Mitä pitäisi oppia Kazakstanin tilanteesta?

Tällä kertaa kirjoitan vain lyhyesti, ja kaukaiseen maahan liittyvästä aiheesta, josta en oikeasti paljon tiedä. Meillä suomalaisillakin on silti syytä oppia siitä nopeasti lisää.

Yle tänään: ”Kazakstanin hallinto näyttää tukahduttaneen viikon verran velloneet levottomuudet. Venäjän ja sen liittolaismaiden joukkoja on Kazakstanissa vartioimassa strategisia kohteita.”

Mielenosoitusten kerrotaan alkaneen, kun hallitus nosti polttoaineen hintaa. Samasta uutisesta:

”Presidentti Kasym-Žomart Tokajev on syyttänyt levottomuuksista ulkomailta ohjailtuja terroristeja. Hän antoi perjantaina poliisille ja armeijalle luvan ampua mielenosoittajia ilman varoitusta.”

Ja toisesta Ylen (7.1.) uutisesta: ”Kiinan presidentti Xi Jinping ylistää Kazakstanin hallituksen voimatoimia mielenosoittajia vastaan valtion uutistoimistolle Xinhualle.” Presidentti Tokajev on vahvistanut kutsuneensa Venäjän johtaman liittouman joukot maahan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken (samalla Ylen uutisessa): ”Yksi lähihistorian opetus on se, että siinä vaiheessa, kun Venäjä on jo kotonasi, on toisinaan hyvin vaikeaa saada sitä lähtemään.”

Reuters puolestaan kertoo, että maan hallinnon mukaan 5800 ihmistä on pidätetty levottomuuksiin liittyen.

Russia Today kutsuu Venäjän johtaman koalition Kazakstaniin siirtämiä joukkoja rauhanturvaajiksi (peacekeepers).

Eli:

  • Mitä meidän pitäisi tietää tilanteesta lisää, tai mitä relevanttia tietoa olette löytäneet?
  • Mitä meidän pitäisi oppia yleisemmällä tasolla mielenosoituksista poliittisten kriisien aikoina, energiariippuvuudesta ja hybridioperaatioista?
  • Mitä meidän pitäisi oppia kansainvälisen geopolitiikan liikahduksista tai mistä vaan nähdäksenne tarpeellisesta tähän liittyvästä aiheesta?
+2
villepaivansalo

Kirjoittaja on teologian tohtori (2005), teologisen etiikan ja sosiaalietiikan dosentti (2010) ja Diakin lehtori (2021-, v. 2022 lyhennetyllä työajalla).

Kulttuurit ja etiikka -aloite: tavoitteena uskontojen, kulttuurien ja kestävän oikeudenmukaisuuden käytännöllinen ymmärtäminen (https://culturesethics.wordpress.com).

Uuden Suomen blogistina kirjoitan ensisijaisesti sosiaalieettisen tutkimustaustani pohjalta, tai miten itse parhaaksi näen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu