Tulonjakounioni
Eduskunnassa käytiin tänään (16.2.) pitkä keskustelu EU:n tukipaketista ja siinä ohessa sitä, että nyt EU:sta tehdään tulonjakounioni, Joka ottaa yhteistä velkaa perussopimuksen vastaisesti. Kummallista tässä keskustelussa on se, että monet kansanedustajat tiedä, että EU on ollut ja on vastakin tulojakounioni.
Kun EU perustettiin, lähtökohtana oli, että vauraammat jäsenmaat maksavat jäsenmaksua muita enemmän ja saavat avustuksia vähemmän eli ovat nettomaksajia, kun asiaa tarkastellaan vain jäsenmaksujen ja avustusten suhteena. Tosiasia kuitenkin on, että vauraammat maat hyötyvät köyhempien tukemisesta sitä kautta, että koko alueelle syntyy kulutuskysyntää ja investointeja enemmän kuin ilman tukitoimia.
Tästä on kysymys myös tukipaketin käyttöön otosta, mutta kertaluontoisena tapauksena. Väitetään myös, että EU ottaa lainaa jäsenmaittensa maksettavaksi, mihin sillä ei ole lupaa. Tuo väite on selkeä väärinkäsitys. EU on lainapaketin taustajärjestelijä, mutta Paketti kokonaisuutena on jäsenmaiden vastuulla.
Kun paketti lopulta EU:ssa hyväksytään tarkoittaa se sitä, että jäsenmaat ovat yhdessä sitoutuneet vastaamaan lainan lyhennyksistä ja kuluista siinä suhteessa, mikä on niiden taloudellinen asema yhteisössä ja miten paljon ne ovat kärsineet talousmenetyksinä koronan vuoksi. EU:lla ei ole omaa lainaa, jota se muka jakaa jäsenmailleen. Kaikki jäsenmaat vastaavat itsenäisesti sitoumuksistaan.
Tämä yksinkertainen järjestely menee monen kansanedustajan ymmärryksen yli. Niinpä yksi keskeinen väite on, että Suomi rahoittaa eteläisten jäsenmaiden talouksia, jotta nämä voivat jatkaa tuhlailuaan EU:n velan turvin. Se on silkkaa populismia, mutta siihen uskovia on yllättävän paljon, vaikka vastapainoksi ei ole esittää mitään muuta kuin, että jokainen jäsenmaa ottaa lainaa markkinoilta sen mitä tarvitsee.
Yhden tason järjestelyä sekin olisi, mutta silloin siitä puuttuu yhteinen koordinointi siitä, mihin rahat käytetään. Nyt selviä kohteita ovat ilmastoinvestoinnit, koulutus, digitalisaatio ja panostukset työllisyyden kohentamiseen. On selvää, että elvytyspaketin käyttöä pitää valvoa. Sen valtiovarainministeri Vanhanen toi selvästi esille. Paketin pitää palvella talouskasvua ja hyvinvointia. Siinä Suomen kannattaa olla mukana. Vanhan sanonnan mukaan oma suu on lähempänä kuin kontin suu. Nyt on aika huolehtia, että konttiin saadaan syötävää, jotta myöhemmin on mistä ottaa.
Heinonen kirjoittaa totuudenvastaisesti tai sitten hänellä on väärä käsitys elvytysrahaston lainauksesta. Se kun on selvääkin selvemmin EU:n itsensä lainanottamista ja siirtämistä eu-monivuotiseen budjettiin rahoituspääomaksi. EU-budjetin taas rajoittavat eu-jäsenmaat jäsenmaksuosuuksillaan. On siten selvästi perussopimuksen vastaisesti EU:n itsensä ottamaa lainarahaa, joka myös perussopimuksen vastaisesti on budjetin rahoittamiseen käytetty.
”Elpymisen rahoittamiseksi EU lainaa markkinoilta edullisemmilla koroilla kuin monet jäsenvaltiot ja jakaa summat uudelleen. Jotta komissio voisi alkaa lainata, kaikkien jäsenvaltioiden on ratifioitava uusi omia varoja koskeva päätös valtiosääntönsä asettamien vaatimusten mukaisesti.”
https://ec.europa.eu/info/strategy/recovery-plan-europe_en#financing-the-eu-long-term-budget-and-nextgenerationeu
Ilmoita asiaton viesti
”Elpymisen rahoittamiseksi EU lainaa markkinoilta edullisemmilla koroilla kuin monet jäsenvaltiot ja jakaa summat uudelleen. Jotta komissio voisi alkaa lainata, kaikkien jäsenvaltioiden on ratifioitava uusi omia varoja koskeva päätös valtiosääntönsä asettamien vaatimusten mukaisesti.”
Voi olla, että käytän vääriä termejä, mutta tuohan on juuri sitä EU:n toteuttamaa koordinointia, jota kautta koko elvytyspaketti muotoutuu. EU ei hankkimaansa kokonaisvelkaa itse maksa. Se on jäsenmaiden vastuulla siinä suhteessa kuin ne avustusta ja lainaa saavat ja toisaalta maksavat sitä takaisin. Siihen on varattu aikaa 30 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse onkin siitä ettei EU voi perussopimuksen ottaa lainaa budjetin rahoittamiseksi. Jäsenmaathan maksavat myöhemmin tuon jollei sitten EU kerää omia varoja, joista suunnitelman mukaan osin rahoitettaisi ottamaansa velkaa. Suunnitelmaan sisältyy siis myös itse EU:n itsensä velan maksamista.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin pääministerin tämän päivän puheenvuoron mukaan kysymyksessä on kertaluontoinen tarkasti rajattu paketti. Minusta se tarkoittaa, ettei siihen saa kytkeä mitään muuta. Jos myöhemmin ryhdytään EU:n kautta perimään vaikkapa muoviveroa, jonka tavoitteena on pysäyttää ja pienentää kaiken muoviroskan leviämistä, se on eri asia. Sitä ei saa mitenkään kytkeä nyt keskustelun alla olevaan elvytyspakettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Uskoo ken uskoo Marinin ja muiden ministerien tämän päiväisiä puheita ja osin vääristelyjä esitettyjen kysymysten sivusta, ei itse asiaan vastauksia.
Keskustalaisen ministeri Vanhasen puheetkin voi itse kukin tarkastaa faktatiedoista (sopimus elvytysrahastosta liitteineen on netistä saatavissa), eikä luottaa suoralta kädeltä vääriksi osoittuviksi väitteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vain voi olla, että käytät vääriä termejä, vaan olet itse asiankin suhteen niin väärässä, että et selvästi itse ole ymmärtänyt ollenkaan mistä on kysymys. Tämä lähtee jo ”tulonsiirtounionin rakenteesta”, jonka tuohon keksit.
Yleensä ei kannata ruveta opettajaksi asiassa, josta ei mitään ymmärrä. Toki me olemme joutuneet oppimaan, että puoleen jäsenyys pätevöittää ihmisiä kummasti. Tässä asiassa Viljo on kuitenkin niin kujalla, että ei viitsi alkaa edes näitä vääriä tietoja, olettamia ja väitteitä tämän enempää korjaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
” väite on selkeä väärinkäsitys. EU on lainapaketin taustajärjestelijä, mutta Paketti kokonaisuutena on jäsenmaiden vastuulla.” – kirjoitit
Eikö siis olisi parempi, että kukin maa keskenään vastaisi ilman kalliita välikäsiä lainoituksestaan. Nyt ne ( väli ) ködet lipsahtavat sujuvasti toisten taskuun.
6,7 mrd sijoitus antaa Suomelle kai reilu 2 mrd tuottoa.
Mikähän on tuossa yhtälössä pielessä ? Sen näkee Sokea Reettakin.
Lisäksi on kovin vaikeaa ymmärtää periaatteiden romuttamista. Mm ssa mainostettu köyhien valtioiden tukeminen ei todellakaan lisää Suomen vientimahdollisuuksia, tai tuo Suomelle parempaa elintasoa.
Nimittäin, niillä Suomenkin antamilla rahoilla polkaistaan saajamaassa kätevästi oheis-, tai tuotantokustannuksia alas, ja myydään sitten näin tuotettua halpaa tavaraa. Vaikkapa sinne Suomeen.
Valtioiden kauppaliiton sisäisen kilpailun laatua jalostava toiminta on kaiken kulmakivi. Ainoastaan sen toimivan kilpailun kautta luodaan hyviä palveluita, tai esim. laadukkaita kestokulutushyödykkeitä, joilla kilpaillaan EU n ulkopuolisia tuottajia vastaan.
Sosialismissa subventointi muiden rahoilla on luonnollista, se vaan ei velvoita yhteiskuntaa panostamaan muuhun, kuin olemiseen ja muiden rahoilla elämiseen.
Hiukan kärjistäen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos lähdetään siitä, että koronan aiheuttamat talousmenetyksiä korvataan vain siten, että kukin jäsenmaa ottaa markkinoilta lainaa, siitä puuttuu koordinointi täysin. Nyt tavoitteena valtiovarainministeri Vanhasen mukaan on se, että avustusten käyttöä valvotaan ja ohjataan koko aluetta elvyttävästi. Sitä en tiedä, miten se onnistuu, mutta kyllä avustusten jakajalla on kova intressi saada koko alueen talous nousuun. Se taas ei onnistu ainakaan riittävän hyvin, jos saajamaille annetaan täysin vapaat kädet tukirahojen käyttöön. Siinä sirpaloituisi koko hanke.
Ilmoita asiaton viesti
Jos lähdetään siitä, että se EU n sisäinen talouskriisi, kiitos mm ssa Espanjan, Italian, Ranskan. Tämä velkakupla on syntynyt jo vuosia ennen kuin Koronasta oli kuultukaan.
Vanhasen lapselliset höpötykset EU n ohjaamasta valvonnasta voidaan laittaa sinne höpöpuheiden laatikkoon, muiden poliittisten höpsöttelyjen joukkoon. Katteettomia lupauksia on jokaisen poliittisen broilerin niin helppo antaa. Luulis tuon jokaisen tietävän. Vanhanenkin muuten jää kohta eläkkeelle naureskelemaan.
Miksei EU n johto sitten valvonut aikanaan tarkemmin jäsenmaiden talouskuria ja verokertymien muodostumista ? Nyt yritetään muilla maksattaa iso kusetus ja etelämaiden poliitikkojen vuosia jatkunut populismi. Siitähän tässä on kyse. Pyramidihuijaus periaatteella, jossa maakunnasta viedään rahat pyramidin kärkeen.
Kusetusta kävi kesällä SDP n ikioma meritoitunut Afrikka komissaari valheilla pohjustamassa. Italia kuulemma lopettaa matkailun Suomeen, ellei Suomi maksa. Näin toimii kelpo sosialisti. Valehtelee vaikka silmät päästä. 😂 Eikä se kerran aloitettu toimiva kusetus suinkaan tähän jää. Tulee käymään, kuten kävi Kreikan kanssa. Lyön tuosta blogistin kanssa vaikka kaljakorin vetoa.
Johan uudesta pysyvästä käytännöstä,ja uusista hienoista paketeista on hiukan valunut infoa. Rahaa kun saa seinästä, eikä sitä koskaan makseta takaisin. Huhhuh mitä tuubaa.
Olen muuten koittanut hakea netistä jotain tietoa maakohtaisista jako – osuusksista ja maksuista. Eipä vaan löydy.
Mitä tuohon keksittyyn ja tyhjästä nyhjäistyyn ’ hankkeen ohjaamiseen ’ keskushallinon avulla tulee, niin sehän on ihan täyttä Kremliä.
Ei todellakaan ole tarvetta mihinkään erilliseen ja kalliiseen valvontakomissioon kollektiiviseen ohjaukseen. Ongelmalliset maat tietävät kyllä varsin hyvin, kuinka ne ihan itse aiheutetut taloudelliset vuosia jatkuneet ongelmat korjataan.
Sosialismin lääkkeillä ei markkinatalouden ongelmat poistu.
Ilmoita asiaton viesti
Ahaa, mielestäsi ja ilmeisesti hallituksen kannattajineen mielestä on uskottavaa valvontaa se, kun itse neuvosto valvoisi avustusten käyttöä? Voi kuinka sinisilmäisiä ovatkaan nämä tuollaiseen luottavat kansalaisemme. Paperille voi kirjoittaa ihan mitä suunnitelmia tahansa ja tehdä toisin. Eikö niin? Miten ihmeessä neuvoston osallistujat voivat tosi asiassa valvoa mihin avustusvaroja on käytetty?
Toiseksi on huomioitava, että jäsenmaa voi vapauttaa muista budjetin varoista avustusta /lainaa vastaan määrän käytettäväksi Suomellekin haitallisiin kilpailukykyämme alaspäin vaikuttaviin päätöksiin, mm. verojen alennukset jne.
Ilmoita asiaton viesti
Viljo Heinonen ei tiedä tai ymmärrä elvytysrahaston kiemuroita. Tai sitten hänellä on poliittinen motiivi, joka tekee haparoinnin ymmärrettäväksi.
EU:n elvytyspaketin vaatima 750 miljardin euron laina otetaan unionin komission käyttöön. Sen ottajia ja takaajia ovat jäsenmaat. Tuosta lainasta on pelkkää lahjoitusta 390 miljardia. Suomen nettomaksulahjoitus muille jäsenmaille on 4 miljardia euroa. Tuo osuus voi vielä kasvaa.
Marinin hallituksen ja hallitusta tukevien puolueiden sekä erilaisten etujärjestöjen ainoaksi perusteluksi on jäänyt Suomen viennin turvaaminen ja ”yhteisvastuun” määrittämätön möhkäle.
Eduskunnassa kukaan ei nostanut esille viennin arvoa eikä prosenttiosuuksia. Se on välttelyä, sillä Suomen vienti EU-maihin on vain puolet koko viennistä. Toinen puoli menee EU:n ulkopuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen viennin arvo 2019 EU-maihin oli 65 miljardia euroa. Viime vuonna se aleni noin 13%. Nyt Britannia on poistunut EU-maiden joukosta ja se vähentää vielä 4% em. viennistä.
On siis fakta asia, että tänä vuonna Suomen vienti EU-maihin alenee roimasti. Hyvä arvio on vuoteen 2019 verrattuna noin 10 miljardia. Sitä ei kurota kiinni tänä eikä ensi vuonna.
Nyt ei ole oikeasti kyse viennistä, kyse on EU:n ja sen velkaantuneimpien maiden pelastamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys on laajempi kuin velkamaiden pelastaminen. Sekin voi sivutuotteena toteutua. Päätarkoitus on elvyttää koko EU-alueen taloutta. Sitä kautta kohenee EU:n sisäinen tavaroiden ja palveluiden vaihto ja myös Suomi saa ”sijoitukselleen” vastinetta. Tässä vaiheessa on ihan turhaa kysellä tarkkaa rahamäärää, joka kasvavan kaupan ansiosta tänne palautuu. Se selviää sitä mukaa, kun elpyminen todella käynnistyy. Se tässä on se kala, jota kannattaa pyydystää.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannata maalata liian lavealla pensselillä utopistisia ja laajoja maisemakuvia. Fokus sinne, missä on ongelma.
Kysymys on huonosti taloutensa hoitaneiden etelämaiden itseaiheutetun päänsäryn poistamisesta muiden rahoilla ja Saksan, sekä Ranskan pankkien sijoitusten turvaamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Puppua Sosiaalidemokraatilta. Jo se että tuon paketin jakoperuste on EU-talouksien vuosien 2015-2019 bkt selittää sen ettei tuolla lahjarahastolla ole mitään tekemistä koronapandemian kanssa. Italia on riehaantunut uutisesta ja tartunnat ovat kasvaneet ennätykseen 11 tuhatta/vrk tänään. Italiaanot eivät ymmärtäneet, että uusi rahapotti ei pelasta virukselta. Tällä rahoituksella yritetän tekohengittää Italian taloutta, että se voisi lyhentää Saksan ja Ranskan pankkien saamisia. Tämä ei kuitenkaan auta, koska Italian velka on muhkeat 2700 miljardia euroa ja siinä 200 lahjarahaa ei paljon kalahda. Nyt siellä leviää taas korona ja mitä sitten tehdään? Koska tämä lahjapaketti on Suomelle Marinin ja Tuppuraisen mielestä niin hyvä niin nyt he voivatkin esittää sen viisinkertaistamista, jolloin Suomen saamat edut myös viisinkertaistuvat. Kepun maanviljelijätkin saavat viisi kertaa enemmän tukiaisia ja voivat myydä traktorinsa jopa voitolla. Tulee toinen hyvä DIILI.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai se on sosiaalidemokraattista puppua, muuta ei voi edes odottaa. Koko aatehan perustuu muiden rahoilla toimimiseen.
Niin kylmä kun ei tulekaan, että ne kätöset menisi sinne omiin taskuihin.
Sellaista.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä keskustelu on ajautunut kahden eri näkemyksen keskinäiseen väittelyyn. Minä näen elvytyspaketin koko EU-aluetta elvyttävänä toimena. Vastassa on näkemys, että Suomi on asioitaan heikosti hoitaneiden Etelä-Euroopan maiden velkojen maksaja. Sitä ei missään tapauksessa pidä hyväksyä. Hallitus sai tänään luottamuslauseen. Olen hallituksen toimien kannalla. Tarkka lopputulos elvytyspaketin onnistumisesta selviää vasta vuosien päästä. Oppositiolla on mielipiteensä ja oikeus siihen. Karavaani on matkansa aloittanut. Se ei opposition vuoksi hajaannu, vaan jatkaa matkaansa.
Ilmoita asiaton viesti