Tilannespekulointia

Tämä on puhdasta arvailua ja spekulatiivista pohdintaa, miten hallitus selviää lähinnä Keskustan rakentamasta kriisistä. On siinä myös Vihreillä ja RKP:llä oma osuutensa. Vasemmiston kanssa Marinilla ei ole ongelmia.

Keskustalla ei ole mitään pohjaa riidanhalulleen. Mitä se lopulta tahtoo, on hämärän peitossa. Turve on yksi asia. Valtakunnallisesti se on pieni ongelma. Selvää kuitenkin on, että turve poistuu energialähteenä muutamassa vuodessa. Pääkysymys on siinä, miten turvealan työntekijöillä järjestetään tarvittava talousapu ja sen ohella kolutusta uuteen ammattiin. Monille se merkitsee muuttoa työn perässä toiselle paikkakunnalle, Kun turpeen tuotantoalueilla ei muuta elinkeinotoimintaa juuri ole ja tuskin kannattaa rakentaakaan.

Todella hämmästyttävä vaatimus on, että Suomen pitäisi nyt tehdä pitkän tähtäimen talousratkaisija, joiden päätavoite on saada velkaantuminen hallintaan joskus tulevaisuudessa ehkä parin kolmen vuoden päästä, jolloin täällä on jo uusi hallitus. Sille pitäisi Saarikon mukaan jättää puhdas pöytä.

Voidaan sellaisia päätöksiä tehdäkin, mutta ei talous niiden mukaan kehity. Miten korona lopulta saadaan hallintaan, ei ole kenenkään tiedossa, eikä se millainen talousnousu lähitulevaisuudessa koetaan, jos koetaan. Mitään tietoa ei ole siitäkään, miten EU:n alue kehittyy ja mitä EU päättää. Päätösten sisältö pitäisi olla tiedossa ennen kuin niihin voidaan ottaa mitään kantaa. Oli Suomessa kokoonpanoltaan millainen hallitus hyvänsä, ei sillä ole varaa ennakkoon naulata lukkoon tulevia talouspäätöksiä.

Jos Keskusta tässä tilanteessa lähtee hallituksesta, sillä on edessään todellinen mieron tie. Perussuomalaiset kyllä jaksavat muistuttaa, että miksi hallitukseen lähditte, vaikka ette voineet päätöksiin mitään vaikuttaa, ei ainakaan riittävästi. Sipilä romahdutti Keskustan kannatuksen kurjistuspolitiikallaan. Jos Saarikko ei käännä linjaansa, hän jää historiaan puolueensa lopullisena johtajana alle 10 kannatusprosentin pienpuolueeksi.

Millään muulla hallituspuolueella kuin Keskustalla ei yhtä suurta kannatuksen menetyksen uhkaa ole. Vihreitä hallituksen kaatuminen haittaa jonkin verran, mutta sillä on kuitenkin aika vakio peruskannattajien joukko, joka Keskustalta puuttuu. Järjestökoneisto sillä on vanhastaan vielä hyvinkin kelvollinen, mutta ei se auta, kun jäsenistö karkaa alta pois. Suurin siirtymä kohdentuu perussuomalaisiin. Kokoomuskin saa jämiä ja ehkä demaritkin ihan muutamia, mutta siinä se on.

RKP:n ja Vasemmiston kannatukseen hallituksen kaatuminen vaikuttaa kovin vähän, jos ollenkaan. RKP kielipuolueena pitää asemansa. Vasemmisto voi saada vähän nostetta siitä, että on ollut demareille hyvinkin luotettava hallituskumppani.

Kaiken kaikkiaan asetelma on sellainen, että Keskustan viimeksi kannattaa lähteä hallituksesta. Sen seurauksena olisi kovin sekava tilanne, eikä se sovi millään yhteen san tavoittaan kansa, että tulevalle hallitukselle pitää jättää puhdas pöytä.

Jos hallituksen taival päättyy, jää Marinille vielä mahdollisuus yrittää neuvotella hallituksesta yhdessä Kokoomuksen kanssa. Vasemmisto jäisi silloin pois hallituksesta, mutta Vihreät ja RKP voisivat jatkaa. Perussuomalaisiin ei ainakaan toistaiseksi sellaista luottamusta ole, että heitä vakaviin hallitusneuvotteluihin mukaan otetaan, joskin puoluekierroksella heidänkin kantaansa selvitetään. Uudet vaalit on sitten se viimeinen ratkaisu. Mitään uutta ratkaisua ne eivät tilanteeseen tuo. Se on, mikä on ja vaatii omat päätöksensä.

+4
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu