Vihreiden häikäilemätön veto

Sisäministeriön kansliapäällikkönimitys oli täysin häikäilemätön kotiinpäinveto vihreiltä. Mitenkään muuten asiaa ei voi ilmaista.
 
Kukaan, siis yhtään kukaan ei voi tosissaan väittää, että Pelttarin kokemus sisäministeriön hallinnonalalta ei olisi ylivertainen. Hän on toiminut ministeriön kv-yksikön ylijohtajana ja keskeisen viraston (Supon) johtajana vuosikausia. Pelttari on ollut sisäisen turvallisuuden ytimessä vuodesta 2005. Säänkestävä ammattijohtaja, joka on operoinut sisäisen turvallisuuden maailmassa läpi hybridivaikuttamisen kasvun, Airiston helmen, ääriliikkeiden nousun, ISIS-taistelijoiden ja muiden viime aikojen uusien uhkien. Tehnyt työtään eli pitänyt suomalaisia turvassa.
 
Jos asia on vieraampi, kerrataan mitä sisäministeriö tekee: se vastaa mm. Suomen poliisitoiminnasta, rajojen valvonnasta, maahanmuutosta, vastavakoilusta, palo- ja pelastustoiminnasta sekä terrorismin ja ääriliikkeiden torjunnasta. Siis siitä, että rikolliset saadaan kiinni, fanaatikot eivät räjäyttele busseja, palavat talot sammutetaan, natsit eivät hakkaa ihmisiä kaduilla ja ulkomaisten vakoojien työ on vaikeaa. Lyhyesti: ministeriö vastaa yhteiskunnan vaikeimpiin ja tärkeimpiin kuuluvista asioista.
 
Valinnan taustamuistiossa Pimiällä kuvaillaan olevan ”erittäin vahva demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden sekä kansallisten ja EU:n institutionaalisten kysymysten tuntemus”. Nämä ovat arvostettavia asioita – mutta eivät sisäministeriön hallinnonalaa! Lisäksi hänen johtamansa organisaatiot eivät ole olleet kovin suuria, eivät ainakaan verrattuna yli 400 hengen Supoon.
 
Minä en lue kummankaan poliittista taustaa haitaksi – päin vastoin kansliapäällikön kannattaakin ymmärtää politiikkaa, toimiihan hän tiiviisti poliitikkojen kanssa. Kummallakin on myös johtamiskokemusta. Mutta ylivoimaisesti tärkeintä on kuitenkin kyseisen hallinnonalan osaaminen. Ei valtiovarainministeriönkään johtoon tule valita ihmistä, joka ei ymmärrä taloudesta mitään, eikä sosiaali- ja terveysministeriön johtoon ketään muuta kuin sote- ja sotuosaajaa.
 
Vielä selkeämmäksi härskin poliittisen virkanimityksen tekee se, että tarjolla olisi ollut toinenkin kova sisäisen turvallisuuden osaaja, rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Markku Hassinen. Jos Pelttarin kokoomustausta häiritsi liikaa, olisi Hassinen ollut taatusti puolueeton vaihtoehto.
 
Suomea pitää johtaa parhaalla käytettävissä olevalla asiantuntemuksella – erityisesti yhteiskunnan kriittisiä osia, kuten sisäistä turvallisuutta. Nyt vihreät ohittivat tämän tavoitteen. Jostain käsittämättömästä syystä tämä kävi ilman vastalauseita myös hallituskumppaneille kuten keskustalle.
VilleKalervoValkonen

Varakansanedustaja. Varsinais-Suomen Kokoomuksen puheenjohtaja. Talouskeskustelija. KTM. Kaupunginvaltuutettu. - Turun rakennus- ja lupalautakunnan puheenjohtaja ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen varapuheenjohtaja. Turun sataman hallituksen jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu