Talouden suunta muuttuu
USA:n uusi presidentti on julkistanut noin kahden biljoonan dollarin elvytysohjelman, jolla kohennetaan maan infrastruktuuria, koulutusta ja edistetään uuden tekniikan käyttöönottoa. Ohjelma rahoitetaan lisäämällä yritysten verotusta. Tämä on käänteentekevä muutos. Aiemmin korostettiin yritystukia ja verohelpotuksia. Niiden piti lisätä investointeja ja yrittäjyyttä ja hyvinvointia kokonaisuutena.
Nyt tiedetään, ettei idea toiminut. Investointien sijasta yritykset keskittyivät verovälttelyyn. Yritysten kannattavuus kyllä parani, mutta samalla yhteiskunnan asema heikkeni ja varsin perusinfrastruktuuri kärsi. Tiet, rautatiet, satamat, lentokentät ja jopa tietoliikenne jäivät liian vähälle hoidolle. Yritykset menestyivät yhteiskunnan kustannuksella, eivät tuotantoa tehostamisella, jota varten ne perimmältään ovat olemassa.
Ohjelmalla on hyvät mahdollisuudet onnistua, Modernit yritysjohtajat ovat jo huomanneet, ettei yhteiskunnan lypsäminen lisääkään hyvinvointia, vaan syö sen perustaa. Nouseva verotus nähdään investointina tulevaisuuteen, jolla yrityksille luodaan nykyistä paremmat toimintaedellytykset. Tavoitteena on ihannetila, jossa omillaan toimeentulevat yritykset menestyvät ja maksavat veronsa.
Merkittävää tässä on se, että uudistus käynnistyy juuri Amerikassa, joka on kapitalismin mallimaa. Vapaa ohjaamaton kapitalismi ei tuotakaan hyvinvointia, kuten on väitetty, vaan keskittyy keräämään voittoja itselleen. Se on liian kapeaa ajattelua.
Se on johtanut siihen, että virtuaalista pääomaa on maailmassa enemmän kuin koskaan ennen, mutta se pyörii omassa kuplassaan, jonka olemassaolo perustuu tuotto-odotuksiin, eikä reaalitalouden kasvuun, joka viime vuosina on ollut sitä, että yhteiskunnan varallisuutta on siirretty enenemässä määrin yrityksille. Se tie kaventuu vauhdilla ja loppuu kohta kokonaan. On uuden talousajattelun aika.
Erittäin mielenkiintoista on nähdä, miten veroparatiisit otetaan valvontaan. Nytkin tiedetään, missä ne ovat, mutta niiden toimintaan ei ole suuremmin puututtu, koska ne ovat olleet hyödyllisiä etenkin suuryhtiöille ja tietysti kaikille rahan piilottelijoille. Niitä käyttävät hyväkseen myös valtiot ja valtioiden hallitsemat yritykset. Kokonaisuutena on kysymyksessä laaja yleisesti hyväksytty toiminta, jota julkisesti paheksutaan, mutta ei käytännössä rajoiteta mitenkään.
Jos USA sallii veroparatiisitoiminnan jatkuvan, se vaarantaa tai ainakin suuresti heikentää talouden uudistuspaketin toimintaa. Kyllä siihen on saatava joku sulku. Muuten talouden ohjaus verotuksella jää puolitiehen, kun verotettava tuotto karkaa verottajan ulottumattomiin. Siihen ei Amerikalla ole varaa, eikä Euroopallakaan, joka aivan varmasti seuraa USA:n esimerkkiä.
Toinen suuri ongelma, johon pitää puuttua on kehitysmaiden raaka-aineiden hyväksikäyttö. Se koskee erityisesti harvinaisten metallien louhintaa sekä maakaasun ja öljyn tuotantoa ympäristöstä piittaamatta. Öljy on jo muutoinkin syrjäytyvä luonnonvara, mutta kun sitä saa lähes ilmaiseksi pumpata, toiminta jatkuu niin kauan kunnes kehittyneet maat itse laittavat yhtiönsä järjestykseen.
Viljo kirjoittaa: ”Erittäin mielenkiintoista on nähdä, miten veroparatiisit otetaan valvontaan.”
Kyllä nyt kaikkien Viljojenkin olisi jo aika siirtyä tänne reaalimaailmaan.
Maailmantaloutta pyörittävät nyt käytännössä veroparatiiseista käsin 100 suurinta globaalifirmaa. Niillä on valtavat varat ja ne koko ajan hakevat aggressiivisesti niille parasta investointikohdetta.
Noitten firmojen strategiana on käyttää ketterän-nopeaa päätöksentekoa ja viimeisintä tekniikkaa kiinnostavien teknologiafirmojen ostoon ja kannattamattomien markkinoitten murtamiseen ja kaappaamiseen.
Suomen kaltainen 20-vuotisessa stagnaatiossa oleva, himoverottava ja kilpailukyvytön, sekä huonosti omaa yritystoimintaa tukeva maa, on erityisen haavoittuvainen veroparatiiseista tulevien globaali-firmojen hyökkäykselle.
Nuo hyökkäykset näkyvät siinä, että Suomessa toimiin nyt 150 kpl ”matalan verotuksen” globaalifirmaa, jotka kaappaavat mennen-tullen kaupat yliverotettujen suomalaisfirmojen nenän edestä.
On erittäin mielenkiintoista nähdä koska SDP ja ay-liike heräävät tähän todellisuuteen? Näyttää siltä, että ei koskaan, vaikka paniikki-paskojen pitäisi olla jo housuissa…
Siispä suolamaisten pk-yritysten ja osaajien exodus ulkomaille vaan kiihtyy, suuryritystemme perään, jotka ovat jo sinne paenneetkin…
Ilmoita asiaton viesti
Siinäpä se. Kyllä minusta on edelleen kovasti mielenkiintoista seurata, yritetäänkö veroparatiiseja edes saada mihinkään järjestykseen. Suurfirmojen rikastuminen niitä hyväksi käyttäen on varsinainen maailmantalouden jarru. Ne vain keräävät pääomaa itselleen. Sillä pääomalla ei tuoteta juuri mitään. Se on omaisuuksien keräämistä ihan vain itsensä vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Viljo,
Miten olisi se idea, että seuraamisen sijasta ihan oikeasti tehtäisiin jotain?
Tehtäisiin työreformi maailman jäykimpiin työmarkkinoihimme, ja annettaisiin 300 000 pk-yritykselle mahdollisuus työllistää 500 000 työtöntä ja pelastaa hylätty nuorten sukupolvi?
Koskahan SDP kirjoittaisi tämän puolueohjelmaansa? Ei tietenkään koskaan.
Kyllä tulee ikävä sellaisia suurmiehiä miehiä kuin Väinö Tanner, joka ymmärsi taloutta ja työkansan etua! Ja Kekkostakin, joka runnasi kasaan kansallisen hätätilan hallituksen 1975 kun työttömiä oli vain noin kymmenesosa nykyisestä…
SDP oli aikanaan aktiivisesti mukana nostamassa Suomen talouden sodanjälkeisestä katastrofista maailman kärkeen. Missä ihmeessä tuollainen SDP nyt oikein piileskelee?
Mitenkäs olisi Viljo, jos nyt terottaisit kynäsi ja rupeaisit kirjoittamaan tällaisista ihan oikeasti mielenkiintoisista asioista?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä muuta tavallinen ihminen voi muuta kuin seurata, mitä tapahtuu. Emme me kuulu joukkoon, joka päättää sijoituksista ja elvytyksistä. Silti on hyvä ymmärtää, miksi yritykset ja lakien säätäjät toimivat, kuten toimivat. Väite, että Suomen työmarkkinat kuuluvat maailman jäykimpiin, on yksi väite muiden joukossa.
Yhtä asiaa olen ihmetellyt pitkään. Yritysten edustajat puhuvat mielellään työllistämisistään. Tosiasia kuitenkin on, ettei työllistäminen sellaisenaan kuulu yrityksen perustehtäviin, joka on tuottaa voittoa omistajilleen. Se työllistäminen tulee siitä, etteivät yrittäjät itse ehdi millään tehdä kaikkea. Siihen tarvitaan työntekijöitä. Jos yrityksellä mene hyvin, se antaa mahdollisuuden, että myös työntekijöillä menee hyvin, mutta ainoastaan mahdollisuuden.
Yritystoiminnan voitto kuuluu yrittäjälle ja se voi olla suurempi, kun työntekijöille ei tuotosta jaeta yhtään aikaisempaa enemmän eli palkat säilyvät ennallaan. Tässä on se ikuinen eturistiriidan paikka. Mikä on kohtuullinen osuus, joka yrityksen tuotosta kuuluu työntekijöille vaikkapa palkan lisäbonuksina.
Ilmoita asiaton viesti
Viljo hei,
Kyllä meistä jokainen voi vaikuttaa omalla tavallaan asioihin, kirjoittelemalla vaikka täällä ja uurnilla ja tavatessaan ystäviä ja vihollisisia…
Tuo mainintasi ”Tässä on se ikuinen eturistiriidan paikka” tulee suoraan K. Marxilta. Jospa nyt annetaan Kallen jo maata rauhassa Lontoon haudassaan. Hän eli toisessa maailamassa ja hänen ideansa eivät toimineet silloin, eivätkä toimi nytkään.
Hänen suurin virheensä oli siinä, että hänen teoriaansa ei kuulu ihmisen käsitettä ollenkaan, saati sitten riski-yrittäjää tai ihmisoikeuksia.
Toiseksi suurin oli se, että hän ei ymmärtänyt, että yrittäjien kannattaa pitää hyvää huolta työntekijöistään. Niinhän he rupesivatkin tekemään ja nykymaailmassa se on entistäkin tärkeämpää.
Itse olen 3 yrityksen toimitusjohtaja ja minulle työntekijät ovat kultaakin kalliimpia, ilman heitä teen konkurssin. Monet heistä on tullut lähesiä perheystäviäkin…
SUURI eturistiriita minulla on kuitenkin kilpailijoitteni kanssa!
Ilmoita asiaton viesti
Oletin, että olennainen suunnan muutos verohelpotuksista ja yritystuista yhteisöveron korotuksiin kiinnostaa monia. Ei näköjään kiinnosta. Kommenteissa keskitytään vain asian sivujuonteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärsin juttusi juonen ja ihmettelen samoin kuin sinä miten kommentoijat eivät ilmeisesti ole sitä ymmärtäneet, tai ovat ymmärtäneet, tai olleet ymmärtävinään jutustasi aivan jotain muuta mitä olet kirjoittanut,
Sellaiseen kommentointiin on todella vikeata ottaa kantaa, koska jos siihen ottaa kantaa, tulee samalla helpisti ikäänkuin hyväksyneeksi sen väärän tulkinnan kirjoituksestasi mitä väärää tulkintaa kommenbtointi kiskettelee jättäen ne asiat kommentoimatta mitä itseasiassa olet yrittänyt sanoa.
En osaa neuvoa miten tällaiseen kommentointiin olisi oikea tapa suhtautua, mutta voin arvailla mihin tällainen kommentointi voi perustua. Se ei perustu ainakaan sinun kirjoitukseesi, mutta kenties se perustuu johonkin kommentoijien omaan kiveen hakattuun maailmankuvaan, johon maailmankuvaan ei kuulu sellainen älyllinen ajattelu mitä sinä blogissasi harrastat.
Sen takia blogisi varsinainen sanoma on kommenteissa ohitettu ja keskitytty kommentoijien oman maailmankuvan vahvistamiseen selittelyillä jotka kuuluvat eri maailmaan kuin mihin sinun blogisi kuuluu.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos arviostasi. En ole ainoa, jonka blogeja kommentoidaan lähinnä sinne päin. Enemmistölle on vaikeaa pysyä aiheessa. Se on älyllistä laiskuutta, ettei edes yritetä ymmärtää blogin varsinaista sisältöä, vaan johdatellaan kirjoittelua oman kapean ajattelun suuntaan tai ei sitten mihinkään. Tärkeintä on vain möläyttää jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Viljo unohti tässä Trumpin hallinnon tekemät Bidenin hallinnon 2 biljoonaa taalaa suuremmat coronatuet Yhdysvaltojen taloudelle jo aiemmin.
Bidenin ja Trumpin elvytystoimet haastavat EU: n ja setelirahoitus on aloitettava myös vanhalla mantereella. 750 miljardin euron kiistelty paketti ei tule riittämään mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Näillä tuilla on se olennainen ero, että Trump lisäsi velkaa ja niin teki Bidenkin ensimmäisessä elvytyspaketissaan. Nyt rahoituksena on yritysverotuksen muutos. Kongressi ei ole vielä hyväksynyt pakettia, joten voimaan tulo on vielä epävarmaa. Yritys kuitenkin on kova.
Ilmoita asiaton viesti
Siis Biden on korottamassa yritysverotusta, mutta ei varallisuuden verotusta ?
Olisiko jo ehkä aika verottaa enemmän myös ansiottomien osakevarallisuuksien kasvuja yritysten sijaan ?
Sikälikin ymmärrän Heinosen intoa rankaista yrityksiä veronkorotuksin esim. pandemian takia, sillä sehän on niin ihanan sosiaalidemokraattista, kuin olla voi.
Ilmoita asiaton viesti
”750 miljardin euron kiistelty paketti ei tule riittämään mihinkään.”
Vanhalla mantereella ei tarvita samanlaisia elvytystoimia kuin uudella, tarkoitan rahan jakamista suoraan kuluttajille. Vanhalla mantereella rahan jako tapahtuu työttömyyskorvauksien, sosiaaliturvan ja takuueläkkeiden muodossa jokatapauksessa. Tilanne ei siis ole sama. Vanhalla mantereella voidaan keskittyä rahan jakamiseen tutkimukseen ja tuotekehitykseen, Sieltä se raha kyllä leviää yhtä tehokkaasti kuin antamalla se suoraan kuluttajille, mutta hyödyttää paremmin tutkimusta ja tuotekehittelyä. Rahaa ei sitäpaitsi ole tarvetta jakaa samalla tavalla massiivisesti kuin USA:ssa.
Mutta jos USA:n dollarin arvo laskee huomattavasti euroon nähden, silloin on EU:n puitteissa pakko tehdä toimia joilla eurovaluutta pysyy kilpailukykyisenä, eli myös euro pitää saada laskemaan arvoaan, jotta dollarialueet eivät saa liian paljon kulpailuetua dollarin arvon laskiessa.
Ilmoita asiaton viesti
No nythän meillä on SDP pääministeripuolueena.
Ei tarvita muuta kuin että SDP, EU:n vallan kovassa ytimessä, ottaa siellä välittömästi mm. Irlannin, Luxenburgin, Hollannin, Maltan ym. EU-maiden veroparatiisitoiminnan esille ja vaatii että EU pakottaa ne muuttamaan lakejaan.
Eihän se ole sen vaikeampaa etenkin kun olemme siinä ”kovassa ytimessä”.
Ei ole hallituksessa kapitalisteja eikä muitakaan verokikkailijoita mukana, mikä estää?
Ilmoita asiaton viesti
Mikä estää? Tiedon puute aivan varmasti ja toiseksi se, ettei ole haluakaan puuttua veronkiertoon, kun toiveena on, että itsekin voi siihen osallistua.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedon puute? Johan mekin tiedämme, myös sinä, veroparatiiseista. Niistähän blogissa on mm. kysymys.
Kyllä SDP:llä on aivan varmasti paljon enemmän tietoa kuin meillä yhteensä ja lopun se voi hankkia, jos tarvitsee tai haluaa.
Mutta SDP? Joka valittaa veroparatiiseista. Miksi se ei tee mitään vaikka sillä on mahdollisuus?
Ilmoita asiaton viesti
Asia etenisi varmasti, jos SDP saisi tukea vähintäänkin kahden muun suurimman puolueen taholta. Kysymyksessä kuitenkin on kansainvälinen toiminta, johon puuttumiseen tarvitaan ainakin EU-maiden enemmistö ja sen päälle enemmistö kaikista teollistuneista maista. Suomen voimat eivät yksimielisenäkään tähän riitä, eikä yksimielisyyttä edes ole.
Ilmoita asiaton viesti
Heinosen kannattaisi aloittaa vaikka Konjakki- Kojamosta verovapauksineen verokäsityksineen.
Ilmoita asiaton viesti
Onko SDP ja Suomen hallitus tehnyt mitään esitystä EU:ssa?
Ei kai siihen oppositioita tarvita? On turhaa yrittää vierittää hallituksen haluttomuutta oppositoin syyksi.
Tottakai siihen tarvitaan yksimielisyys EU:ssa. Mutta onko SDP ja Suomen hallitus tehnyt mitään asian eteen EU:ssa?
Ymmärtääkseni kaikki hallituspuolueet kiukkuavat veroparatiisien perään. Mutta eivät tee mitään?
Miksi?
Eikä EU-valtioiden veroasioihin tarvita mitään ”kaikkia teollistuneita maita”. Nehän ovat EU:n asioita.
Eli siis hallitus ja hallituspuolueet vain puhuvat lämpimikseen ja samalla huijaavat äänestäjiä.
Ilmoita asiaton viesti
SDP voisi aloittaa Hakaniemen veroparatiisin lopettamisella.
Jos se ei jostain syystä käy, niin sitten ilman muuta pitäisi tehdä Suomesta ainakin puoli-veroparatiisi.
Kyllä tämä Suomen hirmuverotus ajaa kaikki taloudesta vähäkin ymmärtävät tsunamina ulkomaille.
Ajatteleppa tätä: Jos ostat ruokaa tai osakehuoneiston palkkarahoillasi, vain kolmasosa menee itse tavaraan, loput veroihin!
Suomen velka-addikti eliitti on saanut kansan luulemaan olevansa maailman onnellisimpia.
Tämä onnellisuus loppuu kuin kanan lento, kun Suomi ennen pitkää joutuu ulkopuoliseen velka-holhoukseen 😬🥵
Ilmoita asiaton viesti
Näin minä oletinkin tämän keskustelun menevän. Varsinainen aihe sivuutetaan ja ryhdytään moittimaan vaikkapa demarijohtoista osakeyhtiö Kojamoa, jolla on merkittävä asunto-omaisuus. Kojamo maksaa veroja, kuten muutkin vastaavat osakeyhtiöt. Ongelmaksi koetaan, ettei SAK yleishyödyllisenä yhdistyksenä maksa veroja Kojamon osaketuloista. Verovapaasti toimivat kaikki yleishyödylliset yhdistykset. Siihen se verotus tyssää. Kojamo on hyvä vinoilun kohde. Kateellisuuttakin on taustalla. Kojamoa on hoidettu taloudellisesti hyvin, eikä rikkeitä ole ilmaantunut. Pitäisikö Kojamon toimia niin yltiövastuullisesti, ettei huoli niitä tukia, joista tällaiseen toimintaan on säädetty ja miksi vain demarijohtoinen asuntoja tuottava osakeyhtiö on on nostettu tikun nokkaan?
Ihan henkilökohtaisesti totean, että eläkkeestäni menee noin kolmasosa veroihin ja sen päälle tulevat valmisteverot, joten todellinen veroasteeni lähentelee 50 prosenttia. Lapsilisät on ainoa tuki, jota koskaan olen saanut. Nykyään saan KELAn lääke- ja sairauskorvauksia, mutta kokonaisuutena maksan enemmän kuin saan. En valita, mutta sen totean, että hyväosaisen raja on Suomessa melko alhaalla. Kaiketi se on siinä, ettei ole oikeutettu mihinkään yhteiskunnan tukeen.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle Suomen talouden suunnan muuttaminen tarkoittaa sitä, että pelastetaan isänmaamme starttaamalla sen 20 vuotta pysähtyneenä ollut talous.
Tämä tarkoittaa sitä, että 300 000 pk-yhtiölle annetaan mahdollisuus vaurastua, investoida ja työllistää.
Tämä on se yksi ja ainoa keino, sillä suuryrityksemme työllistävät melkeimpä pelkästään ulkomailla.
Minulle on käsittämätöntä se, ettei tästä Suomessa laajemmin puhuta, vaikka tämän kyllä vähänkin asioita ajattelevat tietävät!
Ilmoita asiaton viesti
”Minulle Suomen talouden suunnan muuttaminen tarkoittaa sitä, että pelastetaan isänmaamme starttaamalla sen 20 vuotta pysähtyneenä ollut talous.” Mitähän toimenpiteitä tuo isänmaan talouden pelastaminen edellyttää? Noin väljä lausuma voi tarkoitta ihan mitä vain. Pitää kyllä yksilöidä paremmin, miten PK-yritystoiminta noin vain pyöräytetään käyntiin, että se tulee omillaan toimeen ja maksaa vielä veronsa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla kun otetaan esille Kojamo, tarkoitetaan tietenkin kaikkia vastaavia.
Kojamo tosin on osakeyhtil jota koskee osakeyhtiölaki ja se maksaa ymmärtääksen veroja sen mukaan.
Kojamon suuromiostajat, mm. ay-liike sitävastoin ei maksa veroja koska on ns. yleihyödyllinen yhdistys.
Kaikki kaiken maailman säätiöt ja nk. yleishyödylliset yhdistykset pitäisi laittaa verouksessa samalle viivalle muiden pääomatuloa saavien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä, mutta kyllä toisenlaisiakin ajatuksia riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Globaali kapitalismi on ajautunut umpikujaan ja samalla valtioiden taloudet. Kyseessä on valtavat resurssit tuottaa ja pienenevät mahdollisuudet kuluttaa, eli tuotannon tehostuminen on tuonut kysyntälaman. Tähän saakka valtiot ovat tehneet rahaa markkinoille velkaantumalla ja se raha on lopulta siirtynyt sinne, missä ei mitään osteta vaan sijoitellaan, eli pörssiin. Jokin roti tähän on saatava.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeinkin kommentti itse asiaan. Globaali kapitalismi on tosiaan umpikujassa. Aiemmin tuotettiin tavaroita ja vaurastuttiin niiden myynnistä saatavilla voitoilla. Nyt valtavirtana on sijoitustoiminta ilman tuottamisen riesaa. Valtavat pääomat kiertävät maailma erilaisina sijoituspaketteina. Mitään arvoa niillä ei tosiasiassa ole. Niillä on vain hinta. En tiedä, miten lähelle osun, mutta yhden löytämäni tiedon perusteella virtuaalipääomaa on noin viisinkertaisesti, mitä on koko maailman reaaliomaisuutta. Rakennelma pysyy pystyssä odotusarvojen varassa. Kun luottamus odotusarvoihin loppuu, koko järjestelmä romahtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on kauhisteltu Bidenin hallinnon pyrkimystä saattaa yritysverotuksen taso samalle viivalle eri maissa. Tämä saattaisi nostaa yritysverotuksen tasoa hieman Suomessa, jossa se on saatu laskettua melko kohtuulliselle tasolle. Tässä kauhistelussa ei ole otettu huomioon, että tällöin loputonta verokilpailua saataisiin suitsittua ja suomalainen talouselämä hyötyisi siitä, että sillä on ainakin verotuksen puolesta tasavertaiset mahdollisuudet kilpailijamaihin nähden. Tuolle ylikansallisten firmojen verokikkailulle veroparatiisien ym. käytössä pitäisi tietysti saada loppu ja siihen Bidenin hallinto nähdäkseni pyrkii.
Nuo Korppoon jutut nyt on mitä on. Työvoima on yrityksille tärkeä tuotannontekijä, mutta hänen kannattaisi säästää lässytyksensä siitä miten työntekijät ovat hänelle kultaakin kalliimpia, firmansa pikkujoulupuheeseen. Siihen mikä kaikkien on pakko kuunnella läpi ennenkuin pääsevät pääasiaan, eli ryyppäämään😁
Ilmoita asiaton viesti