Stockmannin nousu tyhjän päällä
Tavaratalo Stockman on talousvaikeuksien vuoksi järkeistänyt organisaatiotaan. Kiinteistöt on myyty ja tavaratalo jatka samoissa tiloissa vuokralaisena. Liike-elämä on palkinnut tämän muutoksen kurssin nousulla, vaikka mitään sellaista ei ole tapahtunut, joka olennaisesti muuttaisi tai parantaisi kokonaisuuden tuottoja.
Ero on vain siinä, ettei Stockman enää itse omista ja ylläpidä kiinteistöjä, joissa se toimii. Tavaratalo saa tällä järjestelyllä tilapäisesti rahaa velkojensa maksuun. Kustannusten nousu tai aleneminen on jo toinen asia. Ostajan pitää saada kiinteistöihin sidotuille rahoilleen vastine, joka kulujen lisäksi tuottaa voittoa. Muuten sijoitus ei ole kannattava.
Ylläpitokustannukset tuskin alenevat. Rakennuksia on edelleen lämmitettävä, siivottava ja jatkuvasti korjattava. Muuten ne alkavat rapistua. Toiminta rappeutuvissa tiloissa tietäisi Stockmannille hiljaista näivettymistä. Siihen ei ainakaan ole varaa. Kyllä se on viimekädessä Stockman, joka vuokrissa maksaa ylläpito- ja korjauskustannukset.
Minulla ei ole tietoa, millä omaisuuden myynti sellaisenaan on kannattavaa, ellei siihen liity koko toimintatavan muutos. Stockmanin osalta se merkitsisi lähinnä verkkokaupan kasvua, jolloin tavaramyynti ei varsinaisia yleisölle tarkoitettuja liiketiloja nykyistä määrää tarvitse. Tavaraa pitää kuitenkin olla jossain myös esillä ihmisten nähtävänä ja soviteltavana.
Aika harvat ostavat vaatteita vain nettikuvien perusteella. Riskinsä ja työnsä on siinäkin. Palautukset lisääntyvät, eivätkä postituskierteen läpi käyneet vaatteet enää ole käyttämättömien veroisia. Kaupaksi nekin on saatava. Luontaisin ratkaisu on alennusmyynti. Ilmaiseksi se ei onnistu. Lisäkustannukset pitää kattaa lisääntyvällä myynnillä tai korkeampina hintoina.
Minä en ymmärrä Stockmannin kauppaa muuta kuin tilapäisenä maksuvalmiuden korjauksena. Kun kiinteistövelkoja ei ole ja varmasti kaupassa on saatu myös vähän voittoa, on käyttövaroja hetkellisesti enemmän. Vastapainona ovat kasvavat kiinteistökulut, jotka Stockman joutuu vuokralaisena maksamaan.
Otan rinnalle esimerkin. Keski-Suomen uusi keskussairaala on valmistunut. Sen lopullinen hinta on 420 miljoonaa euroa. Kustannusarvio ylittyi reippaasti. Maksajina ovat Keski-Suomen kunnat, jotka kuuluvat Keskusairaalan taustayhteisöön. Kuntia ei lainkaan auttaisi se, että uusi sairaalakiinteistö myytäisiin ja kulut maksettaisiin kasvavina vuokrina. Nyt ne maksetaan lainojen lyhennyksinä ja korkoina.
Siivous- ja ylläpitokulut eivät myöskään katoa minnekään, vaikka kunnat eivät niitä suoraan käyttökustannuksina maksaisi. Yleinen käytäntö on, että tällaisia suuria kiinteistöjä, kuten keskussairaala, hoitaa erillinen yhtiö, joka laskutta työstään sairaalaa. Sairaala taas laskuttaa kuntia niiden väestön hoitotarpeen mukaan. Täten kiinteistön hoito ja sairaanhoito pysyvät erillään ja kokonaisuus toimii paremmin, kun lääkärit ja hoitajat voivat keskittyä sairauksien hoitoon.
Voiko joku selittää minulle, miksi Stockmannin kohdalla kiinteistöjen myynti oli kannattava liiketoimi, mutta sairaalan kohdalla siitä ei edes keskustella?
Tämä ei ole ihan tuore analyysi, mutta olosuhteet ovat edelleen samaan suuntaan:
https://blog.kauppalehti.fi/80-plus-paivassa-osakesijoittajaksi/taman-takia-stockmann-on-kiinnostava-ydinbisneksen-porssiarvo-370-miljoonaa
Velkojat lienevät innokkaimmat kiinteistöjen myyjät. Velkaa oli syyskuun lopussa 1,34 mrd. Euroa.
http://www.stockmanngroup.com/documents/10157/16921/Stockmann+johdon+osavuotinen+selvitys+Q3+2020+.pdf/7848d777-000c-4a0a-4e54-e5747f735fbe
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko kyse olla siitä, että vanhassa tilanteessa jouduttiin elämään ”kädestä suuhun”, eikä mitään isompia uudistuksia ollut vara tehdä eikä lisää velkaakaan saanut. Nyt on tullut seinien myynnistä rahaa, millä mällätä, joksikin aikaa. Jos raha käytetään viisaasti, uusi ura aukeaa. Tämä oli ihan vaan veikkaus, koska en ole talousviisas.
Sensijaan olen melko varma, että Stockmann kirjoittaa itse nimensä c-kirjaimella ja kahdella ännällä lopussa. Ihan turhaa koreilua moinen, mutta…
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos oikaisusta. Pitää korjata.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä Stockmannin perinteikkääseen tavarataloon vielä muuttaa uusi toimija, joka kirjoitetaan Tokmanni…
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ja ei. Yleensä ajatellaan, että kauppayhtiön toimialaan ei kuulu seinien omistaminen. Olemalla vuokralla riittävät pääomat investointeihin varsinaisen ydintoiminnan tuottavuuteen ja tiloja voidaan myös joustavammin hankkia tai niistä voidaan luopua tarpeen muuttuessa. Mutta toisaalta Stockmann oli niin leimautunut kyseiseen kiinteistöön, että tässä tapauksessa myynti epäilemättä joudutaan tekemään akuutin kassakriisin takia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on yksinkertaisesti siitä, että iiketoiminnan kannattavuutta analysoidaan pörssimaailmassa monilla erilaisilla tunnusluvuilla ja tärkein niistä sijoittajien silmissä on ROCE (=Return on Capital Employed). Sijoitetun pääoman tuotto.
Tuolle tunnusluvulle on aika ajoin kehitetty erilaisia kilpailijoita, kuten EVA (=economic value added) tai ROI (Return on investment), mutta ROCE ponkaisee aina takaisin jossain vaiheessa.
Kun Stockmann luopuu sidotusta pääomasta pääoman tuottoprosentti paranee merkittävästi ja se tekee yhtiöstä houkuttelevamman sijoituskohteen – näinä nykypäivän lyhytjänteisillä markkinoilla.
Tärkeätä on siis se mitä kirjanpidossa pystytään tunnusluvuilla osoittamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voi myös olla, että Stocka tyytyy pienempään kerrosalaan ja osalle kiinteistöistä tulee muita vuokralaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Pitemmällä tähtäimellä tämäkin on melko todennäköistä. Se riippuu paljon seuraavien parin vuoden myynnin kehityksestä.
Ilmoita asiaton viesti