Vanhukset yhdessä ja toistensa hoitajina, ei onnistu

Kaikkea sitä kuulee. Perussuomalainen kansanedustaja, en nyt muista kuka heistä, vaati eduskunnan kyselytunnille, että kaikkien vanhusten on pitää saada olla yhdessä loppuun saakka. Se toimii niin kauan, kun muisti pelaa molemmilla ja kuntoa riittää kotiaskareiden tekoon.

Siinä vaiheessa, kun jompikumpi dementoituu, yhdessä olo on useimmiten mahdotonta. Niin kauan se menettelee, kun toisella riittää voimia puolisonsa valvontaan, jotta tämä ei lähde yksin ulos, kun takaisin ei enää osaa.

Muutoinkin terveempi puoliso joutuu valvoman kaikkea, jotta toinen ei loukkaa itseään, saa lääkkeensä ajallaan, eikä syö ihan mitä sattuu, tai sitten on syömättä ja juomattakin, kun ei osaa avata vesihanaa, eikä erota vessan ovea jääkaapin ovesta.

Terveemmälle osapuolelle useimmiten on mahdoton tehtävä huolehtia toisen puhtaudesta ja kasvaneen pyykin määrästä. Paras ratkaisu on, että muistisairas viedään hoitopaikkaan. Terveempi puoliso voi tietenkin käydä häntä tapaamassa päivittäin, mutta mitään hoitovelvoitetta siihen ei saa liittyä.

Jos molempien muisti toimii, mutta heikentyneen kunnon vuoksi he eivät yhdessäkään selviä kodinhoidosta kaupassa käynteineen, yhteiskunnan pitää taata heille tarvittava apu, mutta yhdessä he voivat asua joko varsinaisessa kodissaan tai siten palveluasunnossa, joka on nimenomaan sellaiseen asumiseen suunniteltu.

+1
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu