Vakaa yhteiskunta on yrittäjällekin paras turva

Olen pitkään itsekseni ihmetellyt, miksi parhaiten ansaitsevat kansalaiset sekä palkansajina että yrittäjinä ovat kiihkeimpiä verotuksen vastustajia. Kun asiaa ei tarkastele yhtään laajemmin, pienentää jokainen maksettu verocentti käytettävissä olevaa tuloa. Siispä veroja pitää valttää niin hyvin kuin pystyy. Yrittäjillä sihen on paremmat mahdollisuudet kuin palkansaajilla. Niinpä yleinen käytäntö onkin, että yrittäjät maksvat iselleen mahdollisimman pientä palkkaa ja ottavat tuloa yrityksestään osinkotuloina, jolloin pääsee vähemmällä verolla.

Yrittäjiä on monen tasoisia. Vain hyvin harvoilla yksinään yrittäjällä on niin tuottoisa yritys, että kikkailuun on varaa. Eläkemaksukin maksetaan miniminä, jolloin varmentuu se, että köyhyys jatkuu ja pahenee vielä eläkevuosina.

Menestyvät yrittäjät pitävät menestystään omana yksityisenä saavutuksenaan, josta heidän pitäisi saada täysimäärisesti nauttia. Näin asia ei ole. Kyllä taustalla on yhteiskunta, joka on antanut yrittäjälle menestyksen mahdolllisuuden. Sama koskee palkansaajaa. Yhteiskunta tarvitsee kyvykkäitä henkilöitä ja siitä myös maksetaan. Korkeapalkkainen palkansaaja olettaa useimmiten, että hän on noussut asemaansa kykyjensä ansiosta ja ihmettelee, miksi hänen pitää maksaa rahamääräisesti veroja enemmän kuin muut. Häntä tarvitaan ja siitä pitää maksaa, ei rangaista.

Tuollaiselle ajattelulle on perusteensa, mutta huomiotta siinä jää se, että kehittynyt yhteiskunta on luonut perustan niin yritysten menestymiselle kuin palkansaajalla mahdollisuuden nousta vaativampiin ja paremmin palkattuihin tehtäviin. Korkeampi verotus on hinta siitä, että yritys voi edelleen menestyä ja asiantuntijoita tarvitaan jatkuvasti lisää.

Itse olen ollut jo vuosia eläkkeellä. Eläke riittää hyvin elämiseen ja ylijäämääkin kertyy. Saan yhteiskunnalta KELAn kautta sairaus-ja lääkekorvauksia, mutta silti maksan veroja reilusti enmmän kuin korvauksia kaikkineenkaan saan. En yhdy valittajien kuoroon. Kyllä niiden, jotka hyötyvät yhteiskunnastamme muita enemmän, pitää siitä jotain hyvittää. Esimerkkinä olkoon vaikka se, että Suomen eläkejärjestelmä on taannut minulla ja muillekin saman tasoisille palkansaajille nykyisen tulotason ja yhtesikunta sitä ennen ne mahdollisuudet, joiden perusteella olemme palkkaa saaneet.

+2
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu