Työllistämisluvut ovat vain ilmaan heitettyjä numeroita

Hallitusohjelmassa mainitaan 30 000 työpaikkaa lisää. Seuraava luku on luontevasti 60 000. Kokoomus nosta tavoitteen jo 100 000 työpaikkaan. Kaikki nuo luvut ovat tähän tilanteeseen katteettomia. Kohta Suomessa on 10 000 teknologian työpaikkaa vähemmän. Ravintola- ja matkailualalta tulee helposti toinen mokoma lisää. Teki hallitus mitä tahansa, lisääntyy työttömien määrä helposti 30 000 vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

Työllistämislukuja on helppo heitellä. Toteutus on jo toinen asia. Valtio ja varsinkaan kunnat, jotka joutuvat lomauttamaan väkeään, eivät millään pysty työllistämään ihmisiä enemmän kuin heitä työttömiksi joutuu. Kun elinkeinoelämäkään ei siihen pysty, vaan sulkee toimipisteitään, edessä on raju työttömyyden kasvu.

Suomen valtio ja työnantajat eivät ole tätä tilannetta aiheuttaneet. Ne ovat ulkoa sanellut olosuhteet. Syynä on korona-virus. Tartunnat ovat kokonaisuutena kasvussa, eikä taitetta alas päin ole näköpiirissä. Suomessa tautitilanne on hallinnassa, mutta se ei auta meitä maailman laajuista lamaa vastaan. Kun tilaukset vähenevät ja loppuvat, ei töitä yksinkertaisesti ole.

Se, mistä Suomi voi huolehtia, on kotimaisen kysynnän ja tuotannon ylläpito ja työttömiksi jäävien toimeentulon turvaaminen. Vaikeaa sekin on, kun tauti on kurittanut erityisesti kasvukeskuksia, kuten pääkaupunkiseutua, Turkua ja Tamperetta. Luetteloa voi jatkaa, mutta ongelman hoidon kannalta sillä ei ole merkitystä.

Kokoomus uhoaa hallituksen kaadolla, mutta ei heilläkään ole mitää keinoa, jolla taantuma voidaan sivuuttaa. Keskustaa varmaan myös houkuttaa työllistämisvaatimuksilla pelaaminen. Se nähdään pudjettiriihessä pikapuoliin. Se kaikki kuitenkin on vain poliittista peliä ja irtopisteiden keruuta. Niillä ei rakenneta mitään.

Nyt, jos koskaan on paikka laajalle yhteistyökonferensille, jossa aidosti kartoitetaan ne selviämiskeinot, jotka ovat käytettävissä. Varmin tuhon tie on se, että puolueet vetävät kotiin päin ja unohtavat kokonaisuuden. Suomella on edessään kohtalon syksy. Toivon, että hallitus löytää yhteisen linjan, jolla jatketaan. Kysymys ei ole SDP:n ja Sanna Marinin, vaan koko Suomen onnistumisesta.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu