Valtiontalous kuntoon suunnanmuutoksella

Suomen valtionvelka kasvaa tällä vaalikaudella noin 40 miljardia, joka vastaa 40 prosentin kasvua. Se on dramaattinen muutos, jonka tulisi pysäyttää pohtimaan suunnanmuutosta.

Valtio jakaa sellaista, mitä sillä ei ole. Ylivelkaantuminen voidaan nähdäkseni lopettaa vain laittamalla valtion menot tärkeysjärjestykseen ja säästämällä toisarvoisista menoista.

Elämme kroonisesti yli varojemme, koska valtio on yhdistänyt löysän maahanmuuttopolitiikan, heikon kannustavuuden työntekoon sekä laajat hyvinvointivaltion palvelut.

Turvapaikanhakijoita, pakolaisia ja perhesiteen perusteella oleskeluluvan saavia siirtolaisia muuttaa Suomeen edelleen yli 10 000 joka vuosi, vaikka siirtolaiskriisi on uutisissa jäänyt muiden otsikoiden varjoon.

Myös EU:n kasvava liittovaltiopolitiikka painaa talouttamme taustalla. Muste EU:n elpymispakettisopimuksessa on hädin tuskin kuivunut, kun unioni suunnittelee jo uusia yhteisvelkoja harteillemme. Samalla Euroopan keskuspankki on muuttumassa roskapankiksi, jos se alkaa suunnitellulla tavalla rahoittaa kriisiytyneimpiä euromaita ostamalla näiden arvottomia valtionobligaatioita. Viimeisimpänä yllätyksenä EU aikoo sanella kansallista metsäpolitiikkaa ennallistamisasetuksella siten, että metsiä pitää palauttaa luonnontilaan, vaikka siitä seuraa arviolta lähes miljardin euron kustannus.

Ilmastonmuutos ja EU eivät saa olla syitä, joihin vetoamalla Suomen talous ajetaan kestämättömään tilanteeseen.

Lisäksi tarvitsemme kulukuuria valtion budjettiin. Ensi vaalikaudella ja sitä seuraavalla kaudella valtion tulee säästää miljardi euroa lisää joka vuosi. Tämä pienentää alijäämää kahdeksan miljardia, mikä tarvitaan ylivelkaantumisen lopettamiseen.

(Julkaistu Turun Sanomissa 29.10.2022.)

+5
VilleTavio
Perussuomalaiset Turku

Kansanedustaja, PS:n eduskuntaryhmän pj, Turun kaupunginvaltuutettu, OTM.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu