Miksi sitä fasismia pitikään vastustaa?

Voimakkaat reaktiot joidenkin perussuomalaisten nuorten näkemyksiin saattavat vaikuttaa liioittelulta. Ne eivät sitä ole, koska perussuomalaiset on suuri eduskuntapuolue. Nuorisojärjestöt ovat keskeinen osa minkä tahansa puolueen toimintaa.

Mutta miksi sitä fasismia pitikään vastustaa? Miksei sitä voi suvaita samalla tavalla kuin muita poliittisia suuntauksia, kuten vaikkapa sosialismia, konservatismia tai talousoikeistolaisuutta? Keskeisin ero on se, että muissa aatesuuntauksissa toisinajattelijoiden väkivaltainen kitkeminen ei ole tavoitteena eikä hyväksyttävä tapa toimia. Ollaan eri mieltä, väitellään, äänestetään – ja sitten hyväksytään äänestyksen tulos, eikä hävinnyttäkään lähetetä kaasukammioon.

Hedelmistään puu tunnetaan. Fasistiset hallinnot ovat vastuussa kymmenien miljoonien ihmisten murhaamisesta.

Se, että jotkut muut ideologiat, kuten kommunismi, ovat tuottaneet yhtä hirvittävää jälkeä ei vähennä fasismin uhrien määrää yhden yhtä.

Fasismia ei kokonaisuudessaan ole määritelty, mutta aina siihen liittyy totalitarismin tavoittelu – valtion täydellisen vallan rakentaminen kaikille elämän osa-alueille. Yksilö ei ole tärkeä, vaan valtio. Fasismi kieltää yleiset kansalaisoikeudet, moniarvoisuuden ja kansainvälisen oikeuden. Sen keskeinen osa on väkivallan ihannointi ja käyttö. Fasismilla ei ole mitään tekemistä terveen isänmaallisuuden kanssa.

Suvaitsemattomuutta ei voi suvaita, yhtään. Suvaitsevaisuus tarkoittaa sitä, että jokainen saa olla sellainen kuin on ja rakentaa omaa onneaan kuten parhaaksi näkee, kunhan ei loukkaa muiden vastaavaa oikeutta. Suvaitsemattomuus taas tarkoittaa sitä, että joku näkee oikeutetuksi määräillä ja alistaa toista – tai pahimmassa tapauksessa murhata. Jo yhteiskuntatieteilijä Karl Popper ilmaisi asian: Suvaitsevaisuuden puolustus edellyttää sitä, että suvaitsemattomia ei suvaita, koska riittävän suvaitsematon on valmis tuhoamaan vastustajansa.

Fasistisen poliittisen ajattelun ytimessä on se, että toisenlaisia ihmisiä ja toisenlaista ajattelua ei suvaita. Toisenlaisten hiljentäminen tai alistaminen väkivalloin on hyväksyttävää. Tavoitekin on kitkeä erilaisuus yhteiskunnasta. Suuri johtaja, puolue tai valtio valitsee oikean ja väärän tavan ajatella, uskoa, toimia ja elää – muut tavat putsataan pelottelulla, alistamisella tai loppujen lopuksi tappamalla. Väkivaltainen jihadismi ja useat muut ääriajattelun muodot ovat muuten samaa sukua: ”väärin uskovat on oikein vaikka tappaa, jos eivät tottele tai vaihda uskomuksiaan.”

Pohjimmiltaan fasismi ihannoi vahvimpien tyranniaa, vaikka asia puettaisiin minkälaiseen tahansa poliittiseen liturgiaan. Tästä syystä siihen ei pidä suhtautua kevyesti edes puheissa, varsinkaan poliittista valtaa tavoittelevien puolueiden piirissä.

Mikään puolue, joka ei tee täysin selvää, näkyvää eroa tällaisiin aatteisiin, ei koskaan voi toimia Suomen hallituksessa. Sellainen joka tekee, voi. Yksilön luovuttamattomat oikeudet elää omaa elämäänsä vapaana toisten sorrosta ovat hyvän yhteiskunnan perusta.

Ville Valkonen

Varsinais-Suomen Kokoomuksen puheenjohtaja

VilleKalervoValkonen
Kokoomus Turku

Kansanedustaja. KTM.

Varsinais-Suomen Liiton puheenjohtaja.

Varsinais-Suomen Kokoomuksen puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu