Fortum – Venäjä otti omaisuutta haltuunsa
Putinin allekirjoittama asetus: Venäjä on ottanut haltuunsa Fortumin paikallisen omaisuuden
https://www.hs.fi/talous/art-2000009543527.html
Fortumia koetellaan. Juuri uutisoitiin että Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut asetuksen, jonka mukaan Venäjä voi väliaikaisesti ottaa haltuunsa ulkomaisten yritysten omaisuutta Venäjällä.Omaisuutta otettaisiin asetuksen mukaan haltuun tilanteissa, joissa venäläisyritysten omaisuutta otettaisiin haltuun ulkomailla.
Valtio omistaa yli puolet Fortumista. Yhtiö on ollut kohujen keskellä viimeisen vuoden aikana ja varsinkin viime viikkoina kun tuli ilmi yhtiön suorastaan roistomainen yritys toteuttaa ylimmälle johdolle maksettavat palkkiot vastoin sopimuksen henkeä.
En osaa arvioida miten tämä uutinen oli jo laskettu Fortumin markkina-arvoon eli onko sillä mtään vaikutusta huomiseen pörssikurssiin.
Itseäni pitkäjänteisenä piensijoittajana kuitenkin salaa onnittelen. Luovuin omistamastani osakepotista syksyllä 2008 Georgian sodan aikana. Aivan intuitiivisesti päättelin että en halua ottaa yhtään riskiä Venäjältä koska maahan voi näköjään tehdä mitä vain. Se oli siis ikäänkuin oma linjanvetoni osakesäästäjänä. Toki on todettava, että en tulisi liian omahyväiseksi, että olen myös epäonnistunut näissä intuitioissani joskus. 🙂
Ja tietysti muistettava että yrityksen on otettava riskiä koska muuten ei tule tulosta. On eri asemassa kuin kaltaiseni piensijoittaja joka voi vekslata salkkua vaikka tähtien mukaan. Mikäänhän ei ole helpompaa kuin jälkiviisaus.
Kuitenkin hieman ihmettelen sitä rohkeutta millä Fortumin liiketoimintaan suhtauduttiin hyvinkin pitkään.
Venäjälle voi sijoittaa kuten pokeripöydässä, siis sen verran kun on valmis häviämään.
En tosin ole oikein ikinä ymmärtänyt, että sijoitetaan rahaa Venäjällä olevaan yritykseen, koska tarpeeksi iso gansteri voi sen halutessaan omia itselleen.
Toivottavasti tämä tekee sijoittajille tarpeeksi kipeää, jotta ymmärtävät pysyä sieltä poissa. Luultavasti ajan myötä aletaan taas nähdä Venäjällä ”mahdollisuuksia” ja sama ralli alkaa taas alusta.
Ilmoita asiaton viesti
Forumin vuosikertomus s.62 mukaan Venäjälle oli sitoutunut varoja 1825 milj. Euroa. Omaa pääomaa oli 7737 milj 31.12.2022 (s.43)
Likvidejä varoja oli 3919 milj. Tänä vuonna erääntyy lainoja 4108 milj. (s.53)
https://www.fortum.fi/files/fortum-taloudelliset-tiedot-2022/download?attachment
Ilmoita asiaton viesti
Eikös nämä Venäjän investoinnit ja toiminnot ole jo olleet Fortumin taseissa yhden (1) euron arvoon tyhjennettyjä?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kokonaan.
https://www.fortum.fi/media/2023/02/sisapiiritieto-fortum-tekee-noin-990-miljoonan-euron-lisaalaskirjaukset-russia-segmenttiin
7.2.2023 Venäjän toimintojen arvo taseessa 1,7 mrd. Ero vuosikertomuksen 1,8 mrd. Saattaa johtua valuuttakursseista.
Ilmoita asiaton viesti
Sori:
Tarkoitan: Fortum on suorittanut alaskirjauksia. Mutta Uniper on noteerannut 1 euron arvoon.
Sinänsä tässä ei ole mitään odottamatonta: Monet pitivät (myös allekirjotitanut) sodan alettua lopullisesti varmistuneena sen, että aikaa myöten Venäjä ottaa huostaansa ja käytännössä kansallistaa Fortumin Venäjän toiminnot.
Karmea virhe.
En malta jättää mainitsematta, että jo kymmenkunta vuotta sitten kirjoitin perusteellisen blogin siitä, miten Venäjä eli Kreml juoksutti Venäjän koskijärjestlyissä Fortumia kuin litran nekkaa.Blogi löytyy arkistosa, vaikka se arkistojärjestelmän/alustamuutosten vuoksi onkin hankalaa.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, onko Uniper kirjannut oman omistuksensa arvon nollaan. Mikäli on, syynä saattaa olla se, että kun kerran yhtiö pääomitettiin, niin pääomitetaan sitten kerralla kunnolla.
Fortumhan ei ole saanut pääomitusta Suomen valtiolta. Sen sijaan se lainaisi jälkikäteen arvioituna selvästi ylisuurella korolla rahaa valtiolta ja lisäksi suuntasi MAKSUTTOMAN osakeannin valtiolle. Tässä suoritettiin ns. vähemmistöomistajien ryöstö.
Ilmoita asiaton viesti
Fortumin kurssi on käyttäytynyt kolmisen kuukautta verenvähäisesti. Liikkeet erityisesti positiiviseen suuntaan ovat olleet heiveröisiä. Uniper -shokin jälkeen hetken kurssissa oli tulevaisuuden arviointeihin perustuvaa luottamusta.
Tuon perusteella Venäjän aiheuttama shokki lienee valtaosiltaan kurssissa. Toisinaan tällaisissa uutisissa ajatellaan, että vastuiden selkiytyminen profiloi yrityksen helpommin jäsennettäväksi taloudellisessa mielessä.
– sen toiminnan läpinäkyvyys ja ennustettavuus paranee. Vaikutus jäänee lyhyeksi 3-4 prosentin piikiksi?
Ilmoita asiaton viesti
Jos vuosia sitten Fortumia varoitettiin sijoittamasta Venäjän energiasektorille. Strategisesti tärkeältä sektorilta oli jo aikaisemmin ajettu ulkomaisia yrityksiä häntä koipien välissä pois, esim. British Petroleum. Venäjällä ei tunneta omaisuuden suojaa ja kenen tahansa omaisuus voidaan viedä omistajalta jos hallinto tai tarpeeksi vaikutusvaltainen mafioso niin päättää.
Tämä oli odotettavissa jo jonkin aikaa. Fortum yritti epätoivoisesti saada myytyä omistuksiaan, mutta kuka ne olisi ostanut kun tiedettiin Venäjän valtion ottavan ne kohta haltuunsa. Haltuunotto ei tule olemaan väliaikainen vaan pysyvä, joten Fortumin kannattaa alaskirjata Venäjän omistuksensa kokonaan. Minkä ryssä on kerran ryöstänyt, sitä se ei koskaan anna vapaaehtoisesti takaisin.
Fortum myi kotimaiset sähköverkot ja sijoitti rahat Saksaan ja Venäjälle, jossa sijoitukset menettivät arvonsa täydellisesti. Tappiot ovat tuhansia euroja joka ainoaa suomalaista kohti. Ja nyt Fortumin johdolle aiotaan antaa bonuksia, pitäisikö itkeä vai nauraa. Minua tämä farssi oikeastaan jo naurattaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jo kymmenkunta vuotta sitten kirjoitin perusteellisen blogin siitä, miten Venäjä eli Kreml juoksutti Venäjän koskijärjestelyissä Fortumia kuin litran nekkaa. Kyse oli siis Karjalan koskivoimasta.
Olisi luullut tuonkin härnännän herättäneen, jos ei muu maariskistö havahduttanut. Mutta ei.
Blogi löytyy arkistosta, vaikka se arkistojärjestelmän/alustamuutosten vuoksi onkin hankalaa.
Ilmoita asiaton viesti
Fortumin johtoa ei ole höynäytetty vaan se on elänyt unelmamaailmassa. Karjalan koskivoima oli Fortumin mietinnöissä esillä. Eivät eläneet reaalitodellisuudessa. Kulumattoman kansallisomaisuuden myynti/siirto tms. toimenpide oli poliittisesti pian Putinin valtaan mahdoton ajatus. Jeltsinin aikaan pidäkkeitä asialle ei olisi ollut.
Venäjän reaktio Fortumin suhteen on odotettu. Ja aivan vastaava kuin läntiset pakoitteet. Sekä Suomen oma-aloitteisesti tekemät venäläisomistuksien jäädytykset.
– tarpeettomia kumminkin puolen, mutta kun kerran pakotteisiin lähdettiin….
Kyllä se Fortumin omistus siellä säilyy mutta sen palautumiseen voi kulua vuosikymmeniä. Omistuksen käsittely tässä vaiheessa pysyvästi menetettynä on siis luontevin ratkaisu.
Itse me Länsikoalitioiden jäseninä olemme aloittaneet ja ponnekkaasti osallistuneet taloudelliseen sotaan Venäjää vastaan.
Näin nyt mennään eteenpäin… ei se sen kummempaa ole.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä ja Putin vetoaa/tulee vetoamaan venäläisen omaisuuden takavarikkoihin lännessä. Erityisesti kaivelee ko rahojen aiottu käyttö Ukrainan jälleenrakennukseen, jota on väläytelty Lännessä. Fortumin omistukset Venäjällä ovat de facto mennyttä kalua. Kuka uskoo, että ne siellä pysyvät tässä #Helvetin esikartano -tilassaan edes jossain murto-osaisessa arvossaan?
Tämä kuvio on ollut selvästi nähtävissä: pistetään välitilaan, ei avoimesti kansallisteta, mutta pidetään kädettömäss tilassa, jossa se lahoaa ja imeytyy tyhjiin. Ei siinä paljon aktiivista puljaustaa tarvita, kun tuollainen kellunnassa oleva firma tyhjätään ja tyhjenee. Sehän olisi liiketaloudellinen kummajainen mikäli johtamisvoimista irroitettu alus vain jatkaisi rationaalista ja tuottavaa toimintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Molemmin puolin puuhastellaan. Pitäisi pitää bisnes ja sota toisistaan erillisinä maailmoina. Sitä saatiin mitä tilattiin. Ei se sen kummempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan vertailun vuoksi katsoin, mitä Uniperille kuuluu. Saksa teki 13,5 miljardin osakepääoman korotuksen ja 31.12.2022 omaa pääomaa oli 4 mrd. jäljellä. Viime vuoden tappio oli yhteensä 19 mrd.
Ilmoita asiaton viesti
Rauramolle toiset 0,7 milj. bonarit, kunhan ehtii takaisin kustannuspaikalle sairaslomalta.
Ilmoita asiaton viesti
Fortum viskoi suomalaisien sähkölaskun maksajien rahat Venäjälle Kankkulan kaivoon.
Miljardien tappio Suomelle.
Valtion omistajaohjaus on vain irvokas vitsi.
Ilmoita asiaton viesti
Fortum avautui 2% laskuun, joten ei suurta dramatiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Harvemmin sijoituksille näin käy, tai voihan tämä riippua siitä, kenen sijoituksia lähdetään tarkastelemaan, näin päätyvinä.
Sijoittamistoimintaa on yritetty tehdä vähän yleisemmäksi.
Vastuullinen sijoittaminen. Kohta on tarve osoittaa, että eiköhän ole sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen valtion tulisi vastaavasti ottaa Teboilin liiketoiminta täällä ”väliaikaisesti” haltuun ja luovuttaa se Nesteen operoimaksi.
Koska yksityisillä Venäjän kansalaisila on Suomessa huomattavasti enemmän kiinteistöomaisuutta kuin suomalaisilla Venäjällä (onko ollenkaan?), niin heidän kiinteistönsä ja osakehuoneistonsa tulisi ottaa ”väliaikaisesti” valtion haltuun, kunnossapidon kustannukset korkoineen tulisivat aikanaan omistajan maksettavaksi jos haltuunotto joskus päättyisi.
Suomessa ei oikeusvaltioperiaatteen vuoksi voida noin toimia, mutta koska venäläinen ei luota siihen, niin tulemme näkemään, että noita kiinteistöjä tullaan kohta siirtämään paljon suomalaisten bulvaanien nimelliseen omistukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan näin. Suomalaiset haluavat tässäkin asiassa olla maailman johtavia mallioppilaita, ja levittää kakkosta lisää ja pyytää venäläisiä tuuppaamaan kovempaa.
Kukaan ei Venäjää lukuunottamatta valita asiasta, jos Suomi ottaisi vaikkapa kaiken venäläisomistuksen Suomessa valtion hallintaan. Ja venäläisten valituksilla voi pyyhkiä sitä kakkosta…
Ilmoita asiaton viesti
No mutta arvoisa Artturi Hård, tuohan esittämänne paitsi kansanryhmään kohdistuvaa vainoa niin myös rasismia. Kumpi lienee sitten pahempi synti viimeisellä portilla? Toteutuessanne saisisitte sieluunne vamman. Ei sellainen kunnian miehen pirtaan sovi.
– taisitte lähinnä tunteitanne tuulettaa nyt Fortumin tapauksen yhteydessä? Kyseessä on kuitenkin vain väliaikainen haltuunotto.
Ilmoita asiaton viesti
Just.
Ilmoita asiaton viesti
Varila uskoo Joulupukkiin ja venäläiseen 😂
Ilmoita asiaton viesti
Joo. Finanssikriisin vuosina (2008-2011) seurasin EU:n ministerien kriisikokouksien tuottamia reaktioita. Niitä pidettiin asian tiimalta ehkä 15.
Pörssikurssit rupesivat silloin laskemaan välittömästi kun tuli tieto huippukokouksesta. Noin viidennen kokouksen jälkeen. Aluksi lasku oli vain vuorokausi, loppuvaiheessa 3-12 päivää.
Sijoittaja joka ymmärsi: luottamus on mennyt, pelkkä tieto huippukokouksista painaa pörssikurssit alas….. pystyi reagoimaan muutoksiin – sanoisiko – sopivasti.
*** ***
Putininkin toimilla on edelleen tietyille pörssin sektoreille kait vaikutuksensa. Seuratkaapa te systematiikkaa nuorempana miehenä. Itse jo vanha, väsynyt ja pelimerkit kateissa. Voisitte vihamiehenne avulla – kenties – vuolla vähän hilloa? Mikäs sen mukavampaa olisi? Vaimokin voisi ilahua kun pöytään voisi tilauttaa Volgan kaviaaria.
Ilmoita asiaton viesti
Fortumin kurssi oli hetki sitten noin 1 prossan nousussa.
Ilmoita asiaton viesti
Kalliiksi tuli Suomen sekoilu Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen kiinteistön haltuunoton yrityksessä.
Suomen neulanpisto sai aikaan moukarin vastaiskun. Ulosottoviraston laiton toiminta aihettaa Suomen valtiolle yli viiden miljardin euron menetyksen.
Elän toivossa, että saan taas kommentoida ja kirjoittaa blogssani, ainakin vähän aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ne omistukset oli diskontattu menneiksi jo ajat sitten, sen osoittaa sekin ettei Fortumin kurssi tuosta juuri liikahtanut. Fortumin kannattaisi lahjoittaa nuo voimalaitokset ryssille, ettei turhanpäiväisistä Venäjä-omistuksista joilla ei tee enää mitään olisi yhtiölle enää minkäänlaista mainehaittaa.
Suomen valtion kannattaisi ottaa ”väliaikaisesti” haltuun Teboil ja muut venäläisten täällä omistamat firmat. Samoin venäläisten omistamat kiinteistöt ja osakehuoneistot Suomen valtion hallintaan ja näitä voitaisiin vuokrata halukkaille kulujen peittämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko Suomen alueluovutukset tulivat kaiken kaikkiaan maksamaan vv. 1939-1944 ja sitten sotakorvaukset 1952 asti ? Kai niistä jotain tuntumaa on? Itse löysin yhden artikkelin jossa arvio 100 miljardia markkaa ??
Nummela on tutkinut toisen maailmansodan Suomelle aiheuttamaa taloudellista rasitusta vuosina 1939-52 eli talvisodan syttymisvuodesta viimeisen sotakorvausjunan lähtövuoteen.
”””””””Rasituksiin Nummela laskee sen osan maanpuolustusmenoista, jotka ylittävät vuoden 1938 tason. Mukaan hän laskee myös sodan seurauksena tehdyt alueluovutukset ja pakkovuokraukset, sota- ja henkilövahinkokorvaukset, kotirintaman ja Lapin tuhot, itärajan suoja-alueen hävitykset, ylimääräiset hallintokulut sekä kauppalaivaston sotavahingot.
Summaksi hän saa noin sata miljardia markkaa eli kahden ja puolen vuoden bruttokansantuotteen verran.
Mittana ovat vuoden 1938 bruttokansantuote ja sen vuoden hinnat. Laskennan pohjana ovat todelliset tilitapahtumat ja erilaiset arviot.”””””
Ilmoita asiaton viesti
Itänaapurista ei ole koskaan ollut meille muuta kuin riesaa. Jokaisella on ristinsä, meiillä suomalaisilla tuo ihmiskunnan syöpä, jota Venäjäksi kutsutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen on myönnettävä kaksi tapahtunutta virhetekoa, muuten ei ole tulevaisuutta lapsillamme.
1. Ei olisi pitänyt mennä Yhdysvaltojen ja EU:n komissaarien kelkkaan tukemaan Kiovan vuoden 2014 vallankaappausta.
2. Ei olisi pitänyt mennä Yhdysvaltojen ja EU:n myrkylliseen seuraan Venäjän vastaisessa pakotepolitiikassa.
Ilmoita asiaton viesti