Virkamiesten talvisota lääkeyhtiöitä vastaan

Olen kirjoittanut aikaisemmin SMA-sairauteen kehitetystä täsmälääke Nusinerseenistä ja sen pitkästä hyväksymisprosessista, jossa suomalaisvirkamiehet Palveluvalikoimaneuvostossa urhoolliset taistelivat kymmenen kuukautta lääkeyhtiötä vastaan ja sitten, pitkin hampain, suostuivat jonkinlaiseen välirauhaan, joka takasi osalle lapsipotilaista kalliin valmisteen. Tilanne ei ole tämän jälkeen muuttunut merkittävästi, joten voi todellakin sanoa, että meidän virkamiehemme ovat ottaneet talvisodan tavoin jonkinlaisen voiton näistä riistävistä lääkeyhtiöistä.

Toisin oli Saksan, Italian ja Espanjan kohdalla, jotka raukkamaisesti heti lääkkeen saatua myyntiluvan EU-alueella, myönsivät sen kaikille potilaille. Surkutella täytyy näiden maiden kansalaisten kohtaloa. Miten heikkoja ja osaamattomia ovat heidän virkamiesasiantuntijat. Tuosta vain myönsivät, että lääkkeelle tehdyt testit osoittavat selvästi sen tehon ja potilaita pitää hoitaa hinnalla millä hyvänsä. Miten voikin olla näin epähumaani käytäntö näissä EU:n jättimaissa? Tämän jälkeen on pidemmän prosessin kautta käytännössä valtaosa EU-maista suostunut lääkeyhtiön vaatimuksiin ja hoitaa nyt SMA-potilaansa tällä kalliilla yhdisteellä. Suomi, yhtenä harvoista sitkeistä sisseistä on jatkanut taistelua ja säästänyt veronmaksajilta miljoonia euroja. Näille säästyneille euroilla löytyy kyllä tärkeämpiäkin kohteita, vaikka sukupuolentutkimuksen tai kehitysavun piiristä. Se on kyllä kumma juttu, että Euroopan köyhimpiä maihin lukeutuva Bulgaria antaa myös tämän kalliin lääkkeen kaikille SMA-potilailleen ja jopa Turkki! No, Suomen ei pidä olla yhtä hellämielinen. Pitää taistella lääkeyhtiöitä vastaan, vaikka se tarkoittaisi omien kansalaistensa uhraamista.

Pariviikkoa sitten, tällä kertaa Lääkkeiden hintalautakunta HILA, teki päätöksen toisesta SMA-sairauteen kehitetystä täsmälääkkeestä Evrysdistä. Sillä on riistoyhtiön mukaan samanlainen teho (kuka näitä valheita oikein uskoo) kuin tuolla aikaisemmalla, mutta se annostellaan nestemäisenä suun kautta ja potilas voi tehdä sen kotonaan. Nyt viivytystaistelu, joka on kieltämättä ollut urhoollinen ja täynnä pitkiä ja kalliita kokouksia, kesti tasan vuoden. Ja tiedättekö mitä? Päätös oli negatiivinen – Suomalaisvirkamiehet ovat jälleen kerran kukistaneet riistoyhtiön epäämällä sen tuotteen pääsyn suomalaispotilaiden käsiin (tai suuhun). Samat heikot maat, joiden joukkoon on nyt liittynyt myös pohjoismaat Ruotsi, Norja ja Tanska, tietenkin antoivat periksi ja heidän SMA-potilaansa hoidetaan tälläkin lääkkeellä. Surkea esitys muilta, missä on se Talvisodan henki?

Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi ja hänen syöpäsairautensa toi julkisuuteen sen upean tiedon miten hankalaa on Suomessa saada uusimpia hoitoja. Monet harvinaissairaat ja syöpäpotilaiden omaiset ovat ylpeydellä tienneet tämän jo pitkään. Suomi taistelee hyvinvointivaltioiksi katsottavista maista kaikista urheimmin ja uhrauksista välittämättä estääkseen kalliiden hoitojen päätymisen veronmaksajien taakaksi. Tämä on upeaa työtä tältä virkamieseliitiltä, joka oikeutetusti tienaa työstään reilun korvauksen. Miettikää sitä kokousten määrää, nostettuja palkkioita ja pidettyjä puheita, joita tuollainen vuoden prosessi pitää sisällään. Mahtavaa taistelua veroeurojen puolesta, josta meidän jokaisen pitäisi olla ylpeitä.

Voimme iloita siitä faktasta, että tutkitusti Suomessa on maailman paras terveydenhuolto.

+1
Ville Heiskanen
Sitoutumaton Tampere

1974 syntynyt mies Tampereelta. Insinööri koulutukseltaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu