Elämme nyt historian käännekohdassa
Historiassa on ajoittain suuria käännekohtia, jossa yksittäisestä merkittävästä tapahtumasta muodostuu vedenjakajana toimiva käännekohta. Tällainen tapahtuma oli Venäjän helmikuun lopussa aloittama hyökkäys Ukrainaan. Tällä sodalla on ollut hyvin merkittäviä vaikutuksia Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen asemaan ja maassamme käydään aktiivista keskustelua siitä, miten asemaamme tässä tilanteessa tulisi vahvistaa.
Itse en ole aiemmin kuulunut Suomen Nato-jäsenyyden äänekkäimpiin kannattajiin, mutta en myöskään sen vastustajiin. Olen ajatellut moneen muun tavoin, että pärjäämme valitsemallamme tiellä vahvalla itsenäisellä puolustuksella, kehittämällä yhteistyötä muiden länsimaiden kanssa, Nato-optiolla ja valtiojohdon puheväleillä Venäjän johdon kanssa. Nyt olemme tilanteessa, että tämä paketti ei enää riitä.
Venäjä ei ole tällä hetkellä on sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestelmän jäsen, vaan kaupunkeja pommittava ja sotarikoksia siviileitä vastaan Ukrainassa tekevä valtio. Venäjä on myös hyökkäämällä Ukrainaan heiluttanut Europaapan turvallisuusjärjestelmän tavalla, joka vaatii Suomea kaikilla tavoilla vahvistamaan omaan turvallisuuttaan.
Me emme myöskään tiedä miten tilanne tästä kehittyy. Venäjän edes nykyisen kaltainen yhteiskunnallinen vakaus ei ole pitkällä tähtäimellä mitenkään selviö, kun maan talous alkaa kunnolla yskiä sodan ja sen takia maalle syystä pakotteiden takia. 1990-luvun alusta tästä on jotain kokemusta. Tällä kertaa asiat voivat mennä huonommin, sillä toisin kuin nyt Neuvostoliitosta syntynyt uusi Venäjä oli väleissä muun maailman kanssa ja sitä pyrittiin monella tavoin tukemaan – sittemmin epäonnistuneessa – kehityksessä kohti demokratiaa.
Tämä kaikki edellä mainittu epävarmuus tarkoittaa oman puolustuskykymme vahvistamista, sotilaallisen yhteistyön tiivistämistä Ruotsin, Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden kanssa. Jos tilanteesta parhaiten informoitu valtiojohtomme näkee, että Suomen turvallisuuden vahvistaminen edellyttää liittymistä Natoon, niin silloin tätä tietä on nyt kuljettava. Uskon, että tasavallan presidentillä, hallituksella ja eduskunnalla on suomalaisten suuren enemmistö tuki toimia nopeastikin tavalla, joka parhaiten vahvistaa turvallisuuttamme.
Suomen turvallisuuspoliittisissa valinoissa meitä kaikki varmasti huolestuttaa Venäjän mahdolliset jyrkätkin reaktiot. Se, että ei tehtäisi mitään olisi tässä tilanteessa kuitenkin suurempi uhka kuin se, että otamme määrätietoisia ja rohkeita askeleita turvallisuutemme vahvistamiseksi. Mikään ratkaisu ei varmasti ole pelkästään hyvä tai huono. Emme tarkkaan tiedä lähikuukaudet tuovat tullessaan meillä ja maailmalla. Kaiken tärkeintä on, että tänä aikana kansamme on sisäisesti mahdollisimman yhtenäinen ja on valmis kohtaamaan mitä historiallinen käännekohta, jota juuri todennäköisesti, nyt elämme tuo tullessaan.
Eipä ’Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen asema’ oikeastaan ole juuri muuttunut – sen todellinen luonne on nyt laajemmin kansan ja poliitikkojen parissa kyetty näkemään ja ymmärtämään.
Ilmoita asiaton viesti
Halosen-Tuomiojan klikki on viitoittanut SDP:n ulkopolitiikkaa viime helmikuulle asti….
Ilmoita asiaton viesti
Laajemminkin kyseessä on eurooppalaisen myöntyväisyyspolitiikan sekä pasifistien haaksirikko.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan SPD:ssä näkee tämän muutoksen selviten….
Ilmoita asiaton viesti
On toivottavaa, että valtiojohdolla on liikkumavaraa ja valtuudet tehdä tarpeelliseksi kokemansa ratkaisut. Sosialidemokraatit ilmoittivat eilen päättävänsä NATO-kannastaan puoluevaltuuston prosessissa. Ulkopuolelta tarkasteltuna kanta voisi olla myös liittymisvaltuutus valtiojohdolle. Ulkopuolelta on vaikea tulla neuvomaan, milloin NATOon tulisi liittyä tai jättää jäsenhakemus.
Etäisesti aihepiiriin liittyen, pari päivää sitten julkistettiin tällainen tutkimusraportti, ”Autonomous Weapons and Ethical Judgments: Experimental Evidence on Attitudes toward the Military Use of ”Killer Robots””
Michal Smetana 31. maaliskuuta kello 13.58: ·
”We have a new academic paper w/ Ondřej Rosendorf & Marek Vranka published in the journal of the American Psychological Association! Our study examines the ethical dilemmas connected with the advent of A.I.-powered autonomous weapons and the public perceptions of the military use of these ”killer robots” Here are the links to the published version and the freely-accessible preprint:
https://psycnet.apa.org/record/2022-45660-001
https://www.researchgate.net/publication/359503703_Autonomous_Weapons_and_Ethical_Judgments_Experimental_Evidence_on_Attitudes_toward_the_Military_Use_of_Killer_Robots?fbclid=IwAR2AVETJcht13HmeMZ_zlq_55FSUP-bS12909DmEEdJk5oDBMUPlN9yOLj0
Ilmoita asiaton viesti