Laittomasti maassa olevista opiskelijoita

Marinin hallitus ajaa eduskunnassa läpi lainmuutosta, jolla kielteisen turvapaikkapäätöksen ja jopa karkotuspäätöksen saaneet voisivat jatkossa jäädä maahan opiskelijoina. Tämä esitys osoittaa, miten järjetön Suomen turvapaikkajärjestelmä on. Ensin käytetään valtavasti virkamiesten ja hallinto-oikeuksien kalliita resursseja turvapaikkahakemusten tutkimiseen ja lopputuloksena alkaa silti usein olla, että maahan saa jäädä kielteisestä päätöksestä huolimatta.

Laittomasti maassa oleville pyritään tietoisesti luomaan uusi keino Suomeen jäämiseksi. Hallituksen esitys lisää Suomen houkuttelevuutta turvapaikanhaun kohdemaana. Nykyäänkin laittomasti maahan tulleiden poistaminen on tehotonta ja hallitus aikoo vielä lisätä vetovoimatekijöitä.

Tarkoituksenmukaisinta olisi, että tänne saapuva saa ylittää Suomen rajan vain sillä perusteella, jolla maassa tullaan oleskelemaan. Laittomasti maassa oleva tulee poistaa maasta.

Oma kysymyksensä on, täyttävätkö kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat opiskelijan oleskeluluvan toimeentuloedellytyksen omilla ansioillaan. Toisin kuin suomalaisille opiskelijoille on säädetty, ulkomaalaisille opiskelijoille ei olla luomassa velvollisuutta turvautua ensisijaisesti opintolainaan rahapulassa. Ulkomaalaisille syntyy näin ollen helpommin oikeus toimeentulotukeen. Hallituksen esityksen hyväksyminen kasvattaisi muiden kulujen ohella toimeentulotukimenoja.

Turvapaikkajärjestelmän uskottavuus alkaa olla lopullisesti murentunut. Täynnä porsaanreikiä oleva järjestelmä tulisi lakkauttaa ja tehdä turvapaikkajärjestelmän kokonaisuudistus, jossa Suomi päättää itse, kuinka paljon siirtolaisia se aikoo vastaanottaa ja millä kriteereillä.

(Julkaistu Turun Sanomissa 1.4.2022.)

+14
VilleTavio
Perussuomalaiset Turku

Kansanedustaja, PS:n eduskuntaryhmän pj, Turun kaupunginvaltuutettu, OTM.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu