Syy Pisa tulosten laskuun

Osa syystä on varmasti lukemisen vähentyminen älylaitteiden aikana, mutta valtaosin laskun syy johtuu maahanmuutosta ja sen laadusta. Yhdysvalloissa luku ja matematiikan tulokset noudattavat vuodesta toiseen älykkyystestien jakaumaa eriryhmien kohdalla. Puhutaan siis keskiarvoista, ei yksilöiden osaamisesta, jotka voivat olla mitä tahansa. Jos ryhmän keskiälykkyys on vaikka 15 pistettä kantaväestöä alempana, niin kyseisestä ryhmästä vain kuudesosa yltää kantaväestön keskitasolle opiskelutuloksissa. Kyvykkyys on isolta osin geneettistä ja vaikka siihen vaikuttaa kotoa saatu esimerkki ja kannustus, niin laajassa mittakaavassa eroja selittävät lähes kokonaan erot älykkyydessä. Tätä ei haluta hyväksyä tai siitä puhua.

Miksi sitten tieteen tuloksia ei suostuta hyväksymään?

Ilmeisesti kyse on lapsenomaisesta ja hyvätahtoista luulosta, että kunhan vain Me teemme riittävästi ja rahaa kaadetaan loputtomasti, niin kaikki erot saadaan häivytettyä. Tästäkin jo löytyy Yhdysvalloista vuosikymmenten kokemuksia. Vähemmistöryhmän koulutustasoa ja tutkintojen määriä saadaan todellakin kasvatettua antamalla heille etuoikeus opiskelupaikkoihin, mutta tämä ei tuo sen enempää osaajia työmarkkinoille. Samalla logiikalla voitaisiin antaa tutkintotodistus vain tiettyyn ryhmään kuulumisesta. Ehkä siihen ollaan tulevaisuudessa menossa.

Samat älykkyystestit, jotka heijastelevat hyvin matematiikan- ja lukutasotestien tuloksia, myös heijastelevat rikollisuuden ja sosiaalisen hyvinvoinnin tai pahoinvoinnin kanssa. Olipa testi sitten miten tahansa puolueellinen (mitä se ei ole), tai kulttuurisidonnainen (mitä se ei myöskään ole), niin sillä on vahvat yhteneväisyydet yhteiskunnallisesti merkittäviin asioihin. Tätä asiaa ei rahalla ratkaista, eikä hyvällä tahdolla. Ehkä parantunut terveydenhuolto varhaislapsuudessa, kasvatus, sekä opiskelu nostavat älykkyysosamääriä sukupolvien kuluessa, mutta se ei tule tapahtumaan nopeasti. Yhdysvalloista on sekin nähtävissä, että huonosti menestyvät ryhmät suhtautuvat menestymättömyyteensä vihamielisesti ja syyttävät mm. matematiikkaa rasistiseksi tieteeksi.

Se mitä nyt tullaan tekemään on uusien projektien luominen, joissa tarkasteluperiodi on aina useita vuosia. Samalla maahanmuutto jatkuu entisenään ja ongelmat pahentuvat. Vain ja ainoastaan, koska yksinkertaista ja loogisista selittäjää ei suostuta poliittista ja ideologisista syistä hyväksymään. Aina tulee uusi pandemia tai muu tekosyy, jolla asiaa yritetään selittää joksikin muuksi kuin mistä pohjimmiltaan on kyse.

Ville Heiskanen
Sitoutumaton Tampere

1974 syntynyt mies Tampereelta. Insinööri koulutukseltaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu