USA palaamassa mailman määrääjäksi
Vaikuttaa siltä, että USA on palaamassa maailman määrääjäksi. Viimeisin kohde on Venäjän ja Saksan välinen kaasuputkihanke. Ulkoministeri Antony Blinken uhkaa pakotteilla maita, jotka eivät hankkeesta irtaannu. Erikseen hän nimeää Saksan ja Ukrainan, joille hanke on erittäin huono. Sitä se on Blinkenin mukaan myös keski- ja itäeurooppalaisille USA:n kumppaneille.
USA:n johtoa korpea erityisesti se, että putki kaksinkertaistaa Venäjän kaasutoimitukset Saksaan. Blinken sivuuttaa täysin sen, että kaasuputki sitoo myös Venäjää jopa enemmän kuin Saksaa, joka voi edelleen ostaa kaasua, mistä haluaa. Putki ei alenna Euroopan energiaturvallisuutta, vaan lisää sitä.
Huoli on on peräisin USA:n oman kaasutuotannon vientinäkymistä. Ne heikkenevät samassa suhteessa, kun Euroopan omavaraisuus kaasutuotannosta kasvaa. Venäjäkään ei voi kaasun toimitusehtoja sanella. Sen pitää pärjätä maailman hintatasolla, johon vielä kuuluvat laatu ja toimitusvarmuus.
Vasemmistolainen Biden on hetkessä unohtanut vaalilupauksensa mm. maahantulon osalta ja Pariisin ilmastosopimuksen mukanaan tuomista bensan hinnan korotuksista.
Etälä-Koreassa harjoitellaan Bidenin johdolla sotaa nyt 35.000 amerikkalaisen sotilaan voimin.
Coronarokotteiden vientikielto Eurooppaan on myös demokraatilta oiva näyttö ” America first and Lets make America great again” linjasta.
Missä päin maailmaa ovat tällä kertaa ensimmäiset demokraattien sodan tuulten uhrit. Bidenillä on ainakin paljon kokemusta tyrimisestä Lähi-Idässä varsinkin Syyriassa Kalifaatin tukemisessa, kuin myös Ukrainasta Obaman varalla ja neuvonantajana oltuaan.
EU: n puolustuskyky jää Bidenin aikana omille savijaloilleen. Tästä osoituksena Britannian lähtö omille teilleen ja lisääntynyt yhteisvarustelu USA: n kanssa.
Ikääntyneen Bidenin piti olla eurososialistien mukaan paras vaihtoehtoikinä – mutta onko todellakaan näin ? Talouden uskotaan ryöpsähtävän hurjaan kasvuun USA: ssa jo tänä vuonna, mutta miten käy onnettoman EU: n näinä huonoina aikoina.
Suomalaisillekin maistuisi 1.200 euron ilmaislahja / kansalainen, jonka Biden kopioi Trumpin hallinnolta – tosin pienemmissä taalamäärissä nyt tällä kertaa. Suomalaisten osuudeksi jää kuitenkin nyt yli 4 miljardin euron ilmaisrahan antaminen ns. ” etelä vetelille ” ja Saksa-Ranskan liikepankkitukeen.
Ilmoita asiaton viesti
Koita nyt Lauri päättää, onko Biden hyvästä vai pahasta Yhdysvalloille 😀
Ilmoita asiaton viesti
Biden on varmasti Harrisin aisaparina hyvä presidentti Yhdysvalloissa ja yhdysvaltalaisille, mutta Euroopan onni voi olla tässä edeltäjääkin huonompi.
Tuoreessa muistissa on v. 2015 kansainvaellus yli EU: n rajojen – ei yli Yhdysvaltojen rajojen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiiski: ”Biden on varmasti Harrisin aisaparina hyvä presidentti Yhdysvalloissa ja yhdysvaltalaisille, mutta Euroopan onni voi olla tässä edeltäjääkin huonompi.”
’Euroopan onni edeltäjääkin huonompi’?
No johan vitsin murjaisit. Suurin onni, mikä Eurooppaa on tällä vuosituhannella kohdannut, on se, että amerikkalaiset ymmärsivät viime marraskuun vaaleissa heittää mäkeen Euroopan vihollisen, Naton nakertajan ja Putinin ystävän numero yksi. Siis sen suurvallan presidenttiä esittäneen mistään mitään ymmärtämättömän klovnin. Punainen MAGA-lippis ja sen alta purkautuva käsittämätön mölinä on siis enää vain muisto. Puistattava muisto.
Nyt on Washingtonissa Oval Officen isäntänä jälleen täysijärkiseksi luokiteltava ihminen eikä mikään mielenterveystapaus. Eurooppakin sai taas uutta toivoa paremmasta.
Ilmoita asiaton viesti
USA:n ja muunkin maailman onneksi Trumpin aikaansaamat vahingot jäivät siedettäviksi; Trumpin poikkeuksellinen kyvyttömyys johtaa pelasti pahemmalta.
Ilmoita asiaton viesti
No on sulla jutut.
Kerro nyt vaikka ranskalaisin viivoin avustettuna, mitä tuhoa Euroopalle tuo mielenvikainen Trump lopulta aiheutti ?
Vastaan jokaiseen kahdella Obaman ja Bidenin hallinnon ajan v. 2009 – 2017 ikävyyksistä Euroopalle.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuho” on erikoisen vahva sana – etenkin kun vastapainoksi laitetaan ”ikävyydet”. Vahinkoa teki kyllä…ohessa muutama heti mieleen tullut:
– Nakersi todella vakavasti Naton 5. artiklan uskottavuutta
– Veti USA:n joukkoja Saksasta ja päätti lisävetäytymisistä
– Antoi Euroopan äärioikeistolle hyväksyttävyyttä
– Asetti Euroopalle tulleja
– Hännysteli nolojen paljastusten pelossa Putinia
– Antoi Britannialle katteettomia lupauksia kauppasopimuksesta
– Normalisoi äärioikeiston vihapuhetta
– Vetäytyi Pariisin ilmastosopimuksesta
– Vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta
– Nakersi EU:n arvovaltaa
Ilmoita asiaton viesti
Kiiski: ”Kerro nyt vaikka ranskalaisin viivoin avustettuna, mitä tuhoa Euroopalle tuo mielenvikainen Trump lopulta aiheutti ?”
Mika Riikonen tuossa on näköjään jo ehtinytkin vastaamaan kysymykseesi. Allekirjoitan itse noista jokaisen kohdan, joten olepa hyvä. Yhteenvetona voi todeta, että eurooppalaisesta(kin) näkökulmasta vakaaksi neroksi itsensä nimennyt presidentike oli täystuho.
Mutta muuten korkeamoraalinen ja hieno mies, eikö?
Kiiski: ”Vastaan jokaiseen kahdella Obaman ja Bidenin hallinnon ajan v. 2009 – 2017 ikävyyksistä Euroopalle.”
Vastaile toki, mutta Obaman hallinnon tekemiset tai tekemättä jättämiset eivät ole tämän päivän tilanteeseen enää juurikaan relevantteja. Obaman jäljiltä trans-atlanttiset suhteet olivat sentään kohtalaisen hyvässä jamassa, mutta 2017 valta siirtyi pidäkkeettömälle avohoitopotilaalle. Jälleenrakennus tulee viemään aikansa.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi erinomainen asia, jos Yhdysvallat saisi Nord Stream kakkosen torpattua. En kyllä oikein usko siihen, Saksa tuntuu niin sitoutuneen siihen, ettei hevillä luovuta.
Ei Main Stream kakkonen Venäjää mihinkään ”sido”, ei ole sitonut ykkönenkään. Venäjä tekee aivan mitä lystää välittämättä meidän eurooppalaisten toiveista. Toki mielellään kaasua toimittaa kun saa siitä rahaa.
Yhdysvallat pelasti eurooppalaiset itseltään 75 vuotta sitten ja joutuu ilmeisesti yrittämään sitä taas uudestaan. Hyvä, että USA:lla on taas normaali johto Trumppi-ääliön jälkeen. Ja sekös Kremliä ja sen täällä Puheenvuorossakin kirjoittelevia kellokkaita harmittaa!
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvaltojen suuresta avusta Euroopalle 75 vuotta takaperin muistuttaa vieläkin Eldankajärven lähellä oleva säilykepurkkikasa. Niiden miljoonien purkkien kasan sisältöä eivät syöneet rintamalinjalla suomalaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Niin silloin meni säilykkeet Suomen syöjien suihin!
Ilmoita asiaton viesti
Putki tulee valmistumaan näin uskon, Saksa tarvitsee kaasua ja Venäjä siitä saatavia tuloja. Usein kuulee maalattavan uhkakuvan tilanteesta jolloin Venäjä laittaa putken venttiilin kiinni, mutta silloin unohdetaan se, että myös Saksan päässä on venttiili ja Saksa saa tarvitemansa kaasun myös muualta, mutta Venäjän taloudelle tuon venttiilin kiinnilaittaminen Saksan päässä olisi paitsi poliittinen mutta myös taloudellinen tappio eikä ihan pieni.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa on ollut Putinin kleptokratian suurin tukija jo kahden vuosikymmenen ajan ja tulee olemaan sitä yhä edelleen. Suomi on tässä pelissä joutunut sijaiskärsijän rooliin saksalaisten menestyksin.
Eräs syy siihen, miksi Britannia erosi saksalais – ranskalaisjohtoiseta Unionista.
Ilmoita asiaton viesti
Heinonen ei ole ymmärtänyt NS2:n merkitystä. Korjataan tällä kertaa vain blogitekstin virheet:
– NS2 ei vaikuta millään tavalla Venäjältä Saksaan tuodun kaasun määrään. Ainoastaan kuljetusreitti muuttuu sellaiseksi, että Venäjä halutessaan pystyy vähentämään kaasun vientiä itäiseen Eurooppaan Saksan saaman määrän kärsimättä.
– Euroopan energiaturvallisuus heikkenee itäisessä Euroopassa; ks. edellinen kohta. Läntisen Euroopan osalta toimitusvarmuus hieman heikkenee, jos Ukrainan kautta tuotavan kaasun määrä jää niin pieneksi ettei kyseisen linjan kunnossapitoa kannata jatkaa.
– Blinken puhuu USA:n kongressin säätämien pakotelakien velvoittamana.
– NS2 ei vaikuta amerikkalaisen LNG:n markkinoihin Euroopassa millään tavoin, koska tälläkin hetkellä Venäjältä Ukrainan ja Valko-Venäjän kautta tulevissa putkissa on 40% vapaata kapasiteettia.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi USA niin voimakkaasti vastustaa putken valmistumista, jos sillä ei ole Amerikan markkinoille juurikaan merkitystä. Taustalla täytyy olla pelko kaasun vientitulojen vähentymisestä, vaikka sitä ei myönnetä. En kyllä käsitä lainkaan, miten yhden lisäputken rakentaminen heikentää Euroopan energiaturvallisuutta. Kaasun siirtoon tulee enemmän mahdollisuuksia, mutta ei asia niin ole, että Venäjä haluaa putken vain kiusatakseen itäisen Euroopan maita. Kyllä se haluaa ennen kaikkea rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on juuri se villakoiran ydin!
Venäjälle kaasun myymisessä ei ole kyse pelkästään kaupankäynnistä, vaan samalla mahdollisuudesta saada aikaan riippuvuuksia, joita käyttää painostuksen mahdollistajina.
Ilmoita asiaton viesti
Kumpihan on enemmän riippuvainen Saksa Venäjän kaasusta vai Venäjä kaasusta saatavasta tuloista, veikkaan jälkimäistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kummalle tulee ensin kylmä?
Ilmoita asiaton viesti
Unohtui mainita, että argumentti USA:n pienenevästä kaasunviennistä NS2:n takia on Venäjän Länteen syöttämää disinformaatiota.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla on tuore kirjoitus siitä miten hankala NS2:n sanktiointi on Bidenin hallinnon muiden pyrkimysten kannalta.
https://www.politico.com/news/magazine/2021/03/18/how-one-european-pipeline-is-derailing-bidens-america-is-back-promise-476901
Ilmoita asiaton viesti
Pitkässä kirjoituksessa sotketaan kauppa- ja ulkopolitiikka keskenään. Putken vastustaminen on Amerikan hallinnolle pakkomielle, jolle ei ole järkeviä perusteita. No, ei pakkomielle mitään kunnon perusteita tarvitsekaan. Riittää, että on voimakas tunne siitä, miten Venäjä kietoo halvalla energiallaan koko Euroopan vaikutusalueekseen. Siinä jää täysin sivuun hankkeen ja kaasutoimitusten kaksisuuntaisuus. Venäjä joutuu toimituksissaan noudattamaan ostajan kanssa tekemiään sopimuksia. Jos hinta/laatu ei ole kohdallaan, vienti tyrehtyy.
Kaiken takana on se, että amerikkalaisen kaasun, joka pitää Eurooppaan tuoda laivoilla ja nestemäisenä, kilpailuasema heikkenee. Laskettu kauppavoitto jää saamatta. Se sapettaa. Se on sitten ihan oma ja erillinen asiansa, miten tilanne selitetään ulos päin. Päällimmäisenä on uhkailu. Asia on kuitenkin niin, ettei Euroopan sisäinen kauppapolitiikka USA:lle kuulu.
Ilmoita asiaton viesti
Parhaani yritin, mutta Heinonen yhä haluaa nähdä kaasukaupan pelkkänä liiketoimintana.
Niille joita NS2:n strateginen merkitys kiinnostaa, suosittelen tuota raporttia jossa on kattavasti analysoitu putken vaikutuksia Eurooppaan.
https://www.atlanticcouncil.org/in-depth-research-reports/report/nord-stream-2-understanding-the-potential-consequences/
Ilmoita asiaton viesti
Asiaan kuin asiaan löytyy asiantuntijoita joka lähtöön kannattajiin ja vastustajiin ja kaikkea siltä väliltä. Minä en usko, että kaasuputki on uhka Euroopan turvallisuudelle. Eivät Saksa ja koko EU niin heikkoja ole, että turvallisuutemme on yhden kaasuputken varassa. Asia on juuri päinvastoin.
Venäjä joutuu sitoutumaan ostajan ehtoihin. Ei kaasua kukaan vahingokseen osta. Hanke hyödyttää sekä Venäjää että Saksaa ja siinä samalla koko Eurooppaa. Se vahvistaa omalta osaltaan alueen turvallisuutta. Yhteinen etu sitoo molempia. Ratkaisuna se on paljon parempi kuin naapurisuhteiden hoito pelkästään pakotteiden ja boikottien kautta.
Ilmoita asiaton viesti