Tutkijoiden vuoro tarkentaa artikulointiaan

Kyllä tarvittiin paljon aikaa ja monia puheenvuoroja enne kuin A-studion vetäjä Petri Raivio viimein ymmärsi, ettei hallituksen tavoite estää korona -viruksen leviämistä Suomessa niin hyvin kuin mahdollista, ole miksikään muuttunut.

Keskustelun pohjana oli Helsingin yliopiston keuhkosairauksien ja allergologian professori Marjukka Myllärniemen ensimmäisenä allekirjoittama vetoomus tartuntojen tukahduttamiseksi hillityn hidastamisen sijasta, jossa Hänen mukaansa tartuntojen määrän sallitaan pysyä nykyisellä tasolla. Tukahduttamisella Myllärniemi sanoi tarkoittavansa sitä, että Suomeen voi tulla ainoastaan yksittäisiä tartuntoja ulkomailta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sdp)palautti keskustelun itse asiaan toteamalla, ettei tunnista asioita, joita emme yhdessä yrittäisi. Meillä on itse asiassa hyvin samanlaiset näkökulmat. Hallituksen kanta on aivan selvä: Tavoitteena on nimenomaisesti estää koronaviruksen leviämistä. Suomi ei tavoittele esimerkikiksi laumaimmuniteettia, vaikka niinkin on väitetty.

Marjukka Myllärniemi totesi, että mielipide-eroissa voi olla kyse siitä, että tutkijat ja poliitikot käyttävät erilaista retoriikkaa koronastrategioista puhuttaessa ja vaati hallitukselta selvempää artikulointia strategiasta painaa epidemia alas. Minä en kyllä ymmärrä, miten tuon asian voi selvemmin määrittää kuin Krista Kiuru A -studiossa teki.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkö Taneli Puumalainen totesi keskustelussa, että tautia esiintyy kaikkialla ja se kiertää maailmassa vielä usean vuoden ajan. Puumalaisen mukaan me kaikki pyrimme siihen, että tautitapauksia olisi mahdollisimman vähän. Mutta pystymme myös kaikkein haitallisimpia rajoituksia purkamaan.

Tällaista tämä keskustelu on. Tutkijoiden ja hallituksen edustajien käyttämät termit samasta aiasta poikkeavat toisistaan ja siitä tulkitaan, että tavoitteetkin ovat erilaiset, vaikka molemmat pyrkivät samaan lopputulokseen eli mahdollisimman vähäiseen tartuntojen määrää. Yksi keino siihen on tartuntaketjujen mahdollisimman nopea selvittäminen ja altistuneiden henkilöiden eristäminen.

Tätä kaikkea Suomen hallitus on tehnyt koko ajan, mutta viestinnässä kokonaisuus on jäänyt sivuun ja asiantuntijat, jos he edes sellaisia ovat, keskittyvät ruotimaan yksityiskohtia. Merkitystä niilläkin on. Olisi kuitenkin hyvä muistaa, että yksityiskohdat muodostavat kokonaisuuden ja Suomessa Korona -viruksen torjunnassa on onnistuttu erittäin hyvin

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu