Hallitusohjelman työelämäuudistukset puuttuvat operatiiviseen johtamiseen

Hallitusohjelman työelämäuudistuksissa on monia kohtia, jotka vaikuttavat menneen maailman asioilta. Monet ohjelman kohdat liittyvät hyvin konkreettisesti henkilöstöjohtamisen ja operatiiviseen johtamiseen eli asioihin, jotka eivät vähimmässäkään määrin kuulu politiikoille.

Onkohan niin, että uudistuksen pääarkkitehtien kokemus todellisesta usean sadan työntekijän yrityksen tai yhteisön operatiivisesta johtamisesta on heikko tai se puuttuu jopa kokonaan. Näen noissa uudistamispyrkimyksissä niin paljon aivan perustavaa luokkaa olevia virheitä, että ne vastaavat hyvin huonosti nykyaikaisen johtamisen vaatimuksiin.

Palkaton sairaspäivä on hyvä esimerkki. Koko ohjelman lähtökohtana on ollut se, että ihmiset pinnaavat ja ovat sairauslomalla ilman syytä. Nyt kuvitellaan että se poistuu tekemällä ensimmäinen sairauslomapäivä palkattomaksi. Ratkaisu on väärä, koska muutamat ottavatkin sairauslomaa koko viikon ja osa taas tulee sairaana töihin.

Modernissa johtamisessa sairastavuutta seurataan yhdessä työterveyshuollon kanssa työterveyshuollon toimintasuunnitelman ja työpaikkaselvityksen mukaisesti. Mikäli sairastavuudessa havaitaan hiemankin poikkeavuutta, työterveyshuolto selvittää, mikä mahdollisesti on syynä poikkeavaan sairastavuuteen. Syitä voi olla hyvinkin laaja kirjo henkilön perusterveysongelmista päihdeongelmaan ja huonosta johtamisesta työolosuhteiden puutteisiin tai työturvallisuusongelmiin saakka. Varsin usein nuo ongelmat olisivat korjattavissa.

Varsinkin pienet yritykset menevät usein työterveyshuollossa lakisääteisen minimin mukaisesti ja silloin moni ratkaistavissa oleva ongelma jää hoitamatta. Hyvässä tapauksessa henkilö hakeutuu töihin parempaan paikkaan ja ikävämmässä tapauksessa työkyvyttömyyseläkkeelle.

Hallitusohjelma on pelkästään tämän yksittäisen esimerkin valossa harhateillä sekaantuessaan operatiivisiin asioihin, jotka työnantajat ja työntekijät hoitavat itse paremmin kuin poliitikot.

VilleVarjo
Suomen ruotsalainen kansanpuolue

Diplomi-insinööri ja yrittäjä. Ammattina rakennuttaja. Vaimo, neljä aikuista lasta ja jackrusselinterrieri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu