Sähköpotkulaudat lailla järjestykseen
Helsingin Sanomat kertoi (2.6.) Helsingin käsiin räjähtävästä sähköpotkulautavyörystä.
Kaupunki on yrittänyt säädellä lautojen pysäköintiä yrittäjien kanssa käymiensä keskustelujen kautta. Sinänsä hyvää tarkoittavat sopimukset eivät auta, jos lautojen määrä kaksinkertaistuu. Nyt on viimeistään selvää, että tilannetta ei korjata vapaaehtoisjärjestelyillä, vaan liikenneministeriön on erittäin nopealla aikataululla laadittava laki, joka tuo kunnollisen säätelyn lautojen käyttöön, pysäköintiin ja määrään keskustassa. Muuallakin Euroopassa tähän on pystytty, joten varmasti myös Suomessa.
Suomen kaupungeissa on voitava kulkea niin, ettei tarvitse pelätä kompastuvansa näihin joka paikassa rötköttäviin menopeleihin.
Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 6.6.2022
Asiaan herättään vasta sitten, kun jalkakäytävillä liian kovaa kulkevat sähköpotkulaudat ovat aiheuttaneet riittävästi vammautumisia.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä ärsyyntynyt yhteisö reagoi jatkossa enenevässä määrin sähköpotkulautoihin samoin kuin ”lainaamiinsa” toisten ihmisten omistamiin polkupyöriin eli heittää niitä mereen tai muihin vesistöihin.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko sinulla ollut jotain evästystä Harakan ministeriölle, vai ajattelitko vai todeta että tarttis tedä jottain?
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin irvokasta kun Suomessa on satsattu autottomiin kaupunkien keskustoihin ja kävelymahdollisuuksiin, niin nyt tuosta vaan sähkölaudat noissa paikoissa ryhtyvätkin ottamaan tilaa haltuunsa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei keskustoihin tulisi satsata, vaan asujien elämiseen.
Lähietäisyydet kohtuullisena päivittäisliikkumista ajatellen tarvitsee sopivaa tiiveyttä. Näin ei toisaalta kaikki hajoa, ja kaikki alue peity asumisesta.
Keskustat tätä varten. Tärkein tässä on arjen logistiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Se kompastuminen on velä pieni huoli mutta kun ne ajaa päälle.
Seisoen on vaikea hallita ajokkia, Tilannenopeudet liian suuria. Usein kaksi päällä ja känni päällä.
Ilmoita asiaton viesti
Asian korjaamiseen riittäisi yksi pieni muutos.
Rajoitetaan sähköpotkulautojen nopeus 10km/h nopeuteen, niin ihmisten mielenkiinto niitä kohtaan loppuu nopeasti ja ilmiö kuolee pois.
Ilmoita asiaton viesti
Pistetäänkö polkupyörille sama rajoitus?
Ilmoita asiaton viesti
Keskustoista ei saa tulla hallitsemattoman oloisia rysiä, eikä rysäytyksiä tarvita.
Sopivan kokoisella alueella voidaan tarvita esim päivittäistavaroiden myyntiä, ja paikallisasukkaiden toimintamahdollisuuksia.
Joitain toimintoja kannattaa sijoittaa ohi pienempien päivittäiskeskusten. Esim terveyspalvelut, tai joukkoliikenteen solmukohdan kauemmas.
Kaupunkien keskukset rakennetaan aivan väärin perustein. Kaavasta toiminnallisuuksineen, ei saa mitenkään normaalia, tällä tavoin.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin samasta aiheesta 2 vuotta sitten:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/vuokrattavien-sahko-potkulautojen-villi-pysakointi-sakotettavaksi/
Ilmoita asiaton viesti
Skuutit ovat aivan loistava liikenneväline, joten toivottavasti niitä ei säännellä kuoliaiksi. Niissä yhdistyy joukkoliikenteen ja oman ajoneuvon edut ja sähkökäyttöisinä niissä ei ole ainakaan välittömiä päästöjä lainkaan. Niiden hienous perustuu kuitenkin moneen eri asiaan, joista pelkään, että jos yksikin poistetaan, niin niiden suosio laskee niin paljon, että ne katoavat lopulta kokonaan. Oleellisia seikkoja skuuttien suosiossa ovat ainakin:
1) Helppo saatavuus. Jos lähin skuutti ei ole vähintään yhtä lähellä kuin
lähin bussipysäkki, niin tuskinpa niitä tulee käytettyä. Jos skuuttien pysäköintiin puututaan kovalla kädellä, niin tämä etu menetetään.
2) Niillä pääsee perille asti, eli skuutin voi jättää suunnilleen siihen, mihin oli matkallakin. Myös tämä etu vaatii, että skuutteja on voitava pysäköidä melko vapaasti.
3) Riittävä nopeus. Skuutilla on päästävä paikasta A paikkaan B oleellisesti nopeammin kuin kävellen. Jos skuuttien nopeutta rajoitetaan huomattavasti, niin ne eivät enää nopeuta matkaa riittävästi.
4) Edullinen hinta. Jos skuuttien mahdollisesti aiheuttamia ongelmia aletaan laskuttaa skuuttien vuokraajilta, niin ne joutuvat siirtämään ylimääräiset kulut hintoihin. Tämä voi laskea kysyntää alle kannattavan liiketoiminnan rajan.
Ilmoita asiaton viesti