Kansan terveys vai kansanterveys – Veikkauksen lumotut valvojat

Ylellä perjantaina 11.9. esitetty Marja Sannikka oli loistavasti rakennettu kokonaisuus, jossa asiaan perehtymätön katsojakin saattoi huomata mikä Suomen rahapelijärjestelmässä on pielessä.

Ensin tutkija Janne Nikkinen ampui ilmeettömästi ja sanoja säästelemättä täysilaidallisen ja upotti muutamassa minuutissa lähes jokaisen Veikkauksen toimintaa vuosien varrella puolustelleen argumentin. Sen jälkeen kuulimme Veikkauksesta vastaavan omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen haastattelun ja ääni kellossa muuttui radikaalisti:

Sannikka: Viime vuonna suomalaiset joivat noin 38 miljoonaa litraa puhdasta alkoholia. Onko se mielestäsi paljon vai vähän?

Tuppurainen: Suomalaiset juovat. Suomalaiset eivät siinä poikkea tavallisista ihmisistä. Juominen tuntuu jotenkin kuuluvan ihmisyyteen ja Suomessa tämä on koko kansan harrastus. Valitettavasti alkoholinkäyttöön liittyy se, että terveys kärsii.

S: Pitäisikö suomalaisten mielestäsi juoda enemmän vai vähemmän?

T: Minun toiveeni on vastuullinen juominen ja valtaosa ihmisestä juokin vastuullisesti, mutta sitten on valitettavasti joukko ihmisiä joilla juominen karkaa käsistä.

S: Kannustat kuitenkin jonkinlaiseen juomiseen?

T: No en oikeastaan kannusta, mutta tunnustan sen että ihmisillä on vietti humaltua. Olemme kalsarikännikansaa, kuten suomalaisista sanotaan, ja tämän tosiseikan edessä myös minä olen avuton.

 

Hyvä on, hyvä on. Kaikki lukijat varmasti huomasivat temppuni ja tarkoitukseni, eikä sitä ole tarvetta alleviivata enempää. Antakaa kuitenkin vertauksen kypsyä mielissänne ja pohtikaa mitä ajattelisimme, jos Alkon kohdalla puhuttaisiin tähän tapaan: ministeri nostaisi suorassa lähetyksessä kädet pystyyn suomalaisten alkoholin käytön suhteen ja vaihtaisi puheenaihetta valtionyhtiön sikailusta pahoihin ulkomaisiin etämyyjiin, joiden kuriin laittaminen on kaikkein tärkeintä.

Kuultiin kattava maistelumenyy suoraan Veikkauksen omasta keittiöstä: taivaskanavien uhkapelimainonta, rahapeliautomaattien merkitys kyläkaupoille, suomalaisten oikeus pelata asuinpaikasta riippumatta, automaattien poistumisen tuoma siirtymä nettipeleihin, automaatteja vähennetään jo, pakollinen tunnistautuminen tulee, monopoli on puolustamisen arvoinen. Muutosehdotuksille – automaattien siirrolle pelisaleihin ja tuottojen tulouttamiselle suoraan budjettiin – ministeri oli ”avoin”, muttei kuitenkaan ollut vakuuttunut niiden olevan ”ratkaisu” tai niitä olisi ”vaikea viedä läpi”.

Tuppurainen ei tässä toki juuri poikkea edeltäjistään, vaikkei hän sentään Paateron tapaan lähtenyt heti ideoimaan poistuville automaateille korvaavia pelejä. Veikkauksen lumoissa olevien poliitikkojen kyvyttömyys tai haluttomuus terveeseen kritiikkiin rahapelijärjestelmää kohtaan ei tunne puoluerajoja. Henkilökohtaisesti korpesi erityisen paljon, kun vihreiden puoluehallitus perusteli edunsaajien korvamerkinnän poiston vastustusta EU:n vaatimuksella monopolin tuottojen tietynlaisesta käytöstä – klassista Veikkaus-propagandaa sekin.

Olemme tottuneet siunaamaan Veikkauksen toiminnan sillä, että tuotot menevät kansanterveydelle pääasiassa kolmannen sektorin tukena. Sopii kysyä, olemmeko unohtaneet täysin monopolin ainoan juridisesti hyväksyttävän perusteen: rahapelihaittojen vähentämisen. Kansan terveys ei tunnu kiinnostavan, kun kansanterveyttä tuetaan keinolla millä hyvänsä.

Veikkausta valvovien poliitikkojen on herättävä lumouksestaan.

VilleSavonlahti

Liedon vihreiden puheenjohtaja Pokeriammattilainen Feministi Vegaani Maailmansyleilijä Erityisvanhempi Kuntavaaliehdokas 2021

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu