Lakko-oikeuden rajaaminen ei saa kannatusta
Hallitusohjelmaan kirjattu lakko-oikeuden rajaaminen on tarkoitus ajaa pikavauhdilla lainsäädäntöön. Asia on herättänyt ymmärrettävistä syistä palkansaajakentässä voimakkaita reaktoita. Selvitimme jäsentemme näkemystä lakko-oikeuden rajaamisesta ja varsin moni pitää hallituksen aikeita väärinä.
Vuosi 2022 oli lakkojen osalta poikkeuksellinen muun muassa kunta-alan työtaistelujen vuoksi, jolloin menetettyjä työpäiviä oli 962 600 kappaletta. Samalla vuonna 2021 työtaistelujen määrä oli alimmillaan yli 50 vuoteen, jolloin työtaistelujen vuoksi menetettyjä päiviä oli noin 34 100.
Tilastokeskuksen mukaan työtaistelujen lukumäärä on 2000-luvulla ollut vuosittain lähes poikkeuksetta alle 200 kappaletta. Työtaistelujen lukumäärän mediaaniarvo oli 105 vuosina 2000–2022 ja ne ovat pääasiallisesti työehtosopimuksiin kohdistuvia laillisia työtaisteluja. Luvut sisältävät lakonuhat, ylityökiellot sekä lakot.
Poliittisia lakkoja on Suomessa harvoin, viimeksi vuonna 2018.
Mitä tradenomit ajattelevat lakko-oikeudesta?
Edunvalvontakyselyssämme mielipiteensä kertoneista jäsenistämme 83 prosenttia ilmoitti hyväksyvänsä työehtosopimuksiin kohdistuvat lakot sopimuksettomana aikana. Eli silloin, kun työrauhavelvoitetta ei ole. Mielipiteensä kertoneista 77 prosenttia piti lakkomahdollisuutta nykyisellään hyvänä ja kahdeksan prosentin mielestä lakkomahdollisuutta tulisi jopa helpottaa.
Poliittisten lakkojen osalta mielipiteensä kertoneista 63 prosenttia hyväksyy lakot. Nykyistä osallistumisoikeutta poliittisiin lakkoihin kannatti 68 prosenttia ja 10 prosentin mielestä osallistumisoikeutta pitäisi helpottaa. Vastaajista 22 prosenttia halusi rajoittaa osallistumisoikeutta. Jäsentemme keski-ikä on 38 vuotta.
Mikäli rajoitukset toteutuvat, on vaikea puhua Suomesta enää sopimusyhteiskuntana. Työmarkkinoilla palkansaaja on aina heikomassa asemassa suhteessa työnantajaan ja heillä on oltava mahdollisuus tarpeen vaatiessa ilmaista mielipiteensä myös lakkoillen. Palkansaajien äänen vaimentaminen lakko-oikeutta rajaamalla köyhdyttää myös työelämän kehittämistä, josta kaikken eniten kärsivät yhteiskunta ja yritykset.
Esitystä on perusteltu muun muassa taloudellisten tappioiden hillitsemiseksi. Kuten yllä mainitut luvut osoittavat, ei suomalaiset kovin lakkoherkkiä ole, vaikka toisenlaista kuvaa yritetään maalata. Esimerkiksi Euroopassa tanskalaiset, norjalaiset ja ranskalaiset lakkoilevat huomattavasti enemmän.
Ja onko lakkoilujen vuoksi menetetyt työpäivät oikeasti työelämän suurimpia ongelmia? Katse on ennemmin syytä kääntää työhyvinvointiin – myös kustannusten valossa. Pelkästään Kela maksaa vuosittain mielenterveyshäiriöistä aiheutuneita sairauspäivärahoja yli 5 miljoonan päivän edestä. Mielenterveyden häiriöistä aiheutuvien kokonaiskustannusten summa on kokonaisuudessaan arvioitu olevan vuositasolla noin 11 miljardia euroa.
Lakon kustannusvaikutus työantajalle, jolla puolustetaan vaikkapa perhevapaan palkallisuutta, tuntuu jopa naurettavalta työhyvinvoinnin rinnalla. Näitä kustannuksia vertailtaessa tuntuu, että toinen kaivaa kalliota tulitikulla ja toinen dynamiitilla.
Silmiinpistävää on myös hallituksen työmarkkinauudistusten käsittelyjärjestys. Ensin lakko-oikeutta rajoitetaan ja sitten hoidetaan muut kysymykset kuten työttömyysturvan uudistaminen ja sairauspoissaolojen palkattomuus. Ei varmaan ihan sattumaa sekään?
Erilaisia mielipiteitä on siedettävä myös työelämässä. Esityksen sisältö kertoo ennemminkin kyvyttömyydestä tai haluttomuudesta sopimiseen. Onko todella niin, että demokraattisessa yhteiskunnassamme poliitikkojen ja työnantajien suurin pelko on palkansaajien mielenilmaisun vapaus? Lakko-oikeutta rajaamalla ei edistetä länsimaisen sivistysvaltion periaatteita, olemme pikemminkin Kolumbian tiellä.
Keskustan edustaja puhuu asian vierestä, mikä on tosi tyypillistä heille.
Itse olen ymmärtänyt, että vain ns.tukilakot kielletään eli esim. AKT ei voisi lähteä tukemaan jotain ihan jonkin muun alan lakkoa, mikä on mielestäni ihan oikein.
Lisäksi ihmettelen, että keskustan edustajan mielestä jonkun tahon pitäisi kannattaa hallituksen esityksiä. Koska elämme demokratiassa, niin kenenkään muun ei tarvitse kannattaa hallituksen esityksiä kuin hallituspuolueiden sitten eduskunnan äänestyksissä.
Ilmoita asiaton viesti
Näen nämä poliittiset lakot kyllä vähän eri perspektiivistä. En ymmärrä niiden asemaa demokratiassa. Äänet on annettu ja nyt pitäisi osalle porukasta ikään kuin antaa toinenkin ääni? Vai onko niin, että demokratiassa joidenkin mielipide on ”oikeampi” tai painavampi kuin toisten?
Sitä paitsi, eikö tarkoitus ollut vain rajoittaa poliittisen lakon kestoa, eikä poistaa sitä kokonaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ne ovat tärkeitä varsinkin jos hallitukseen päässeet puolueet tekevät aivan jotain muuta kuin ovat lupailleet ennen vaaleja. Nytkin hallituksessa on puolueita jotka äänimääränsä puolesta eivät sinne kuulu, vaan ovat myötämielisiä suurimman äänimäärän keränneen puolueen kanssa, vaa’an kieliasemassa oleva pieni puolue voi kiristää politiikkaa omaan suuntaansa ihan vain koska iso puolue haluaa pysyä näennäisesti vallankahvassa eikä tuhlata aikaa uuden hallituksen kasaamiseen.
Oikeassa demokratiassa kansa saisi äänestää kaikesta, hallituksen tehtävä olisi perustella kansalle miksi jokin päätös pitää tehdä, kertoa faktat ja lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutukset.
Kun valta on pienellä piirillä niin siellä ei uskalleta laittaa vastaan vaan mennään virran mukana ja haetaan henkilökohtaista hyvää sitä kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinkahan moni olisi valmis äänestämään itselleen suurempaa verotusta, vaikka hallitus sen hyvin perustelisi?
Ilmoita asiaton viesti
Jos Tradenomiliitossa on jäsenenä hallituspuolueen jäseniä tai kannattajia niin miten luulet heidän suhtautuvan hallituksen esityksiä vastustaviin poliittisiin lakkoihin? Miten poliittinen lakko vaikututtaa suoraan Tradenomiliiton jäsenkunnan etuihin? Ei se koske työsuhdetta ja vahingoittaa työnantajaa. Mielenimauksia voi tehdä vapaa-ajalla esim. liittymällä Elokapinoitsijoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoijia harmittaa jäsenkyselyn ydin. Toistetaan: ”Nykyistä osallistumisoikeutta poliittisiin lakkoihin kannatti 68 prosenttia ja 10 prosentin mielestä osallistumisoikeutta pitäisi helpottaa. Vastaajista 22 prosenttia halusi rajoittaa osallistumisoikeutta.”
Tradenomiliiton ja keskustan edustaja ei puhu millään tavalla asian vierestä.
Ilmoita asiaton viesti
Kertoo ettei missään päästä koskaan eteenpäin, mikäli työntekijä osapuoli saisi päättää asioista.
Onhan tuo nyt järjetöntä että lakkoillaan jostain mikä liity työnantajaan ollenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
On runsaasti aloja, joilla työnantaja ei ole (juuri)koskaan parantanut työntekijän asemaa ilman työtaistelua.
Ilmoita asiaton viesti
Onko mitään järkeä että asianosaisille tehddään kysely?
Ei kai asia voi olla niin että jonkun ay-liiton jäsenet päättävät maan asioista?
Meillä on kai toistaiseksi vielä edustuksellinen, demokraattinen hallintojärjestelmä. Ei suinkaan mikään ay-mafia joka päättää maan asioista.
Ilmoita asiaton viesti
”Poliittisten lakkojen osalta mielipiteensä kertoneista 63 prosenttia hyväksyy lakot.”
Tehtiinkö kysely nykyisen hallituksen aikana? Luuletko, että sillä olisi merkitystä minkä hallituksen aikaan kysely tehtiin?
Ilmoita asiaton viesti
Täydellistä tuubaa kepulaiselta taas.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ylipäätään ptää olla poliittisia lakkoja?
Vastaavaa olisi jos myös työantaja voisi ryhtyä poliittisiin työsulkuihin tukeakseen muita aloja.
Poliittinen lakko, rippumatta siitä kumpi puoli on kysymyksessä, on itse asiassa sama kuin että ay-liike määräisi mitä hallitus ja eduskunta voi tehdä.
Käytännössä siis ulkoparlamentaarinen järjestö ottaa eduskunnan paikan.
Ilmoita asiaton viesti
Kun rakennusalalla menee nyt huonosti, rakennusalan työnantajaliitto voisi pistää myös työsulun muutamaksi viikoksi poliittisena lakkona kun hallitus ei aja tarpeeksi työnantajien etuja. Säästyneillä palkoilla voisi maksaa myöhästymissakot.
Ilmoita asiaton viesti
Kävisikö Saksan malli.Poliittiset lakot ovat laissa kielletty, mutta kieltoon ei ole kukaan koskaan vedonnut, vaikka lakkoiltu on.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka ne lehmänlypsäjät menee lakkoon Taitaa olla vain kaupunkilaisten etuoikeus kuten aina.
Ilmoita asiaton viesti
Parlamentaarinen demokraattinen oikeus on, että hallitus tarvitsee taustalla olevien puolueiden kannatuksen. Muilta sitä ei tarvitse kysyä kun on enemmistö.
Oppositio yrittää ilmeisesti kaataa hallituksen, mutta siihen opposition äänet eivät riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Lakko-oikeus voi olla hyväkin tulevissa poikkeusoloissa, on jotain rajaa hallituksilla. Mielenosoitusoikeushan on nykyään helppo katkaista pelkällä virkamiehen yskäisyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä edellisen hallituksen, demarihallituksen, hoitajille hääräämät pakkolait osoittivat, että lakko-oikeutta pitäisi pikemminkin laajentaa.
Ei voi olla niin että perus- ja ihmisoikeudet lepäävät joidenkin vallansokaisemien johtajien käsillä. Silloin kun niitä ei laisinkaan ole.
Ilmoita asiaton viesti
SAKn johtajien on saatava päättää näistä kaikista kenenkään puutumatta.
Myös heidän palkkansa on tuplattava.
Ilmoita asiaton viesti