Väkivaltaisuudet Bangladeshissa pahempia kuin pitkään aikaan

Bangladeshin Islamilaisen puolueen (Jamaat-e-Islami) johtajia on tuomittu tänä vuonna sotarikoksista, joihin heidän on väitetty syyllistyneen maan itsenäisyyssodan aikana vuonna 1971. Tuomiot ovat nostattaneet väkivaltaisia protesteja ympäri Bangladeshia. Islamilaisen maailman johtava kansainvälinen uutiskanava Al Jazeera raportoi 7. maaliskuuta, että alkaen ensimmäisestä tuomiosta 21. tammikuuta on mellakoissa saanut surmansa jo 84 henkilöä. Al Jazeera luonnehtii nyt koettuja väkivaltaisuuksia jopa pahimmiksi Bangladeshissa sitten maan itsenäisyyssodan.
Väkivaltaisuudet kiihtyivät 28. helmikuuta, kun Islamilaisen puolueen varapresidentille Delwar Hossainille langetettiin kuolemantuomio.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet kyseisen, nimenomaan käsillä olevia sotarikostuomioita varten perustetun tuomioistuimen (International Crimes Tribunal) toimintaa. Esimerkiksi Human Rights Watch raportoi 1. maaliskuuta, että tuomioistuimen toimintaa on luonnehtinut epäsäännöllisyys ja että varsinkin tuomittujen puolustus on moittinut tuomioistuinta kovin sanoin.
Human Rights Watch -järjestön Aasian osaston johtaja Brad Adams painottaa kuitenkin kyseisessä raportissa, että sekä Islamilaisen puolueen johtajien että hallituksen edustajien on vaadittava väkivaltaisuuksien loppumista välittömästi. Hän jatkaa: ”Jos nyt ei löydy tarpeeksi niitä, jotka osaavat rauhoittaa tunnelmaa, on Dhaka vaarassa ajautua kontrolloimattomaan väkivaltaan.” Kanadan ulkoasianministeri John Baird vaati samaan tapaan, 8. maaliskuuta päivätyssä tiedotteessaan, molempia osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet.

BBC:n reportteri Anbarasan Ethirajan kirjoitti puolestaan viime sunnuntaina, että vaikka tuomioiden osattiin odottaa johtavan mellakoihin, ovat väkivaltaisuudet olleet yllättävän rajuja. Kansa on jakautunut pahasti. Ethirajanin mukaan valtaosa kansasta kuitenkin haluaa oikeusprosessin jatkuvan.

Kun itse vierailin Dhakassa tammikuun lopulla, väkivaltaisuudet olivat vasta alkamassa. Moni sanoi minulle, että bangladeshilaiset ovat valtaosaltaan köyhää, mutta onnellista ja suvaitsevaista kansaa. Jouduin toteamaan sotarikostuomioiden nostattavan mielenosoituksia ja raportoinkin näistä lyhyesti saman tien. Muuten omat henkilökohtaiset kokemukseni bangladeshilaisista ovat olleet erittäin myönteisiä. Sitä surullisempaa ja ravisuttavampaa on, että kansakunta on nyt ajautunut mahdollisesti kiihtyviin vakivaltaisuuksiin. Ne uhkaavat vakavasti myös erittäin tarpeellista kehitysyhteistyötä maassa, joka kärsii esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvistä tulvista.

Suomen ja Bangladeshin välisen kaupan arvo oli Ulkoasianministeriön maatiedon mukaan vuonna 2011 noin 157 miljoonaa euroa viennin ja noin 102 miljoonaa euroa tuonnin osalta. Vastaavat luvut esimerkiksi Kreikan kohdalla olivat vuonna 2010 (uusin tieto näillä sivuilla) 186,1 miljoonaa euroa ja 137,5 miljoonaa euroa.

Vaikutusvaltaisten kansainvälisten toimijoiden on seurattava tilannetta aktiivisesti ja tehtävä osaltaan kaikkensa, jotta Bangladeshissa toteutuisi rauha ja oikeus kaikin puolin. Tämä olisi aivan keskeistä ihmisoikeuksien toteutumisen lisäksi myös maan sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen kannalta.

villepaivansalo

Kirjoittaja on teologian tohtori (2005), teologisen etiikan ja sosiaalietiikan dosentti (2010) ja Diakin lehtori (2021-, v. 2022 lyhennetyllä työajalla).

Kulttuurit ja etiikka -aloite: tavoitteena uskontojen, kulttuurien ja kestävän oikeudenmukaisuuden käytännöllinen ymmärtäminen (https://culturesethics.wordpress.com).

Uuden Suomen blogistina kirjoitan ensisijaisesti sosiaalieettisen tutkimustaustani pohjalta, tai miten itse parhaaksi näen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu