Työllisyystoimien valmistelu on aikataulussa

Viime päivinä on useissa medioissa ollut reportaaseja, joiden keskeinen huoli on ollut hallituksen työllisyystyön eteneminen. Myös opposition riveistä on aktiivisesti kyselty milloin lisää ehdotuksia työllisyystoimiksi on luvassa.

Hallitusohjelman työllisyystavoitteet (60 000 uutta työllistä yli 2019 kevään perusuran sekä 75% työllisyysaste vaalikauden aikana) ovat kovat, ja edellyttävät sekä politiikan onnistumista että jonkinlaista maailmantalouden virettäkin. Jos hallituksen työllisyyspolitiikkaan kohdistuu arvostelua, kannattaa varmasti aina hetkeksi heristää korviaan ja miettiä, mitä voitaisiin tehdä enemmän tai toisin.

Tärkeää on kuitenkin myös muistaa, mihin hallitus on ohjelmassaan sitoutunut.

Pääministeri Sanna Marinin ohjelman sivulla 18 lukee:
”- – toimenpiteiden yhteisvaikutuksena haetaan vähintään 60 000 lisätyöllistä edellä tarkoitetussa normaalissa suhdannetilanteessa. Edellä tarkoitetuista toimenpiteistä on puolet valmiina elokuun 2020 budjettiriiheen mennessä.”

Tämä kohta – samoin kuin muu hallitusohjelman sisältö – on sama kuin Antti Rinteen hallitusohjelman sisältö.

Onko hallitus nyt sitten uralla tämän tavoitteen saavuttamiseksi?

Kesällä 2019 asetetut kolmikantaiset työryhmät ovat läpi viime syksyn tehneet pohjatyötä hallitusohjelman sisältämien kirjausten toteuttamiseksi, sekä uusien työllisyyttä parantavien avausten rakentamiseksi. Työmarkkinajärjestöjen lisäksi mukana kaikissa työryhmissä on Suomen Yrittäjien edustus. Teemoina ovat olleet paitsi palkkatukiremontti, myös esimerkiksi kansainvälisen rekrytoinnin lisääminen, kotouttaminen, kohtaantokysymykset sekä osatyökykyisten tehokkaampi työllistyminen.

Työryhmien toimikausi on koko vaalikausi. Ei siis puoli vuotta, tai 9 kk, vaan 4 vuotta. Nyt tehdyn työnsä ryhmät (väli)raportoivat hallituksen iltakoululle tammikuussa. Hallitus saa näin tilannekuvan, kuinka pitkälle suhteessa 30 000 työllisen välitavoitteeseen ollaan pääsy, ja kuinka paljon on löydettävä lisäkeinoja, jotta yllä mainittu hallitusohjelman kirjaus täyttyy.

Tilannekuvan ja työryhmien ensirykäisyn tulokset saatuaan hallituksella on reilut puoli vuotta aikaa valmistella täydentäviä toimenpiteitä.

Vilkkaan julkisen keskustelun antamasta mielikuvasta huolimatta työllisyyden edistämisen valmistelu etenee suunniteltujen aikataulujen mukaisesti. Tehty valmistelutyö on tärkeää huomioiden myös hallituksen kansalaisille antama lupaus tietopohjaisesta politiikasta ja laadukkaasta valmistelutyöstä.

Talven ja kevään aikana työllisyyden edistämisen painopiste on iltakoulussa ja kehysriihessä, ja sitä kautta poliittinen ohjaus korostuu. Varsinainen mittauspiste on kuitenkin elokuun 2020 budjettiriihi – siihen mennessä paljon töitä on tehtävä erityisesti laadukkaan vaikutusarvioinnin toteuttamiseksi, jotta suunniteltujen toimenpiteiden riittävyys voidaan yhteisesti todeta.

villekopra
Sosialidemokraatit Espoo

Työministerin valtiosihteeri
Markkinatalousdemari Tapiolasta
Mielipiteet omia
Twitter: @VilleKopra

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu