Veikkauksen sääntely ei saa riippua järjestötyön arvostuksesta

Minä ja kymmenen vihreää puoluetoveriani jätimme hiljattain puoluekokousaloitteet terveemmän rahapelipolitiikan puolesta. Tavoitteenamme on saada rahapeliautomaatit siirrettyä arkisista ympäristöistä erillisiin pelisaleihin ja saada Veikkauksen tuotot tuloutettua suoraan valtion budjettiin ilman korvamerkintää sen edunsaajille. Puolueen sisäinen keskustelu aiheesta on ollut enimmäkseen asiallista, mutta ajautunut jossain määrin sivuraiteelle – yritän alla kuvailla miksi.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys on saanut monet kolmannen sektorin toimijat pelkäämään toimintaedellytystensä puolesta, varsin ymmärrettävästi. Koronan myötä Veikkauksen tuotoista katosi ensin 300 miljoonaa ja niillä tuetut järjestöt olivat yhtäkkiä pulassa. Vallitsevassa tilanteessa moni poliitikko onkin korostanut järjestötyön tärkeyttä esimerkiksi sotesektorille, liikunnalle ja urheilulle ja peräänkuuluttanut tarvetta kompensoida rahapelituottojen vaje valtion budjetista. Tämä on näkynyt myös omassa puolueessani vihreissä ja johtanut samalla vaateisiin turvata järjestöjen rahoitus ennen kuin Veikkaukseen voidaan kohdistaa radikaaleja toimenpiteitä.

Veikkauksen ja sen edunsaajien epätervettä kytkyä kritisoivat tahot puolestaan usein korostavat kolmannen sektorin järjestörakenteen tehottomuutta ja etenkin niiden kattojärjestöjen harjoittamaa lobbausta Veikkauksen markkinaosuuden turvaamiseksi ja kasvattamiseksi. He kysyvät onko rahapeliongelmaisten ja heidän omaistensa kärsimyksellä rahoitettu toiminta todella välttämätöntä.

Kahden erityislapsen isänä ymmärrän millaisia kolmannen sektorin tarjoamat palvelut parhaimmillaan ovat, enkä suhtaudu niihin vähättelevästi. Tehostamiseen, uudelleenjärjestelyyn tai toisaalta lisärahoitukseenkin saattaa olla perusteita, mutta kokonaisuuden arvioimiseen kykyni eivät riitä. Sillä ei kuitenkaan ole merkitystä, koska kyseessä on alussa mainitsemani sivuraide: Veikkauksen sääntelyn perusteena ei tule käyttää sen edunsaajien toimintaa, oli kyseessä sitten kritiikki tai puolustus.

Palataan siis harharetkeltä perusasioihin: rahapelimonopoli on EU-lainsäädännön silmissä perusteltu vain ja ainoastaan, jos se vähentää pelihaittoja. Jokainen Veikkauksen toimintaa objektiivisesti tarkasteleva tunnustaa, että tässä on epäonnistuttu surkeasti, kun tuottoja on kasvatettu systemaattisesti vuosikymmeniä.  Nyt kun alamme havahtua nykyjärjestelmän eettiseen kestämättömyyteen, on selvää että meidän tulisi vihdoin asettaa kansalaisten turvallisuus etusijalle ja poistaa kaikkialle tunkevat uhkapelit arjestamme.

Emme saa paniikissa alentua reaktiiviseen politiikkaan, joka asettaa heikoimmassa asemassa olevien oikeudet hyllylle vakaampia aikoja odottamaan. Veikkauksen sääntelyä on tiukennettava välittömästi ja puolueiden otettava viipymättä kokonaisvastuu sen edunsaajien rahoituksesta.

VilleSavonlahti

Liedon vihreiden puheenjohtaja Pokeriammattilainen Feministi Vegaani Maailmansyleilijä Erityisvanhempi Kuntavaaliehdokas 2021

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu