Suomen johto yhtenäinen ulkopolitiikassa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi keskiviikkona uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että on ”hyvin epätodennäköistä”, että Suomi hakisi sotilasliitto Naton jäsenyyttä hänen pääministerikautensa aikana. Hän totesi samalla, etteivät muut tahot voi vaikuttaa Suomen ulko- tai turvallisuuspoliittisiin päätöksiin.

Nato-jäsenyyttä Suomi voi halutessaan hakea, mutta nyt ei hakemisesta keskustella. Keskustelu kuitenkin käynnistyy, kun kevään 2023 eduskuntavaalit lähestyvät.

Ukrainan tilanteesta Marin totesi, että Suomi seisoo eurooppalaisten liittolaistensa ja Yhdysvaltojen rinnalla, mikäli Venäjä hyökkää Ukrainaan.
Taloudelliset sanktiot Venäjää vastaan olisivat todella kovat.

Aiemmin tällä viikolla presidentti Sauli Niinistö ja Biden keskustelivat tiistai-iltana Euroopan turvallisuustilanteesta, jännitteistä Ukrainan rajoilla ja mahdollisuuksista löytää ratkaisuja.

Puolustusvoimain komentaja antanut arvionsa Ylelle Itämeren tilanteesta: Tilanne turvallisuusympäristössämme on vaikeasti ennakoitavissa ja kiristynyt viime kuukausina.

Tilanne on sillä tavalla hyvä, että Suomen johdolla on yhtenäinen näkemys nykytilanteesta. Suomeen ei juuri nyt välitöntä sotilaallista uhkaa kohdennu.

Kehitys menee väistämättä siihen suuntaan, että Naton jäsenyyden haku käy koko ajan ajankohtaisemmaksi. Suurvaltojen ja tässä tapauksessa tarkemmin USA:n ja Venäjän välillä emme enää ole puolueettomia. Jos Venäjä hyökkää Ukrainaan seisoo Suomi, kuten Marin on sanonut, eurooppalaisten liittolaisten ja USA:n rinnalla.

Kuulumme selkeästi länteen. Naton jäsenyyden hakemisessa on enää kysymys vain siitä, mikä on sopiva ajankohta. Toivottavasti selviämme ilman selkkauksia siihen asti.

+9
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu