Kriisiajan johtaminen

Toimiva johtaminen on ratkaisevaa kansallisessa poikkeustilassa. Muistamme esimerkiksi marsalkka Mannerheimin merkityksen sodissa.

 

Torjuntataistelu näkymätöntä vihollista – koronaviruspandemiaa – vastaan eroaa perinteisestä sodankäynnistä, mutta siinä on myös yhtäläisyyksiä.

 

Yhdysvalloissa perustettiin koronaviruksenvastainen task force -ryhmä, jota johtamaan nimettiin varapresidentti Mike Pence.

 

Suomessakin olisi syytä olla nimettynä operatiivinen johtaja sekä pystyssä komentokeskus/johtokeskus ja alueelliset komentokeskukset. Tämä loisi selvän komentoketjun. Siten parannettaisiin tiedonkulkua eri viranomaisille. Keskeinen ohjeistus löytyisi yhdestä osoitteesta.

 

Tiedän maanpuolustuskurssin käyneenä, että johdon valmiutta on toki harjoiteltu, mutta harjoittelu on korostunut aseellisten hyökkäysten torjumiseen.

 

Normaaliolojen organisaatio on helposti liian byrokraattinen ja jäykkä tekemään nopeita päätöksiä hädän hetkellä ja tämä pätee näköjään myös viruspandemiaan.

 

Pidän huonoimpana sitä, että Suomessa ei kriisille ole nimetty yhtä operatiivista johtajaa. Tasavallan presidentti näyttää jääneen ainakin toistaiseksi vähän sivuun (itse olisin luottanut toki enemmän johtoa Niinistölle).

 

Koska tilannejohtajaa ei ole nimetty, on esiin astunut joukko eri toimijoiden johtajia ja asiantuntijoita, joista ehkä päällimmäisenä THL:n johto. Hallitus näyttää tosiasiallisesti siirtäneen isoissa poliittisissa kokonaisuuksissa päätäntävaltaa THL:n johdolle, vaikka THL:n tulisi olla pikemminkin erityiskysymyksissä neuvoja antava toimielin.

 

Hallituksen lehdistötilaisuuksien jatkuva myöhästyminen taitaa osaltaan kertoa karua kieltä siitä, miten hallituspuolueiden puheenjohtajien viisikko kipuilee päätöksenteossa. Eikä sinänsä ihme, koska poliitikot tarttuvat helposti kokonaisuuden sijaan omalle ideologialleen tärkeisiin lillukanvarsiin. Normaalioloissahan tämä ei niinkään haittaa, mutta kriisioloissa ei tällainen johtaminen tuota parasta lopputulosta.

+3
VilleTavio
Perussuomalaiset Turku
Ehdolla kuntavaaleissa

Kansanedustaja, PS:n eduskuntaryhmän pj, Turun kaupunginvaltuutettu, OTM.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu