Vihreiden metsäpolitiikka on tuhon tie

Tämän illan (12.7.) A-stiudiossa metsäpolitiiksata keskustelivat Maa-ja metsätaousministeri Jari Leppä ja Vihreiden varapuheenjohtaja Emma Kari. Ei se kyllä oikeaa keskustelua ollut. Emma Kari toisti joka puheenvuorossaan vain sitä, että Suomi on sitoutunut suojelemaan metsien bieoversiteettia eli monimuotoisuutta ja lajiston säilymistä. Siksi Suomen pitää olla muakana toteuttanamssa EU:n metsäpolitiikkaa, joka tarkoitta samalla sitä, että metsiemme käytön oalta siirrämme päätösvaltaa EU:lle.

Sen suurempaa virehettä Suomi ei metsäpolitiikan osalta voi tehdä. Ei EU:ssa ole sellaista metsäalan lajaa tietoa, jonka perusteella se edes voisi määrittää, miten sen 28 jäsenmaan metsiä on suojeltava ja käytettävä, jotta metsien monimuotoisuus säilyy ja vahvistuu. Mikä sopii Italiaan, Ranskaan ja vaikkapa Tzekin tasavaltaan ei kyllä sovellu pohjoismaihin.

Ministeri Leppä toi selvästi esille sen, että vastuu Suomen metsistä kuuluu Suomelle. Jo nyt metsiä läsitellään hyvin monipulisesti. Siinä otetaan huomioon metsien monimuotoisuus, lajiston säilyminen sekä taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset saman aikaisesti. Yksipuoliset kapea-alaiset suojelutoimet vain estäisivät metsien monimuotoista käyttöä, jonka tavoittena ovat entistä paremmin hoidetut metsät.

Mitä muutoksia mesien rakenteisin tarvitaankin, vie ainakin 50-70 vuotta ennen kuin metsät voidaan muuttaa jatkuvan kasvatuksen metsiksi. Jos muutokseen todella halutaan, pitää turvautua avohakkuisiin ja jättää hakkkuualueelle runsaasti siemenpuita. Luonnostaan alueelle tulee myös muitakin kuin kuin siemenpuiden siemeniä. Seurauksena on monilajinen taimisto. Taimikon hoidolla määritetään millainen metsä kullekin alueelle kasvaa.

Aikajänne on 50-100 vuotta. Nyt on muka kiire ilmastonmuutoksen takia. Se kiire tähtää vuosille 2050 tai 2070. Vasta silloin on nähtävissä nykyiste tekojen vaikutukset. Pikavoittoja ei tule, vaikka miten estetään ilmaston muutosta. Hätiköinti voi olla iso haitta metsän kasvulle, ilmastolle ja Suomen taloudelle.

viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu