Varustautuminen ei saa olla jos-sanan varassa

Tänään se taas oikein korostui, ettei natoon hakeutumisesta saa suoraan puhua. TV-uutisissa kerrottiin useampaankin kertaan, että Suomen pitää varustautua kaikilla tasoilla, jos se hakee Naton jäsenyyttä. Asia ei yksinkertaisesti ole noin. Suomen pitää varustautua joka tapauksessa, haemme Naton jäsenyyttä tai ei.

Jos emme hae, varustautuminen on sitäkin tärkeämpää. Ilman Naton jäsenyyttä olemme yksin. Lisäturvana ovat vain Ruotsin ja Iso-Britannian lupaukset turvatakuista tai liittolaisuudesta, mutta täysin pitävää sopimusta ei ole.

Vastassamme on Venäjä, joka on ihan muuta kuin Neuvostoliitto. Sodan jälkeen olimme sen valvonnassa, mutta vapauduimme vähitellen ja pääsimme EU:n jäseneksi. Se oli ratkaiseva käänne länteen. Sitä Neuvostoliitto ei joko voinut tai ei älynnyt estää. Mehän olimme virallisen tiedotuksen mukaan ylimpiä ystäviä ja kauppa sujui. Ei ollut syytä, miksi Neuvostoliiton olisi tuo yhteistyö pitänyt lopettaa.

Nyt vastassa on yksinvaltiaan johtama Venäjä, joka on rikkonut kaikkia tekemiään sopimuksia. Loppukin luottamus katkesi 24. helmikuuta, jolloin Venäjä ilman mitään syytä hyökkäsi Ukrainaan. Sen jälkeen Suomi on olut täysillä mukana Venäjän pakotteissa ja on antanut Ukrainalla myös aseapua. Kuulumme Venäjän vastaiseen rintamaan.

Asemamme suhteessa Venäjään on muuttunut ratkaisevasti. Pohjaa ei ole sellaiselle ajattelulle, että suhteet palautuvat normaaleiksi, kunhan Venäjä saa sotansa Ukrainassa päätökseen. Sen sodan päättyminen on aika kaukana tulevaisuudessa, aikaisintaan ehkä jo syksyllä, mutta lopputulos on tietymättömissä.

Pakotteet Venäjää vastaan eivät purkaannu nopeasti. Vaikka Venäjä voittaisikin sotansa, se häviää valtiona. Sen menetykset kaatuneina ja romuttuneena kalustona ovat todella mittavat. Todennäköisempää on, että Venäjä häviää ja se joutuu rakentamaan maatansa aivan uudelta paljon lähtötasoa alemmalta tasolta.

Ukrainan menetykset ovat suhteellisesti suuremmat, mutta lännen avun turvin se pääsee jaloilleen Venäjää nopeammin. Taloudellisesti Venäjä taantuu kehitysmaatasolle ja menettää suuravalta-asemansa. Lännellä ei ole varaa antaa Venäjän hallinnon jatkaa entisellään. Se on aivan liian iso uhka ainakin Euroopalle.

Lopettakaamme jossittelu ja ympäripyöreät selittelyt. Suomen pitää näissä oloissa joka tapauksessa varustautua parhailla mahdollisella tavoilla ja hakea Naton jäsenyyttä.

+8
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu