Tukkukauppaa ihmisillä

Tämän Blogin tiedot perustuvat Juha Jaatisen blogikirjoituksdeen 19.11. Päätelmät ovat omiani. Vuoteen 2011 asti oli kaksi sanomalehden varhaisjakelua koskevaa sopimusta, TEAM:in ja PAU:n. PAUn sopimusta noudatettiin siellä, missä Posti hoiti sanomalehtien varhaisjakelun, muualla sitä toista.
Tämän hetken ongelman lähtötilanne synnytettiin 2011. TEAM laajensi sopimuksensa soveltamisalaa koskemaan myös kaikkia osoitteellisten ja osoitteettomien lähetysten jakelua paitsi yleispalveluvelvoitteen (noin 4% jaettavasta postista) alaisia tuotteita.
2017 ko. sopimukseen lisättiin myös ns. yleispalvelutuotteet. 2018 Jakelu-TES:n soveltamisalaa laajennettiin koskemaan kaikkien osoitteellisten ja osoitteettomien lähetysten jakamista sekä yrityksen jakeluliiketoimintaan liittyvä muu työ.
Sipilän hallitus avasi postikilpailun. Siitä alkaen Postin kilpailijat (jotka toimivat vain keskustaajamissa) käyttävät tätä Medialiitto ja TEAM:in myötä Teollisuusliitto -työehtosopimusta. Tämä sopimus on työntekijän kannalta huono, eikä oikein soveliaskaan päiväpostin jakeluun.
Tässä tilanteessa Posti on vaihtoi paketti- ja verkkokauppaliiketoiminan työntekijöiden TES:en liikkeenluovutuksella sisaryritykseensä Posti Palvelut oy:hyn, joka on Medialiiton jäsen. Posti Group on Palvelualojen työnantajaliiton, Paltan jäsen. Tämä tehtiin 2017 Postin sanomalehdenjakajille. Silloin tapahtui 700 ihmistä koskeva kauppa, jonka seurauksena syntyi Postin työntekijöiden lakko tukilakkoineen.
Tottakai PAU puolustaa yleissitovaa sopimustaan. Samalla esille nousivat paketti- ja verkkokauppa -liiketoiminnan työntekijät n. 700 duunaria, jotka Posti vaihtoi, kuten yllä todettiin, liikkeenluovutuksella syyskuussa Postipalvelut OY:ön. Tähän työhön tämä Jakelu-TES ei sovellu ollenkaan.
Muiden osalta tilanne on se, että käytännössä Posti esittää 8000 postinkäsittelijän ja -jakajaan työehtoja määrittelevään Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen sisällön muuttamista, pienin poikkeuksin JakeluTES:iä vastaavaksi (Mallilaskelmia löytyy www.pau.fi) .

Sopimus päättyi 31.10. 2019. Posti on perustelut työehtosopimusten vaihtamista paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan osalta sekä heikentämistä jakelu ja käsittelytoiminnan osalta sillä, että kilpailijat käyttävät Jakelu TES:ta.
Ja ettei asia olisi liian helppo, Posti on perustanut SOL-vuokratyöfirman kanssa SOL-logistics -nimisen firman, joka on luonnollisesti Medialiiton jäsen ja noudattaa tätä Teollisuusliiton JakeluTES:iä. Osa työstä pyöräytetään vuokratyönä tämän kautta.
JakeluTES -sopimusta ei noudata paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa yksikään Postin vakavasti otettava kilpailija. Jakelun osalta Postin kilpailijoiden markkinaosuus on 10%:n luokkaa, joten siinäkin kisassa Posti on pärjännyt varsin hyvin nykyisellä työehtosopimukselle.
Olennaisinta koko tapahtumaketjussa onkin se, että perustamalla pari uutta yritystä Posti samalla lopetti 700 ihmisen entiset työehdot ja kauppaa nyt tilalle satoja euroja kuukaudessa halvempia työehtoja kahden vuoden siirtymäajalla.
Eikä tarina lopu siihen. Palkkojen alennusuhan alla on Postin koko työsuhteinen henkilöstö. Sitten vielä päälle ihmetellään, kun selkeät työehdot, joilla kenenkään palkka ei heti alene, ei kelpaakaan postin työntekijöille.
Perimmältään tässä on kyse tukkutason ihmiskaupasta. Uusi yritys ei muka ole mitenkään sidottu Postin ja PAU:n väliseen työehtosopimukseen. Ei lain mukaan olekaan, mutta moraalisesti yhteys on suora. Tässä Posti vain käyttää työlainsäädännön ja yrityksen perustamiseen liittyvää porsaanreikää hyväkseen.
Jos tätä ketjua ei saada nyt katkaistua, seurauksena on työnantajapuolelle vapaus valita työehtosopimus, jonka piiriin työntekijät kuuluvat, kunnes lopulta voimaan jää yksi ainoa työehtosopimus, se markkinoiden halvin, joka sitten ei käytännössä sovi mihinkään työhön ja samalla on saatu aikaan pysyvä työriitojen suma. Kuka luulee hyötyvänsä?

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu