Pohjois-Carolina: havaintoja ja ajatuksia
Piipahdin äskettäin Charlottessa ja vähän muuallakin Pohjois-Carolinassa. Charlotte on noin 730 000 asukkaan kaupunki (metropolialue n. 1 760 000 as.) North Carolinassa (NC) Yhdysvaltain itäosassa, ei kuitenkaan aivan rannikolla. Kas tässä on joitain havaintojani ja ajatuksiani niistä maisemista – myöhemmin ehkä muualta Yhdysvaltain-reissultani hieman lisää.
Parin taksikuskin politiikkaa
Jo matkalla lentokentältä hotellille pääsin oppimaan jotain paikallisesta elämänmenosta. Itä-Euroopasta kotoisin ollut taksikuski oli juttutuulella. ”Ennen rakastin Charlottea, nyt enää pidän siitä.” Miksi näin?
Sotilastaustainen Yhdysvaltain nykykansalainen kääntää rattia ja täräyttää napakasti: Täällä on jo liikaa ihmisiä. Moni, joka kotimaassani tai muualla toivoo pääsevänsä tänne, ei ymmärrä, miten paljon täällä saa tehdä duunia järjestääkseen elantonsa. Kilpailu kovenee ja inflaatio syö rahan arvoa. Rikkaat eivät välitä. Samalla vaivalla voisi päästä pitkälle kotimaassani.
Seuraavana päivänä oli taksinsaantivaikeuksia. Taksifirma otti varauksia vastaan vain tuntia etukäteen eikä kolmen tähden hotellini respahenkilö juuri auttanut. Minulla alkoi etäpalaveri.
Bussilinjoja ei ole kaupungissa paljon, mutta mielelläni kokeilin sellaistakin. Lähes tyhjää oli. Illalla juttelin keskustassa baarimikolle, että ehkäpä sitten lähden taas bussilla hotellini lähiöalueelle. Ystävällinen ja roteva baariäijä pilvenpiirtäjien juurelta ei suositellut: ”Voipi olla gangstereita.”
Tilasin applikaatiolla iltapimeään Uber-taksin, joita kuulemma kaikki nykyisin käyttävät. Tämänkin kuski oli juttumies. Pitkä päivä oli häneltä päättymässä – ehkä jo kellon ympäri oli ollut ajohommissa.
Kysyin, onko hotellini lähiö verrattain köyhää aluetta. ”Ei mitenkään erityisesti, keskivertoa.” Jutustelun tyyli oli tällä afroamerikkalaisella perheenisällä edellistä kuskia maltillisempi, mutta poliittiset painotukset saman suuntaisia. Arvaisin molempien äänten menevän presidentinvaaleissa Trumpille.
Turvallinen kauppakeskus
Lähiökatujen varsilla ei näkynyt paljon kauppoja, eikä sen koommin kioskeja eikä kahviloita. Sitten tuli vastaan suuri parkkipaikka ja jättimäinen kauppakeskus. Siinäkään ei näkynyt ulkopuolella mitään R-kioskin tapaista eikä ravintolaa kuten Suomessa käytännössä aina.
Sisällä oli puolestaan suurta ja hienoa. Penkkejä oli yllin kyllin, pääosin mukavia keinonahkaisia. Tilasin latten ja lueskelin pari artikkelia liittyen pian toisaalla Pohjois-Carolinassa alkavaan konferenssiin. Vartijat tarkkailivat tilannetta. Julisteessa oli mustan koiran kuva: ”Minut on koulutettu vainuamaan ampuma-aseet.”
Kokonaisuus oli yllättävänkin samanlainen kuin eräs viime kesänä tutuksi tullut jättimäinen kauppakeskus Tukholman lähiössä. Suomessakin on selvästi menty samaan suuntaan. Tämä kehitys jatkunee – varsinkin, jos ihmisten tarvitsee alkaa pelkäämään ulkona liikkumista. Toki kyse on myös kätevyydestä.
Terveellisen arkielämän ja ekologisen kestävyyden kannalta perinteisempi kaupunki- ja lähiömalli olisi toivottavampi. Olisi helpompi mennä mestoille kävellen tai pyörällä. Voisivathan turvakamerat silti toimia aurinkoenergialla kuten kauppakeskuksen pihalla Charlottessa, jos kontrolliyhteiskuntaa kohden on pakko mennä. On muuten hieno juttu tämä Suomen yleisesti hyvä ja pääosin luottamukseen perustuva turvallisuustilanne! Jääköön silti nyt tilastoargumentointi.
Kulttuuriset virikkeet ovat useimpien Euroopan katujen varrella kaikkiaan paljon värikkäämmin esillä kuin Charlotten lähiössä. Tosin kirkkoja oli Charlottessa helppo bongailla. Ne, burgeribaarit ja aidatut urheilualueet näyttivät toimivan yhteisöllisyyden keskuksina.
Paikallista auttamista
Parin päivän päästä toisaalla Pohjois-Carolinassa tulin jutelleeksi erään sellaisen väliamerikkalaisen kanssa, joka oli asunut Yhdysvalloissa toistakymmentä vuotta vailla kansalaisuutta. Tunsin kyllä sympatiaa – eipä ole ollut hänellä helppo tie. ”Yhdysvalloissa on kuitenkin turvallisempaa.”
On myös helppoa nähdä, miten arvokasta tällaisessa tilanteessa olevalle on kansalaisjärjestöjen ja yksityishenkilöiden tuki. Respektiä vaan kaikille, jotka auttavat vaikeassa asemassa olevia ihmisiä kaikkialla!
Sain itsekin nauttia runsaasti paikallisesta vieraanvaraisuudesta.
Globalistit eri maailmassa?
Kansallisella ja kansainvälisellä poliittisella tasolla maahanmuuttoon ja talouteen liittyvät kysymykset ovat paljolti erilaiset kuin ruohonjuuritasolla. On pohdittava mutkikkaampia kysymyksiä kuin vain hädässä olevan auttamista.
Akateemisessa konferenssissamme ei taksikuskien äänenpainoja ollut juuri havaittavassa. Eetos oli paljolti demokraattis-globalistinen. Maailman huippuyliopistojen uratykit, jotka katsovat olevansa hyveellisen globalismin eturintamassa, ja ehkä ovatkin, elävät paljolti eri maailmassa kuin vaikkapa kyseiset pari taksikuskia.
Itsekin kyllä kannatan YK:n Agenda 2030 -ohjelman mukaisia kestävän kehityksen globaaleja tavoitteita. Niiden toteuttaminen poliittisella tasolla edellyttää kuitenkin ’taksikuskinäkemysten’ tarkempaa kuulemista kuin mihin joillakin näistä globalisteista näytti nyt olevan valmiuksia.
Lähestymistapani konferenssissa oli pääosin filosofinen: Keskityin enemmän argumenttien selventämiseen (ml. taustaoletukset) ja hyvien kysymysten löytämiseen kuin ’oikeassa’ olemiseen. Pyrin pitämään tarkemmin eroa tutkimuksen ja aktivismin välillä kuin mikä taitaa olla nykytrendinä nuorten akateemisten keskuudessa.
Testasin myös Greyhound-bussilinjaa kaupungista toiseen
Köyhyyttä näkyi asemien seuduilla paljon. Pohdin: Kyllä, pyrin kuuntelemaan tarkasti myös ’konservatiivipopulisteja’. Heidän ääniään kuulee usein enemmän vähän kauempana vallan keskuksista. Parasta olisi saada kohennettua hyvän elämän edellytyksiä ihan kaikille, mahdollisimman reilusti ja kaikin puolin kestävästi!
(Kuvat Pohjois-Carolinasta: VP, lokak. 2023)
Varmaan Charlottessa sama kuin muissakin suuremmissa kaupungeissa, keskiluokka on häipynyt keskustoista jonne on jäänyt liikehuoneistot ja rikkaat pilvenpiirtäjissään. Ja sitten vähävaraisempi väki vuokra-asuntoihin.
Todellista Amerikkaa näkee maaseudulla ja viihtyisissä pikkukaupungeissa, kannattaa ottaa majapaikka sellaisesta. Ja vuokra-auto on kätevin liikkumisväline
Ilmoita asiaton viesti
Olen viettänyt kyläpaikassa Charlottessa jouluviikon ja välipäivät 1990-luvun lopulla. Kaupungista jäi kuva, ettei siellä oikein kunnon keskustaa ollutkaan, vaan ”kaupunki” koostui lähinnä tiheästä taajama-asutuksesta erilaisine ostoskeskuksineen. Suurin harrastus ihmislillä olikin Shopping Mallissa notkuminen.
Ilmoita asiaton viesti
Kun vuokraa auton ja valitsee ajoreitit niin, että ajaa ajan kanssa moottoriteiden sijasta sivuteitä pitkin, niin näkee paljon enemmän ympäristöä ja paikkakuntia sekä tapaan pikkukylissä leppoisia ihmisiä. Samalla säästää tiemaksuissa. Bensa on USA:ssa vielä halvempaa kuin Euroopassa tai Kanadassa, joskin gallonan hinta tuntuu sielläkin koko ajan nousevan.
Autoista vielä muutama havainto: Amerikkalaiset eivät osaa rakentaa pieniä autoja ja Ruotsalaisia Volvo- ja Scania-rekkoja näkee joka paikassa, yhtään Sisu -rekkaa en ole siellä nähnyt. Ehkä metsätyömailla on kuitenkin Ponssen harvestereita, toivottavasti. Ponssen sivuja selatessa näyttää siltä, että Ponsse on vahvasti sijoittunut myös USA:han ja Kanadaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vuokra-auto olisi varmaan ollut hyvä, jos olisi ollut vähän enemmän aikaa kiertelyyn. Euroopassa valintani on ollut välillä tämä. Toisaalta nimenomaan kiinnosti kuulla taksikuskeja ja testata julkisia. Sain myös nauttia Charlottea pienemmässä konferenssikaupungissa sen verran ruhtinaallisesta vieraanvaraisuudesta, että kyydit yleensä tarjottiin.
Sieltä löytyi leppoisia katukahviloita ym. Toisaalta on myös bisnesväkeä, jotka saattavat tehdä hurjia työtunteja menestymisensä eteen. Apuna on Pohjois-Carolinan rahoitusalaa huokutteleva lainsäädäntö.
Onhan täällä Suomessakin keskusteltu verokilpailusta. Kun Viro laski yritysveroa, oli siinä täälläkin ihmettelemistä. Nähdäkseni olisi globaalisti kestävämpää, jos verokilpailua saataisiin hillittyä kaikkialla. Harva hyvä asia on kuitenkaan helppoa koordinoida globaalisti, ja puolittaisissa yrityksissä ei tulosten jakautumisen reiluudesta ole takeita.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus Rapakon takaa. Näitä kuvauksia saisi olla enemmänkin, jotta ymmärtäisimme USA:n näkökulmaa maailman ja oman maansa menoon. Itsekin olen muutaman kerran saanut olla siellä 5 – 3 – 1 viikkoa. Ne reissut avasivat aivan uuden näkökulman asioihin kuin mikä itsellenikin oli muodostunut nuorena telkkarin kautta USA:sta. Silloin kun USA kävi sotaa Vietnamissa ja telkkarista tuli Peyton Place, Virginialainen, Lahjomattomat ( The Untouchables ) ym. muita sarjoja.
Kovin monella täällä Euroopassa on vankka mielipide ja käsitys USA:sta. Kuitenkaan moni heistä ei ole päässyt sisäistämään paikan päällä minkälainen maa se on. Puhumattakaan venäläisistä, Neuvostoliiton aikana koulunsa käyneistä, kansalaisista. Ks. googlaamalla Daniil Orain 1420 -katuhaastatteluohjelma Venäjältä.
Ilmoita asiaton viesti