato ei ole rajannut. Euroopan Nato- maat ja USA ovat ratkaisevassa asemassa. Avustusten määrää pitää lisätä ja koordinoida.

Stoltenberg korosti puheenvuorossaan myös sitä, että rauha on aina mahdollinen. Kysymys on hinnasta, jolla siihen voi suostua. Rajaa Stoltenberg ei määrittänyt. Sen hän jätti ukrainalaisen harkittavaksi. Sekin merkitsee pitkää sotaa. Krimin takaisin valtausta Ukraina ei tässä tilanteessa tavoittele, mutta ei myöskään suostu mihinkään uusiin aluevaltauksiin. Keskeinen tavoite on ajaa venäläiset pois koko muun Ukrainan alueelta. Se saattaa onnistua, mutta aikaa siihen menee.

+3
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu