The Washington Examiner: Kazakstanissa pidätetyllä Massimovilla kytkös Bideneihin

Kazakstanin entinen tiedustelupäällikkö Karim Massimov pidätettiin viime viikon mellakoiden yhteydessä ja on nyt syytettynä maanpetoksesta. The Washington Examiner -lehden mukaan Presidentti Joe Bidenin poika Hunter Biden on kuvaillut Massimovia hyväksi ystäväkseen (close friend).

Ehdin nyt lähinnä referoida tästä kytköksestä muutaman pääpointsin The Washington Examiner -artikkelista. Päätin kuitenkin julkaista tämän, jotta Venäjän ja Yhdysvaltojen kiristyneistä suhteista vakavissaan huolestuneilla olisi mahdollisuus selvittää asiaa lisää mahdollisimman ajantasaisesti.

Hunter Biden palveli ukrainalaisen energiayhtiön Burisman hallituksessa samalla, kun Massimov oli Kazakstanin pääministeri toista kauttaan 2014-2016. Sähköpostit ja tekstit, joiden on raportoitu löytyneen Hunter Bidenin kovalevyltä, kertovat esimerkiksi hänen tapaamisestaan Massimovin kanssa vuonna 2014. Hunter Biden ja muutamat muut kuten ukrainalainen Vadim Pozharskyi Burismalta halusivat tehdä Massimovin kanssa sopimuksen.

Seuraavana vuonna Hunter Biden tapasi Washingtonissa, D.C., mm. kazakstanilaisen pankkiirin Marc Holtzmanin. Tämä kirjoitti Hunterille tapaamisen jälkeen kiittäen upeasta seurasta ja odottaen jatkoyhteisyötä. Hunter ja silloinen varapresidentti Joe Biden kuvattiin tuolloin yhdessä mm. Massimovin kanssa. The Washington Examiner tukeutuu tässä The Daily Mailin juttuun viime toukokuulta.

Ennen 2020-presidentinvaaleja yli 50 Yhdysvaltain tiedustelupalveluiden entistä vanhempaa työntekijää arvioi kyseisen tietokoneen olevan Venäjän disinformaatiota. Tästä raportoi esimerkiksi arvostettu Politico, joka myöhemmin sittenkin vahvisti siitä saadut tiedot ainakin osittain aidoksi (Fox).

En halua lähteä kehittelemään tästä sen kummempia teorioita, mutta Bideneilla ja Massimovilla näyttää olleen melko selvästi jokin merkittävä kytkös. Ja se on selvää, että kiista Hunter Bidenin tietokoneesta on ollut huomattavassa roolissa Yhdysvaltain sisäpolitiikassa.

Näkevätkö Putin ja Kazakstanin presidentti Kasym-Zhomart Tokajev tässä jotain neuvotteluvaltteja? Ehkä ei lainkaan, tai sitten paljonkin. Ainakin meidän on Suomessakin syytä olla kyseisestä kytköksestä hereillä. Toivottavasti joku muu onnistuu selvittämään asiaa pian lisää. (Itse en välttämättä ehdi juuri kommentointiin osallistua.)

+4
villepaivansalo

Kirjoittaja on teologian tohtori (2005), teologisen etiikan ja sosiaalietiikan dosentti (2010) ja Diakin lehtori (2021-, v. 2022 lyhennetyllä työajalla).

Kulttuurit ja etiikka -aloite: tavoitteena uskontojen, kulttuurien ja kestävän oikeudenmukaisuuden käytännöllinen ymmärtäminen (https://culturesethics.wordpress.com).

Uuden Suomen blogistina kirjoitan ensisijaisesti sosiaalieettisen tutkimustaustani pohjalta, tai miten itse parhaaksi näen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu