Olisiko kirjeäänestys keino järjestää kuntavaalit koronaturvallisesti?
Koronatilanteen pahentuminen ja rajoitusten tiukentuminen herättää jälleen pohdintaa siitä, miten kuntavaalien järjestäminen onnistuu turvallisesti huhtikuussa. Itse otin jo tammikuun alussa kantaa sen puolesta, että vaalit siirrettäisiin kesään, jolloin koronatilanne on todennäköisesti parempi. Tämän puolesta ja vastaan on käyty jonkin verran keskustelua. Tilanne on nyt odottava ja katsotaan mihin suuntaan tilanne kääntyy.
Meillä olisi Suomessa myös keino järjestää vaalit turvallisesti koronan keskellä, eli tällä hetkellä vain ulkomailla asuville varattu kirjeäänestys. Ensimmäistä kertaa viime eduskuntavaaleissa käytössä ollut ulkomailla asuville suomalaisille tarkoitettu kirjeäänestys on sen verran uusia asia, että harva todennäköisesti edes vielä tietää sen olemassaoloa. Olisiko siis vielä pohdittava tämän äänestysmuodon tuomista kotimaahan ja hiotun massaversion kehittämistä siitä?
Esimerkkejä löytyy ulkomailta. Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa postiäänestystä käytti yli sata miljoonaa äänestäjää ja järjestelmä toimi hyvin, vaikka presidentti Trump muuta väitti. Tärkeää on, että äänestäjä voi tarkistaa, että hänen vaalikuorensa on saapunut laskenta paikkaan. Ja vaalikuorillehan voisi myös olla julkisilla paikoilla omia vaaliviranomaisten järjestämiä palauttamislaatikkoja. Nyt olisi innovoinnin aika sen osalta, että miten vaalit voidaan parhaiten poikkeuksellisina aikoina järjestää.
Koska aika huhtikuulle ei todennäköisesti riitä kirjeäänestyksen mahdollistaviin lakimuutoksiin ja muihin järjestelyihin, voisiko ottaa aikalisän ja valmistella postiäänestyksen kesälle tai alkusyksyyn? Rinnallahan tietenkin olisi mahdollisuus käydä myös perinteisillä äänestyspaikoilla. Sähköinen netissä tehtävä äänestys olisi tietenkin yksi mahdollisuus, mutta siihen liittyy edelleen paljon epävarmuutta ja mahdollisia tietoturvauhkia, että se lienee näin merkittävissä vaaleissa parempi unohtaa.
Ehkä helpoin tapa järjestää kuntavaalit ajallaan on laajentaa ennakkoäänestystä niin, että se tavoittaa kaikki äänestäjät. Jotta ruuhkilta ja koronatartunnoilta vältytään, pitää äänestäjille ilmoittaa missä on heidän ennakkoäänestyspaikkansa ja samalla ilmoittaa, mihin aikaan pitää olla paikalla. Jos ennakkoon annettu aika ei sovi, pitää äänestäjällä on mahdollisuus aikavaraukseen. Kun ennakkoäänestysaikaa jatketaan, se onnistuu varmasti. Niille, jotka vielä ovat jäljellä varsinaisena äänestyspäivänä, pitä samoin ilmoittaa äänestysvuoron ajankohta. Tarvittaessa äänestys voidaan jakaa kahdelle päivälle.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjeäänestys ei ole hyvä tapa, koska vaalisalaisuutta ei voida varmistaa. Emme voi tietää, saako aviopuoliso päättää itse, ketä äänestää vai täyttääkö hän vaalilipun uhan alla. Sama koskee esim. laitosvanhuksia. Saavatko he äänestyslippujaan lainkaan vai äänestääkö henkilökunta heidän puolestaan. Tämä oli presidentti Trumpin kritiikin ydin, ja hän oli ihan oikeassa.
Koska Trump myrkyttää kaiken mihin koskee, niin myös esikuvamaasssa Britanniassa nämä huolet ovat yleisesti tiedostettu. Niitä ovat tuoneet siellä esiin niin konservatiivit kuin työväenpuolue.
Tästä syystä myös sähköinen äänestys Suomessa aikanaan torpattiin. Vaalivirkailijan läsnäolo on äänestyksessä hyvä asia.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Vanhusten luona kiertää porukkaa nytkin neovomassa ketä pitää äänestää. Kirjesysteemillä nämä neuvojat pääsisivät auttamaan vähän lisää ja toisaalta joku voisi keräillä nukkuvilta kuponkeja ja piirrellä niihin mitä numeroita huvittaa.
Ilmoita asiaton viesti
En ole yllättynyt, että demari olisi heikentämässä demokratiaa entisestään. Kun juuri jenkkien vaaleissa löytyi jo kuolleita äänestäjiä ja joihinkin äänestyslaskupaikkoihin oli tullut keskellä säkki tolkulla ääniä, että tietyin paikoin äänestysprosenti oli yli sadan (siihen ei muuten päästy edes Neuvostoliitossa). Tätä siis demari haluaa
Ilmoita asiaton viesti
”.. löytyi jo kuolleita äänestäjiä ja joihinkin äänestyslaskupaikkoihin oli tullut keskellä säkki tolkulla ääniä, että tietyin paikoin äänestysprosenti oli yli sadan..” Tuo on kova väite. Mikä on tuon tiedon lähde? Onko peräisin itseltään Trumpilta?
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy myöntää, ettei se ainakaan Ylen uutisista tämä tieto ole
Ilmoita asiaton viesti
On se hurjaa tuo persujen pelko.
Mitään tarvetta vaalien siirtämiselle tai erikoisjärjestelyille ei ole. Jos sellaisiin demokratiaa halveksuen mennään, se sataa vain noiden gallup johdossa keikkuvien ”pahisten’ laariin.
Ilmoita asiaton viesti