Kokoontumisrajoitusten vaikutuksia demokratiaan arvioitava kuntavaaleissa
Kuntavaalien järjestämisestä korona-aikana on viime päivinä käyty keskustelua. Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläisen perjantaina Ylen uutisissa esittämät kommentit, että kaikkien oikeutta äänestää korona-aikana ei voida taata heittävät epäilyksen varjon, sille voidaanko vaalit järjestää kahden kuukauden päästä. Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass muistutti samassa yhteydessä, että perustuslain mukaan kaikille on turvattava mahdollisuus käyttää äänioikeutta. Suomessa ei voi Wassin mukaan olla tilannetta, jossa joillekin ryhmille äänestäminen ei olisi mahdollista. Myös lääkärin koronan takia eritykseen määräämille tulee tarjota oikeus äänestää.
Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) toivoisi vastuuministerinä ottavan pian kantaa sekä Jääskeläisen että Wassin esittämiin huomioihin ja kysymyksiin. Sikäli huolta herättäviä vaalijärjestelyjen tilasta ne olivat. Esitin jo tammikuun alussa blogissani samoja kysymyksiä ja olen pohtinut myös, miksi kirjeäänestyksen laajentamista kotimaahan ei ole selvitetty.
Äänestystoimituksen ohella demokratian toteutumisesta laajemminkin koronapandemian aikana olisi paikallaan käydä keskustelua, sillä kansanvaltaan istuu huonosti vaalityöhön kohdistuvat rajoitukset. Vaaleihin kuuluu olennaisena osana mahdollisuus ehdokkaiden ja äänestäjien kohdata vaalitilaisuuksissa ja käydä keskustelua. Tilannetta, jossa vaaleihin tai vaalityöhön olisi kohdistunut ulkoisia rajoituksia ei löydy sodanjälkeisestä poliittisesta historiastamme. Sodan aikanahan vaaleja siirrettiin niin, että eduskuntavaalit järjestettiin vasta maaliskuussa 1945. Silloin sota Suomen osalta oli ohi pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.
Maalis- huhtikuun vaihteen koronatilanteesta emme viedä tiedä, mutta epidemia tuskin on silloin ohi. Monet indikaattorit kertovat nyt päinvastaista. Koronan leviämisen ehkäisemiseksi asetettujen rajoitusten takia ilmoitetut vaalitilaisuudet on suuressa osassa maata kielletty ja on kehotettu pitämään etäisyyttä muihin kuin lähipiirinsä kuuluviin. On toimittava terveys edellä, joten rajoitukset ovat toistaiseksi olleet pääosin ymmärrettäviä. Lähinnä nousee jälleen kysymys vaalien aikataulusta. Vaikka varsinaista kieltoa ei olisi, kohtaamiset kasvomaskien takaa kahden metrin turvavälein ei mahdollista aitoa dialogia.
On myös hyvä muistaa, että perustuslakiin on kirjattu kokoontumisvapaus ja vaalitilaisuuksien kieltäminen ei ole juridiselta kannalta asia, jonka voi ilman oikeudellista pohdintaa tehdä. Miten demokratia ja ehdokkaiden yhdenvertainen kohtelu toimii, jos muut kuin netissä järjestettävät vaalitilaisuudet on käytännössä kielletty? Pystyykö maksullinen mainonta ulkomaisten somejättien tarjoamilla alustoilla korvaamaan kohtaamiset vaaliteltoilla ja viime kuntavaaleista tutuissa olohuonetenteissä? Monen muun ohella nämä on kysymyksiä, josta toivoisi nyt puolueiden välillä keskustelua, kun pohditaan vaalien aikataulua.
Kokoontunisrajoitukset voi myös poistaa, jos, ja aivan ilmeisesti kun, ne häiritsevät vaalityötä. Eivät ne ole jumalallisia totuuksia. Nykymallissa ne asettaa AVI:t. Niiden toimivalta vaalikampanioiden rajottamisessa on vähintäänkin kyseenalainen. Eri asia on, uskaltavatko ihmiset tulla tilaisuuksiin.
Itse vaalitoimitus pystytään kyllä järjestämään turvallisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Vaalitoreilla on useimmiten ollut ihan kiva käydä hörppimässä kahvia, vaikka poliitikkojen näkeminen vaalityössä tuskin enää merkitsee läheskään niin paljon muutenkaan kuin ennen sosiaalisen median aikakautta tai varsinkaan 1980-lukua. Muistan pikkupoikana olleeni isäni kanssa Jouko Kajanojan puhetta kuulemassa 1980-luvun alussa Pirkkalan yhteislukion pihassa ja väkeä oli paikalla todella paljon. Tunnelma oli Kajanojan puhuessa lämminhenkinen ja yleisö oli hartaana kuulemassa puhetta, eikä sellainen aikakausi enää palaa suomalaiseen politiikkaan vaikka mitä tehtäisiin.
Entistä harvempi pitää poliitikkoja nykyajan viihdestaroina tai muuten kuulemisen arvoisina puhujina. Toisin sanoen yhdet kuntavaalit eivät aiheuta varmastikaan mitään demokratiavajetta poikkeusjärjestelyidenkään takia, vaikka hyvä asia on tietenkin selvittää esimerkiksi kyselytutkimuksin kansalaisilta. Ehdotan tässä vielä lopuksi Ville Jalovaaran demareille ja muillekin puolueille pahimman koronaepidemian jälkeiseen aikaan enemmän aktiivisuutta kansalaisia kohtaan vaalien välillä, vaikka harvoja politiikka tosiaan kiehtoo enää Suomessa ja onhan tässä poliitikoillakin jokin vastuu olemassa demokraattisen keskustelun johtohahmoina.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on pohjimmiltaan kyse siitä, että sota-aikana vaaleja siirrettiin, koska eduskunta oli julistanut maan sotatilaan. Koronakriisissä näistä pokkeustiloista on haluttu aktiivisesti pois. Vaaleja voi
Tällä hetkellä rajoitukset säätää AVI:t, joiden työntekijät syyllistyvät virkarikoksiin, jos tekevät ratkaisunsa ulkopuolisen painostuksen pohjalta (mitä ministerit Säätytalon portailta ovat kiitettävästi esittäneet).
AVi:en on myös tehtävänsä ratkaisunsa toimivaltansa puitteissa eli oman alueensa epidemiatilanteen pohjalta. Muusikojen liitto on tältä osalta vienyt nykyiset toimintatavat oikeuteen, mutta kunnallisvaaleihin tämä ei ehdi.
Jos hallitus haluaa päätösvaltaa muuhunkin kuin itse vaalitoimituksen järjestämiseen, pitää valmiuslaki ottaa käyttöön. Se vaatii sekä tasavallan presdentin että eduskunnan aktiivista ja dokumentoitua suostumusta. Hallitus ei voi siitä vain twitterissä ilmoittaa.
Se, mitä pitäisi tehdä, niin maksaa paikallislehdille siitä, että pitävät maksumuurittomia kunnallisvaaliforumeita. Niin kaikki ei jää ylikansallisten somejättien varaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on kokemusta ”poikkeusvaaleista” , joissa vaalit on jätetty pitämättä ja eduskunta hoitanut asian.
Kunnanvaltuustoja eduskunta ei voi valita missään oloissa.
Ja juuri niiden suhteen vuorovaikutuksella on iso merkitys;
muuten se, joka voi ostaa tai vallata raflaavilla valheilla julkisuuden , voittaa ilman muuta.
Suoraan sanoen siis pääoma ja persut. Joiden linjaukset muutenkin alkavat tukea toisiaan.
Kun nämä sitten koronan jälkeen alkaisivat ”tervehdyttää” kuntia, monille tulisi jääkylmä herätys.
Nimenomaan niille, jotka nyt mielestään ”kärsivät hallituksen toimista”.
Jos saisin päättää, siirtäisin syksyyn. Tai pidemmälle.
Ilmoita asiaton viesti