Sumuinen Brexit

Lauantaiaamu 1. helmikuuta valkeni Britannian lähtöön. Suru oli rinnassa läheisen kumppanin lähtiessä, mutta samalla päivää väritti uuden alun tunnelma. Aikaa on vähän. Tuleva suhde tulisi saada aikaan alle 11 kuukaudessa.

Uutta alkua alettiin työstämään heti maanantaina 3.2, kun Euroopan komissio antoi ehdotuksensa tulevaa suhdetta koskevaksi neuvottelumandaatiksi. Vierailin silloin Lontoossa ja tapasin ministereiden lisäksi myös parlamentin jäseniä. Brittiläinen yrityselämä ei ole ollut Brextistä mielissään ja sen ymmärtää. Kauppa hidastuu, kallistuu ja byrokratia kasvaa.

Suomessa pohjatyötä oli tehty jo valmiiksi ja mandaatin työstäminen alkoi tiukalla aikataululla. Mandaatti on tärkeä, sillä siinä määritellään, mitä EU haluaa tulevalta suhteelta. Tähän on myös helppo vastata: EU haluaa niin tiiviin suhteen Britannian kanssa kuin mahdollista. Samalla on selvää, että suhde on kaukaisempi kuin tähän asti on ollut. Tavoitteena on, että komissio saisi jäsenmailta mandaatin neuvotella ja ohjeet neuvotteluille vielä helmikuun aikana ja neuvottelut voitaisiin aloittaa maaliskuussa. Silloin aikaa vuoden loppuun on enää 10 kuukautta.

Brexit on jo tapahtunut, ja erosopimus on voimassa. Erosopimuksella purettiin 47 vuotta kestänyt yhteistyö. Tulevaa, vuoden 2020 jälkeen alkavaa suhdetta siinä ei käsitelty. Mistä nyt tulisi neuvotella? Vastaus kuuluu: aivan kaikesta. Tulevan suhteen neuvotteluiden kate onkin poikkeuksellisen laaja. EU haluaa, että neuvotteluissa katetaan kaikki eri yhteistyöalat: esimerkiksi kaupan eri kysymykset tavarakaupan, palvelukaupan, investointien, julkisten hankintojen tai teollis- ja tekijänoikeuksien osalta, mutta sen lisäksi vielä liikennettä (lento, rautatie, maantie), kansalaisten maahantuloasioita, sosiaaliturvan koordinaatiota tai sisäistä ja ulkoista turvallisuutta tai tiedonvaihtoa koskevia aloja. Poikkeuksellista on myös se, että kaikista aloista neuvotellaan yhtä aikaa ja valmista tulisi saada näin lyhyessä ajassa. Edessä on hyvin tiivistahtinen vuosi ja sellainen neuvottelu, jollaista aiemmin ei ole nähty.

Kesäkuulle on sovittu neuvotteluiden välitarkastelusta. Silloin nähdään, mihin on päästy, ja ehkä aletaan myös hahmottaa, mihin on mahdollista päästä. On varauduttava myös siihen, että vuoden lopussa kaikesta ei ole ehditty sopia. Tällöin käsillä voi joillakin aloilla olla sopimuksettoman eron kaltainen tilanne, jolloin EU:n ja Britannian välisessä suhteessa nojaudutaan vain voimassa oleviin kansainvälisiin sopimuksiin, kuten kaupan osalta WTO-sopimuksiin. Selvää on myös, että vaikka tulevasta kauppasuhteesta saataisiin kunnianhimoinen, eivät sen edut vastaisi sisämarkkinoiden etuja. Kun on ulkona joukkueesta ei voi nauttia samoista eduista kuin joukkueen sisällä.

Tuleva suhde tuntuu tässä vaiheessa vuotta vielä sumuiselta. Kuva tarkentuu vuoden aikana. Syksyn saapuessa nähdään jo, miltä tuleva suhde voi tarkemmin näyttää. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi puheessaan Euroopan parlamentissa menneellä viikolla, että kauppasopimuksella ei luoda vain markkinoillepääsymahdollisuuksia, vaan yhtä tärkeää on luoda kansainväliseen kauppaan sääntöjä ja standardeja. Tämä on Suomenkin tavoite: ajaa EU:ssa ja tulevassa suhteessa kunnianhimoista ja avointa kauppaa, mutta samalla myös kunnianhimoisia sääntöjä kansainväliseen kauppaan. Sumun keskellä Suomi ja EU tekevät yhdessä työtä avoimen ja reilun kaupan pelikentän puolesta.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu