Poliittissävytteistä väkivaltaa oli jo 70-luvun koulumaailmassa.
Varsinkin somessa käydään kovaa poliittissävytteistä rähinää milloin mistäkin ja jopa väkivallan käyttöä yltiöpäisimmät vaikuttavat pitävän eräänä ratkaisuna joihinkin asioihin. Ei mitään uutta, sillä pienimuotoisella poliittisella väkivallalla on meilläkin pitkä ”kotikutoinen” historia jo ihan koulumaailmasta.
Muistan miten 70-luvulla jotkut nuoret ehkä kotitaustansa vuoksi ryhtyivät kokoomusnuoriksi. Siihen aikaan monellakaan koululaisella tai nuorella ei juuri ollut kosketuspintaa poliittisiin järjestöihin ja sen vuoksi nuo Kokoomusnuoret tuntuivat jotenkin kovasti menestyviltä vaikka eipä se ainakaan heidän koulumenestyksessään juuri näkynyt.
He tietysti yrittivät esiintyä fiksuina ja hyvinä, taisipa jollain olla oikein pikkutakkikin päällä, mikä 15-vuotiaalle oli kyllä hieman erikoinen valinta. Fiksuus oli kuitenkin vain pintakiiltoa, ja toki heilläkin oli omat sosiaaliset jännitteensä ja omat inhokkinsa koulussa. He eivät tietenkään voineet itse lähteä ainakaan tönimistä kummemman väkivallan tielle, koska se olisi tahrannut heidän kilpensä.
Osalla taisi olla vielä sellainen koti, jossa siinä tapauksessa että nuori olisi jäänyt kiinni väkivallasta ja saanut siitä harmia, olisi heidän kotonaan epäilemättä tullut sen seurauksena melkoinen huuto ja ehkä jopa heihin kohdistuvaa väkivaltaa. Toki me kaikki iäkkäämmät muistamme miten tuohon aikaan oli opettajia, jotka koulussa ja kotioloista puhumattakaan mielellään turvautuivat väkivaltaan.
Useat menestyjänuoret keksivät silloin että he saavatkin käskyläisikseen huonoista oloista olevia ”laitakaupungin poikia”, jotka suorittivat likaisen työn heidän puolestaan. Siihen aikaan osa nuorista kun oli lähtöisin todella surkeista oloista. Olihan se tuollaiselle köyhälle pohjalle suuri hetki kun hän pääsi edes vähäksi aikaa menestyjien loistoon, siinä hän unohti varattomuutensa ja ajatteli onneton jopa kuuluvansa joukkoon.
Kun tuo poika oli menestyjänuorten kehotuksesta käynyt jonkun hänelle osoitetun nuoren kimppuun niin oli selvää, että asiasta saattoi tulla vakavia seurauksia. Pelkkä nuhtelu ei riittänyt vaan siihen aikaan oli matala kynnys, että lastensuojeluviranomainen puuttui asiaan.
Kun tuollainen poika yritti huonolla ilmaisutaidollaan selittää, että toiset olivat hänen käskeneet hakata jotain nuorta, niin kukapa häntä uskoi. Huonoissa ryysyissään, risaisine hampaineen, kehnoine koulumenestyksineen ja kaikin puolin muutenkin surkean oloisena hän oli sosiaaliviranomaisten silmissä nuori, jonka oikea osoite oli poikakoti. Niinpä hänet repäistiin irti kotoaan, perheestään ja koulukavereistaan. 70-luvun maailmassa hänen haaveensa ammattikoulusta tai muista opinnoista katkesivat siihen paikkaan.
Mitä tekivät menestyjänuoret? He kovasti paheksuivat tuollaista hulttioita ja jatkoivat seuraavien kanssa samaan malliin.
Pitkä tarina, mutta ettei vain olisi niin että nykyään on sama meno politiikassa. Ovelat menestyjät saavat yllytettyä alempiarvoiset ja heikoilla tiedoilla olevat henkilöt pahimmillaan hyvinkin äärimmäisiin tekoihin. Mutta kun joku yksinkertainen lähtee käyttämään oman käden oikeutta ja pahoinpitelee tai jopa surmaa jonkun vihansa keskellä, niin tuomioistuin onkin hyvin huumorintajuton. Entä puolustavatko nuo menestyjät heitä silloin?
Tätä taustaa vasten on ehkä sittenkin parempi että koitetaan hoitaa asiat järjestäytyneen yhteiskunnan keinoin. Keinot voivat olla joskus hiukan hitaita, mutta lopputulos on parempi kuin siinä tapauksessa, että lähtisimme oman käden oikeuden tielle.
Tätä kirjoitusta ei voi muuten ymmärtää kuin että kysymys on ollut ruotsinkielisestä koulusta. Ruotsinkielisillä on ollut ja on vieläkin ylipukeutumista, merkkivaatteiden arvostusta jne. ihan eri malliin kuin suomenkielisellä puolella.
Mahdollisesti säätyeroihinkin on kiinnitetty eri tavalla huomiota.
Voin vakuuttaa että suomenkielisessä eliittikoulussa (eliitti- sen tähden että sinne on vaikea päästä, ei muutoin) ei ole ollut säätyrajoja ja kaiken lisäksi alipukeutuminen on ollut hyväksyttävämpää kuin ylipukeutuminen.
Uuden takin kanssa oli aina hiukan huolestuttavaa mennä kouluun kun ei tiennyt saako kuulla naljailua vai haluaako joku peräti ”ajaa takin sisään”.
Ainoa ryhmä joka sai rauhassa ylipukeutua siinä suomalaisessa koulussa oli etniset vähemmistöt, joita pääkaupunkiseudulla on pitkään ollut. Nuorella kaverilla saattoi olla kamelinkarvaulsteri eikä kukaan katsonut vinoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kyse oli ihan suomenkielisen pienen kaupungin koulusta. Tämä tapahtui jo 70-luvulla peruskoulun ottaessa ensi askeleitaan. Nuo etniset vähemmistötkin olivat sanana vieraita, mutta kyllä minäkin kerran poikana näin oikein Turussa tummaihoisen miehen.
Ilmoita asiaton viesti
No kun pienissä kaupungeissa ei ole juutalaisia eikä tataareja. On ollut jopa kiellettyä sijoittua vapaasti, muualle kuin Helsinkiin, Turkuun tai Tampereelle.
Kertomuksesi on aivan pimeä juttu eikä ole vastannut ainakaan pääkaupunkiseudun tilannetta. Ehkä böndellä sitten on ollut säätyeroja mutta ei Helsingissä suomenkielisellä puolella tuolla tavoin kuin kerrot.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minustakin tarina kuulostaa melkoisen hämärältä. Itse kävin yläasteen 80-luvun alussa keskisuuren maalaiskunnan koulussa, jossa oli noin 600 oppilasta. Väkivaltaa oli paljon, mutta politiikkaa se ei koskaan liittynyt millään tavoin. Ja vaikea on kuvitella, että 70-luvun puolellakaan olisi sellaista ilmennyt.
Ilmoita asiaton viesti
Jälkeenpäin katsottuna ja muisteltuna se kyllä tuntui aika erikoiselta. Itselläni ei tietenkään ollut vertailukohtaa tuolloin. Joiltakin tutuilta ja sukulaisilta tietysti kuulin muiden paikkakuntien koulumaailmasta ja niissä ei ollut kovinkaan aktiivista nuorisopolitiikkaa.
Kumma kyllä että umpikeskustalaisella kotipaikkakunnallani oli muutamia hyvin aktiivisia kokoomusnuoria. Nyt tarkasteltuna heidän kohkotuksensa taisi olla hiukan aikaansa edellä, koska samankaltaisia teemoja esittää tällä hetkellä kokoomuksen ns. ”persusiipi” 🙂 Hassua että jopa joiltain kansanedustajilta kuullaan tänään samanlaista kieltä kuin mitä 45 vuotta sitten kuultiin vaatimattomilla tiedollisilla eväillä varustetuilta nuorilta.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, mutta tuo oli kuitenkin oma kokemukseni. Tuossa toisessa kommentissani kerronkin siitä muutaman sanan enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
60-luvun loppupuolella ja 70-luvun alkupuolella oli oppikouluissa paljonkin politikointia oppilaiden keskuudessa, jolloin itsekin osallistuin debaatteihin. Olin jo siinä vaiheessa selvittänyt itselleni mikä on Luontoäiti ja maailmankaikkeus ja tullut siihen tulokseen, että Kokoomus on sellainen puolue joka hyväksyy maailmankaikkeuden tosiasiat eikä yritä uida vastavirtaan tosiasioiden edessä. Kokoomuslainen olen edelleen, sillä ihmiset ovat ihmisiä edelleenkin, vain yhteisöt muuttuvat ja tiede kulkee eteenpäin.
No niin, siihen kouluun, sosialistinen kuvaamataidon opettajani pudotti keskikoulun lopputodistuksen arvostelun kuutoseksi kun se edellisenä vuonna oli vielä ollut kymppi. Taisi johtua siitä, että tiesi minun olevan porvari. Eikä ollut ainoa tapaus, myös äidinkielessä arvostelut tulivat poliittisin perustein eli porvarille huono numero kun ei kuulunut samaan ideologiseen ryhmään kuin opettaja. Onneksi sain päättää koulun keskikouluun, josta lähdin jungmanniksi laivaan hankkimaan kokemuksia, oppimaan merimieheksi ja nauttimaan luontoäidin helmassa olosta.
Ilmoita asiaton viesti
Maailma oli tosiaan tuolloin aika lailla toisenlainen. Peruskouluun siirtyminen taisi olla aikamoinen järkytys monille vanhoille oppikoulun opettajille ja toki se heidän asenteessaan oppilaita kohtaan näkyi.
Tuohon aikaan maaseudulla kaikilla ei ollut sisä-WC:tä eikä suihkua ja sekin kyllä saattoi aiheuttaa melkoista kirjavuutta oppilaissa. Vaikka varallisuuserot eivät ehkä olleetkaan maaseudulla kovin suuria, niin sosiaaliset lähtökohdat vaihtelivat varsin paljon.
Ilmoita asiaton viesti